Nejnovější

Íránská aktivistka odmítla nosit hidžáb. Má strávit 16 let za mřížemi

Žijeme v zemi, kde je jen a jen na nás, co a kdy budeme nosit na hlavě. Íránská aktivistka a herečka Yasaman Aryani (24) takové štěstí nemá. Žije v zemi, kde se ženy musí povinně zahalovat. Lidskoprávní organizace Amnesty International letos zařadila její příběh do Maratonu psaní dopisů.

,,Ten jarní déšť je tak příjemný, proč bych nosila hidžáb? Chci povzbudit všechny ženy, aby si sundaly své hijaby a užily si déšť,” prohlašuje mladá Íránka s úsměvem.

V neděli 8. března 2019, tedy na Mezinárodní den žen, si Yasaman a její matka sundaly z hlav své šátky, rozdávaly v metru ostatním ženám květiny a mluvily o tom, jaké by to bylo, kdyby každý mohl nosit, co chtěl. ,,Přála bych si, abychom my ženy jakéhokoliv náboženství, s hidžábem nebo bez, mohly jednoho dne stát sobě po boku a vzájemně se nesoudit.”

V Íránu se ženy musí povinně zahalovat. Yasaman však věří, že zahalování žen by neměl podněcovat zákon.

Video z celé akce se posléze stalo na internetu virálním. Hlavní aktérka je na něm šťastná a usmívá se, o měsíc později však důvod pro úsměv ztratila. Měsíc po protestu v metru byla zatčena a několik hodin držena v cele.

Opět bez hijabu. Tuto fotku přidala Yasaman na svůj Twitter 9. dubna. O den později byla zatčena

Vězení za propagandu proti systému

V cele byla mladá Íránka mučena, vyhrožovali jí ublížením její rodině a blízkým. Vyšetřovatelé chtěli, aby Yasaman přiznala, že za jejím činem stály zahraniční skupiny. Nakonec dostala 16 let vězení za propagandu proti systému a zločinu proti bezpečnosti.

Yasaman však byla vězněna již dříve, a to v srpnu 2018. Policie ji zatkla během teheránského protestu, když pomohla vstát staré ženě, kterou předtím shodili policisté. Tehdy za narušení veřejného pořádku vyfasovala jeden rok v nechvalně známé evinské věznici pro politické vězně. Propuštěna byla po půl roce.

Ani tato zkušenost ji však neodradila od toho, aby dále bojovala za lidská práva.

Napiš dopis, zachraň Yasaman

Malou naději na čerstvý vzduch a shledání s jejími blízkými však Yasaman stále má. Jejího příběhu si všimla lidskoprávní organizace Amnesty International a okamžitě uspořádala na svém webu petici, kde žádá Yasamanino propuštění.

Její příběh se rozhodli zařadit i do letošního Maratonu psaní dopisů, který se tento rok zaměřuje na mladé lidi do 26 let. Cílem akce je napsat co nejvíce dopisů nejen vládě daného státu, ale i samotnému vězni, kterému je v krušných chvílích velkou oporou cítit podporu z celého světa.

Organizace už má za sebou několik úspěšných akcí, kdy po napsání několik stovek až tisíců dopisů došlo k propuštění.

Foto: amnesty.org, twitter.com

Kristina Němcová (Články)
Studentka žurnalistiky na FF UPOL. Ač je jí dvacet, nikde jí bez občanky nenalejou. Má ráda kočky, Disney pohádky a politickou satiru.
Kontakt: Twitter

Napište komentář

Váš e-mail nebude publikován.


*