Nejnovější

Petr Fiala v USA: Nejen politika, ale i setkání s českými hokejovými talenty

Foto: Vláda České republiky

Český premiér Petr Fiala začátkem týdne navštívil Spojené státy, cílem bylo posílit strategické partnerství a ekonomickou spolupráci. Jeho program zahrnoval setkání v Bílém domě s americkým prezidentem Joem Bidenem, projev v Hudson Institute a také schůzku s předsedou Sněmovny reprezentantů Mikem Johnsonem a ostatními členy kongresu. Během své návštěvy si také udělal čas na setkání s českými hokejovými hvězdami v NHL.

Prezident Spojených států amerických Joe Biden přivítal v pondělí 15. dubna premiéra Petra Fialu v Bílém domě. Biden ocenil roli České republiky v současné době a oba politici se dohodli na dalším poskytování podpory Ukrajině, která již více než dva roky čelí ruské agresi. „Pane prezidente, oceňuji vaše vůdčí schopnosti při podpoře Ukrajiny. I my se snažíme pomoci a zastavit Putinovu agresi,“ poznamenal Fiala. Podělil se s prezidentem také o své obavy. „V roce 1968 jsem byl malý kluk a v ulicích mého rodného města jsem viděl ruské tanky a toto už znovu vidět nechci, “ přiznal Fiala.

S americkým prezidentem jednali také o ekonomických vztazích mezi Českou republikou a Spojenými státy. „Česká republika je země, která má Americe co nabídnout a měl jsem radost z toho, že řada členů Kongresu ví, že české firmy v USA investují, zaměstnávají tisíce Američanů,“ uvedl premiér. Při projevu v Hudsonském institutu ve Washingtonu pak také poděkoval Spojeným státům za podporu a za to, že přivedly Československo do NATO. 

Premiér Fiala se také zúčastnil kulturních událostí v Americe, především se setkal s česko-americkou komunitou. V přátelské atmosféře si předseda vlády vyslechl životní příběhy českých krajanů a zajímal se o to, jak vnímají na dálku situaci v České republice a jak spolupracují s ambasádou. Během svého programu se také potkal s dcerou Milady Horákové Janou Kánskou, které udělil medaili Karla Kramáře, což je nejvyšší ocenění udělováno předsedou vlády České republiky s hodnotou pamětní medaile. Dodal, že Česko si váží všech krajanů, a ocenil jejich loajalitu ke svým kořenům.

Premiér také zavítal na zápas NHL mezi týmy Washington Capitols a Boston Bruins, ve kterém hrají tři Češi – David Pastrňák, Pavel Zacha a Jakub Lauko. „Ve Washingtonu zrovna hráli Boston Bruins. Letos se jim opravdu daří, takže Davida Pastrňáka nebo Pavla Zachu na MS v Praze asi neuvidíme. O to víc jim budu ale držet palce, aby vyhráli Stanley Cup!“ napsal Fiala na svém účtu X.

Napište komentář

Váš e-mail nebude publikován.


*