Nejnovější

Američané nevěří už ani trojčlence, Trump mění fyzikální zákony

Zdroj: http://etruepolitics.com

Politici lžou, média lžou, politici jsou placeni z peněz oligarchů, novináři z peněz politiků. Američané sdílejí tyto myšlenkové pochody s námi, stejně jako se zbytkem světa. Rozvoj alternativních médií dává mnoha lidem pocit, že konečně můžou číst a věřit věcem, které jdou mimo mainstreamovou mediální konvenci. Fact-checking, neboli kontrolování faktů, je pejorativní slovní spojení. Kam až mohou zajít vymyšlené skutečnosti a tzv. „alternativní fakta“? Američané si pomalu začínají uvědomovat, že daleko.

Ego Donalda Trumpa utrpělo další ránu, když americká média začala srovnávat velikost davu, který přihlížel inauguračnímu ceremoniálu prezidenta 20. ledna před washingtonským Kapitolem. Protože Donald ví, že na velikosti záleží, šlo ze strany novinářů o trefu do černého. Následovala smršť úhybných manévrů, nešťastných slovních obratů, výmluvně trapných tweetů.

Inaugurace Donalda Trumpa 2017. Zdroj: https://www.nytimes.com

Inaugurace Baracka Obamy 2009. Zdroj: https://www.nytimes.com

Zdroj: Twitter

Zdroj: Twitter

Jak nový prezident USA, tak i jeho nejbližší spolupracovníci se postavili do ofenzívy proti nesouhlasným komentářům novinářů. Jeden z prvních byl Sean Spicer, nový tajemník Trumpova kabinetu, zastávají portfej amerického tisku. Během první tiskové konference 21. ledna obvinil média z toho, že záměrně útočí na průběh Trumpovy inaugurace a velice podceňují množství návštěvníků již zmíněného ceremoniálu. Sám se nechal slyšet, že jde o největší dav, který kdy navštívil prezidentskou přísahu. Všechna oficiální data, která jsou schopna fakticky pokrýt tento komplexní problém, ale říkají úplný opak. Na toto Spicer reagoval pohotově: „Nikdo neměl žádná čísla, protože Služby národních parků, které spravují i National Mall (kde se ceremonie odehrála, pozn. red.), žádná data o počtu návštěvníků nezveřejňuje,“ řekl během brífinku Spicer.

Poslední hřebíček do pomyslné inaugurační rakve vbila Trumpova poradkyně Kellyanne Conwayová. Ve svém interview pro pořad Meet the Press televize NBC se Spicera zastala. Na otázky tazatele Chucka Todda reagovala následovně: „Chucku, neber to tak dramaticky. Ty říkáš, že jsou to lži a náš tajemník pro tisk podal alternativní fakta.“ Alternativní fakta? Dělá si z nás Conwayová prču? Na tento nešťastný výběr slov Chuck Todd zareagoval s chladnou hlavou. „Podívejte se, alternativní fakta nejsou fakta, jsou to lži,“ dodal Todd. Já tleskám, zároveň pláču.

Fiktivní útok na americkou pýchu

Conwayová ve své blbostní krasojízdě pokračuje, další vtipná „pravda“ na sebe nechala čekat pouze několik dní. Po tzv. „muslim banu“, který rozhořčil obrovskou část celosvětové veřejnosti, čelí Trumpova administrativa dalším „agresivním útokům“ jak ze strany lživých médií, tak i od laické veřejnosti, která politice nerozumí a vůbec jí nezáleží na bezpečnosti země.

Zdroj: Twitter

V interview pro televizi MSNBC se ve čtvrtek 2. února k zákazu vyjádřila také Kellyanne Conwayová: „Vsadím se, že pro mnoho lidí tohle bude novinkou, ale bývalý prezident Barack Obama uplatnil ve své funkci šestiměsíční zákaz vstupu na americkou půdu pro všechny irácké uprchlíky. Tento zákaz uvedl v platnost poté, co dva Iráčané přišli do naší země, radikalizovali se a byli organizátory masakru v Bowling Green. Myslím, že tohle hodně lidí neví, protože se o to média vůbec nezajímala,“ řekla v rozhovoru Conwayová. Bohužel pro důvěryhodnost celého Trumpova kabinetu k tomuto masakru nikdy nedošlo a Conwayová si ho vycucala z prstu.

Zdroj: http://media.boingboing.net

Hned další den po tomto nechvalně známém rozhovoru poradkyně amerického prezidenta oznámila tisku, že se přeřekla. Tomuto komentáři se The Washington Post vysmál, když poukázal na jeden zajímavý „fakt“ – Conwayová stejnou věc řekla ještě v dalších dvou rozhovorech. Já osobně mám strach, aby nejnevinnější jazykolam, který Donald prostě nemá šanci zvládnout, neměl za následek atomový kráter v Kanadě. To naše pandury by při tři sta třiceti třech stříbrných stříkačkách nepřejely ani malý jez horního toku Moravy. Ale vtípky stranou. Budou v budoucnu podobná vyjádření státních elit normou? Když se všechny strany navzájem obviňují ze záměrných lží, budete věřit faktům, nebo alternativním faktům? Možnost vybrat si vlastní pravdu a věřit „vlastním skutečnostem“ je asi pěkná, nejde ale v konečném důsledku o možnost zhoubnou? Jan Tleskač mlčí.

Zdroj: http://www.empireboobookitty.com

Autor: Ladislav Matoušek

Redakce
Redakce (Články)
Houpacího Osla založili v roce 2014. Od té doby se složení redakce několikrát změnilo, duše webu ale zůstala stejná. Jsme studentská undergroundová redakce a píšeme o tom, co nás baví a zajímá.
  1. Vladimír Lieberzeit | 28.5.2017 v 15:50 | Odpovědět

    Inu, to máte těžké. V dnešní době aktivistických médií se v běžných sdělovacích prostředcích nelze dočkat dostatečně objektivních, pravdivých a skutečně vyvážených informací. A to na obou (všech?) stranách, i když ta tzv. liberální média mají vysokou početní převahu.

    Ubohému občanu tedy nezbývá než číst lži a zavádějící informace obou stran. Tam, kde mu to připadá důležité, se pokusí informaci ověřit, ale to je časově náročné. Takže se většinou spokojí jen se závěrem, že situace není jednoznačná a nejspíš lžou obě strany, a jde dál…

Napište komentář

Váš e-mail nebude publikován.


*