Nejnovější

Sázky na Wall Street: Jak amatérští investoři dobyli burzu

Ačkoliv je svět financí na první pohled nudné a pro běžné lidi neproniknutelné místo, často obsahuje ty nejdivočejší momenty, které mnohdy rozhodují o osudu světa na několik let dopředu. Přesto se o něj zdánlivě stará jen hrstka vyvolených milionářů. To se ale nedávno změnilo monstrózní akcí drobných investorů na sociální síti Reddit.

Na diskusním fóru této platformy, WallStreetBets, se setkávají zájemci o účast na obchodu s akciemi. Mezi sebou probírají taktiky, spekulace, ale také zde zklamaní investoři ventilují svou frustraci z nevydařených pokusů o zbohatnutí. Působí zároveň jako protiklad k profesionálním burzovním makléřům. A i když má WallStreetBets pověst nespolehlivého a neschopného rádce, nedávným kouskem touto pověstí zatřáslo.

Nejdříve prodat, poté koupit

Fórum WallStreetBets se totiž pustilo do křížku s takzvanými hedge fondy, silně rizikovým způsobem investování, které však nepodléhá téměř žádným regulačním opatřením. Tyto fondy bývají netransparentní a kvůli své rizikovosti často používají diskutabilní taktiky, které ač legální, mohou být označeny za přinejmenším nemorální. Aktérem, který v tomto případě ztratil nejvíce, je investiční fond Melvin Capital, jehož ztráty přesáhly třetinu své hodnoty.

Použitou taktikou a hlavní zbraní WallStreetBets byl v tomto případě takzvaný short selling, neboli krátký prodej. Jeho strategie spočívá ve vyhlédnutí akciové společnosti, u které se předpokládá pokles ceny akcií. Prodejce si zapůjčí od svých investorů akcie zmíněné společnosti, které okamžitě prodá, jen aby je po čase, až cena dále klesne, opět nakoupil a vrátil zpět svým investorům. Zisk se potom projeví v rozdílu ceny, za kterou akcii prvně prodá a poté znovu, pokud možno za nižší cenu, nakoupí.

Kontroverzi této praktiky vzbuzuje fakt, že i když je obchodník právně vázán akcie nakoupit a vrátit, stále jde o obchodování s něčím, co mu nepatří. Krátký prodej může zmírnit přestřelené ceny akcií, čímž trh reguluje. Kritika ovšem přichází na scénu v momentě, kdy jde o krachující firmu a z krátkého prodeje se stává parazitování na cizím neštěstí. Ještě horší variantou je vysoký prodej akcií jinak prosperující firmy, která tak ztratí na hodnotě a v extrémních případech může být tímto způsobem zavražděna.

Takový už je holt svobodný trh

Jako jeviště nadcházejícího finančního masakru mělo posloužit hned několik firem: například výrobce mobilních telefonů Blackberry či Nokia, a řetězec kin AMC krachujících pod návalem pandemie. Hlavním bojištěm se stala firma GameStop, která se už delší dobu zdá jako relativně bezpečná oběť krátkého prodeje. Kamenné obchody s videohrami totiž v posledních letech rychle ustupují digitální distribuci a právě GameStop, navzdory své celkem stabilní pozici, nelze nazvat prosperujícím.

Vývoj cen akcií GameStopu za posledních pět dní Zdroj: Google

Když se ale zpráva o krátkém prodeji akcií GameStopu a dalších firem objevila na WallStreetBets, uživatelé Redditu dali hlavy a peníze dohromady. Následně začali ve velkém nakupovat jejich akcie, čímž byla cena vystřelena do raketových výšin. A protože musí hedge fondy ze zákona zapůjčené akcie vrátit, byly nucené je kupovat zpět s gigantickými ztrátami.

Pro srovnání, zatímco ještě před rokem činila cena akcií GameStopu čtyři dolary za kus, ve čtvrtek 28. ledna vystoupala téměř ke 470 dolarů za akcii. Výsledek? Celkové ztráty shortsellerů se v dobu vrcholu vzrůstu vyhodnocují na zhruba pět miliard dolarů.

Já prohrál? Já přece nemám prohrát!

