Nejnovější

Po brutálním policejním zásahu zemřel Tyre Nichol. Veřejnost volá po novele zákona

Zdroj: Becker1999 | Tyre Nichols protests at the Ohio State House in Columbus Creative Commons Attribution 2.0

Policisté v Tennessee zavraždili při silniční kontrole řidiče černé pleti. Policejní záběry z ledna, které zveřejnily Americké úřady, ukazují, že šlo o policejní brutalitu. Policisté, kteří zasahovali jsou obviněni z vraždy.

Pět policistů zastavilo 7. ledna ve městě Memphis devětadvacetiletého řidiče kvůli bezohledné jízdě kousek od jeho domova. Stejně jako řidič Tyre Nichols, byli i všichni policisté černé barvy pleti. Řidiče neoprávněně napadli. Násilný útok pokračoval, i když řidič ležel na zemi a nemohl se bránit.

Podle policejní šéfky Carelyn Davidsové navíc není možné důvod policejního zásahu kvůli údajné bezohledné jízdě potvrdit. Po brutálním útoku byl Nichols převezen do nemocnice. Po třech dnech podlehl svým zraněním.

Úřady v pátek zveřejnily videa z policejních a bezpečnostních kamer. Je na nich zdokumentovaný skoro celý zásah i incident po něm. 

Silniční kontrola se zvrhla v policejní brutalitu

Na zveřejněném videu  z kamery zasahujícího policisty vytáhnou policisté Nicholse z auta a složí ho na zem.  Ležícímu řidiči pak začne policista stříkat do obličeje pepřový sprej, i přesto, že neklade odpor. Po chvíli se Nichols z držení policistů vyprostí a utíká pryč.

Podle druhého videa z bezpečnostní kamery bili policisté Nicholse po druhém dopadení pěstí a obuškem. Když Nichols ležel na zemi a nemohl se bránit, začali do něj policisté kopat a použili paralyzér. Hrubé násilí nepřestalo ani když byl řidič bezbranný a zmohl se na pouhé opakování
„Mami, mami”. Ta přitom bydlela jen 70 metrů od místa činu.

Sanitka přijela až po dvaceti minutách. Z videa je patrné, že zdravotníci s ošetřením nespěchali, přesto, že zraněný se opíral o auto a nedokázal se ani sám posadit. Požární sbor zahájil vyšetřování a zasahující zdravotníky suspendoval.

Po příjezdu sanitky byl Nichols převezen do nemocnice. O tři dny později po zákroku v nemocnici zemřel. „Utrpěl rozsáhlé krvácení způsobené silným bitím,“ tvrdí právní zástupce rodiny zesnulého.

Průběh vyšetřování

Dnes už bývalí policisté byli ve čtvrtek obviněni z vraždy druhého stupně a dalších trestných činů. Ve čtvrtek byli umístěni do vězení. Později byli propuštěni na kauci. Také byla zrušena policejní jednotka „Scorpion“, ke které obvinění policisté patřili. Obžaloba proběhne 17. února v devět hodin ráno.

Na čtvrteční tiskové konferenci se k události vyjádřil okresní prokurátor Steve Mulroy. „Ačkoli každá z těchto pěti osob hrála v daném incidentu jinou roli, jednání všech z nich vedlo k úmrtí Tyrea Nicholse a všichni jsou za něj zodpovědní,“ uvedl.

Na videu je zřetelně vidět, jak policisté řidiče mlátí a kopou do obličeje. Taky je jasně rozpoznatelné, že napadený má celý obličej od krve. Ještě ale nebyla zveřejněná celá zpráva o příčině jeho smrti.

Zákon proti policejní brutalitě

Případ vyvolal vlnu protestů i mimo město Memphis. Protestující žádají schválení zákona, který má zastavit agresivní vymáhání v práva. Tento návrh zákona spojený s případem George Floyda prošel v roce 2021 sněmovnou, ale doteď nebyl schválen senátem.

Rodina zesnulého si přeje spravedlnost. Vyzvala veřejnost  aby byly protesty klidné a nenásilné. Matka zesnulého také doufá, že případ jejího syna pomůže „většímu dobru.“

Ke zklidnění situace vyzvalo už mnoho autorit včetně prezidenta Spojených států. „Připojuji se k Tyreově rodině a vyzývám k pokojnému protestu. Rozhořčení je pochopitelné, ale násilí není nikdy přijatelné,“ uvedl ve čtvrtek Joe Biden.

Napište komentář

Váš e-mail nebude publikován.


*