Nejnovější

Pocit naprosté bezmoci, tak se projevuje spánková paralýza

Stále více lidí se setkává s různými poruchami spánku. Způsobené jsou hlavně zvýšenou mírou stresu, nepravidelným spánkem nebo špatnou spánkovou hygienou. Jednou z nejhorších takových poruch je spánková paralýza.

Tento stav může nastat při usínání i při probouzení. Tělo se nachází ve stavu mezi spánkem a bděním. Člověk se probudí, ale najednou zjistí, že se nemůže hýbat a nemůže vydat jedinou hlásku. Má tak pocit jako by jeho tělo bylo ochrnuté.

U některých jedinců paralýzu doprovází také zvukové nebo vizuální halucinace. Paralýza trvá i několik minut, při kterých dotyčný může pociťovat bezmoc.

„Před samotnou paralýzou jsem měla pocit, jako by mi někdo zařval do ucha. Poté jsem se probudila, ale nemohla jsem se vůbec hýbat. Navíc jsem měla pocit, jako když mi na hrudi sedí osmdesáti kilový muž,“ popisuje své zážitky Johana Ládišová, dívka, která tímto problémem trpěla.

Kvalitní spánek je lékem na spánkovou paralýzu

V dnešní době je těžké se vyhnout stresovým situacím, zvláště ve škole nebo v práci. Právě stres je jedním z nejčastějších spouštěčů tohoto problému. Paralýzu ale může také způsobit nepravidelný spánkový režim či nedostatečná doba spánku.

Pokud se tedy tomuto problému chce člověk vyhnout, měl by dbát na dostatečnou dobu spánku a duševní hygienu. Je také dobré se vyhnout intenzivní práci před tím, než si jdeme lehnout do postele.


  1. Petr Kaminsky | 11.12.2019 v 19:58 | Odpovědět

    To je ale blbost! Neni 1. dubna?

Napište komentář

Váš e-mail nebude publikován.


*