Zdaleka však není dobojováno, Wall Street má přátele na vysokých místech a umí se bránit. Některé makléřské firmy, kupříkladu Robinhood, eToro, Revolut nebo platforma největší americké banky kreativně pojmenovaná Bank of America totiž nákup akcií GameStopu a poté i dalších firem uměle zarazily, a jejich uživatelé, často právě malí investoři, neměli možnost dále nakupovat akcie, což způsobilo zastavení nejprudšího růstu cen. Ještě během čtvrtka tak kvůli prodejům převyšujícím nákupy cena spadla na 132 dolarů za akcii.

Stopka nakupování je však jen špičkou ledovce. Někteří uživatelé aplikace Revolut přicházeli se stížnostmi, že firma nerealizovala jejich nákupy ani po zvednutí zákazu. Podle serveru E15 se také objevila řada zatím nedoložených stížností na aplikaci Robinhood, která měla uživatelům odprodávat nakoupené akcie bez jejich vědomí a souhlasu.

Punc konspirace celé události také přidává jednání samotného Redditu a komunikační platformy Discord, kterou investoři z WallStreetBets používali k plánování. Fórum na Redditu bylo dočasně uzavřeno do karantény, aby do něj nebylo možno přispívat, zatímco server na Discordu byl zrušen úplně, oficiálním důvodem je nenávistný projev. I když není důkaz pro jakékoli spojení s pokusy zarazit tuto akci, přinejmenším načasování je dostatečně podezřelé na tvorbu alobalové čepice.

Krátký moment jednoty

Wall Street ale nemá ani zdaleka vyhráno. Na společnost Robinhood, která zarazila nákupy akcií GameStopu jako první, byla před newyorským soudem podána hromadná žaloba. Předmětem žaloby má být pozastavení obchodu s akciemi bez udání uspokojujícího důvodu. Pokud tedy jako dostatečně uspokující důvod samozřejmě nepočítáme ochranu zájmu hedge fondů.

“Netrvalo ani den než se technologické společnosti, vládní orgány a média probraly a spřáhly, aby pomohly svým kamarádíčkům na Wall Street. Takhle vypadá podvržený systém, lidi.”
Zdroj: Twitter

V USA se také zvedla nečekaná vlna politické jednoty, která silně odsuzovala jednání firem jako Robinhood. Proti praktice krátkého prodeje se na Twitteru ozval miliardář Elon Musk, který ji označil za podvod, legální jen ze zpátečnických důvodů. Stejně tak se proti zaražení nákupů akcií ostře postavili politici z obou amerických mainstreamových politických stran.

Alexandra Ocasio-Cotréz z Demokratické strany požadovala širší vyšetřování ohledně stopek, které se podle ní nemá omezit pouze na firmu Robinhood. Syn amerického exprezienta Donald Trump Jr. zase upozornil na rychlost médií, vládních orgánů a technologických společností ve snaze zabránit ještě větším škodám hedge fondů a celou událost nazval podvrhem.

V organizaci je síla

I když nával malých investorů giganty z Wall Street nejspíš nepokoří, oplétačky s akciemi GameStopu přinejmenším vyslaly hlasitou zprávu. Počet členů skupiny WallStreetBets od začátku akce vyrostl o více než dva miliony členů a předvedl, že organizovaná skupina jednotlivců má šanci obrátit trh s akciemi naruby. Nebo by tomu aspoň tak bylo, kdyby měli skutečně férovou příležitost, neomezenou vystrašenými investičními firmami.

Samozřejmě se jedná o pouhou bublinu, uměle nafouknutou uživateli Redditu, která po čase praskne. GameStop znovu z popela nepovstane, i když na něm během krátké chvilky zbohatly tisíce lidí. Akce ale také odhalila, že je cosi shnilého na ulici s býčí sochou a nelze než doufat, že následující vyšetřování dojde k uspokojivým cílům. Faktem zůstává, že chodci v New Yorku by se teď měli mít nějaký čas na pozoru před kolempadajícími burzovními makléři.

Jakub Loukota
Jakub Loukota (Články)
(Stále ještě nevyhozený) student žurnalistiky na UP v Olomouci. Má rád kočky a britský humor.

Napište komentář

Váš e-mail nebude publikován.


*