Nejnovější

9 hrozných: Danuše Nerudová neurazí, nenadchne. Prázdné fráze a kauzy ji mohou potopit

Foto: Oficiální kampaňové fotografie k volnému užití| danusenerudova.cz

Do prezidentského klání se letos zapojí jediná žena, profesorka Danuše Nerudová. Kandidátka pyšnící se absencí komunistické minulosti, záznamu ve svazcích STB i větší politické zkušenosti. Žádný z adeptů nikdy nebude ideální a i Nerudová se už dopustila několika přešlapů.

Problém číslo jedna: Kdo je Nerudová? Případnou krizi identity snad Danuše Nerudová v nedávné době řešit nemusela. A tak se její tým hned v prvotní fázi kampaně mohl zaměřit na neméně náročný úkol – seznámit elektorát se ženou, která svůj profesní život zasvětila Mendelově univerzitě, v jejíž čele i čtyři roky stála.

Přiznejme si, že nějací rektoři příliš nezajímají většinu české populace, natožpak dosluhujícího prezidenta. Ten je dokonce přestal zvát na předávání státních vyznamenání, inaugurace a podobné sedánky.

To, že Nerudová jako odbornice v roli předsedkyně komise pro spravedlivé důchody stanula ve světle reflektorů po boku někdejší ministryně práce Jany Maláčové (ČSSD), si (možná naštěstí) moc lidí už taky nepamatuje. Marketingový tým tak musel na obecném povědomí o Nerudové pořádně zapracovat.

Univerzitní minulost spíš ke škodě než k užitku

Poté, co vyšly najevo kauzy, se kterými se Mendelova univerzita potýkala v době jejího rektorování, musí kandidátka na prezidentku nejenom mediálnímu zájmu čelit možná více, než by si přála. Různé prohřešky by se pravděpodobně našly na každé vysoké škole, nicméně Nerudová má nyní co vysvětlovat zejména voličům.

Majestátnost vysokoškolské mašinérie naštěstí nabízí jednoduché řešení – problém se dá hodit na děkana. Když ne na děkana, tak na kvestora. A většina univerzitních baráků má i vrátného.

Zejména na mladé voliče kandidátka cílí na všemožných sociálních sítích včetně BeReal i TikToku, kde se snaží ukázat i její „lidskou stránku“. Příspěvky z rybaření a houbaření či „univerzitní hon na pytláka“ však ve sledujících může vyvolat mylný dojem, že si Nerudová prezidentskou kandidaturu popletla s výběrovým řízením na pozici ředitele Lesní správy Lány.

Zjištění, že podporovatelka zelené politiky v předvolebním klipu neveze syna do školy tramvají, respektive šalinou, ale osobním vozem, průměrný volič pravděpodobně omluví.

Neurčité vymezení množiny existujících pohlaví však dokáže rozohnit zastánce obou stran barikády této oblíbené „kulturní války“. Zatímco Karel Janeček by možná bezmyšlenkovitě odpověděl číslovkou 21, Nerudová váhá.

Nicneříkající vyjádření a prázdné fráze

Přestože by někteří voliči ve funkci hlavy státu rádi poprvé viděli ženu, minimálně poslední troje prezidentské volby ukázaly, že rozhodně nejsou džentlmenskou záležitostí. A uchazečům jde o hodně i letos. Možná více než kdy předtím.

Nerudová by proto preventivně mohla vyměnit vysokoškolský talár za oděv vhodnější k zápasům v bahně či podobných substancích. Maskáče vz. 95 si už pravděpodobně zamluvil jiný kandidát, ale rybářské oblečení jistě také poslouží jako vhodná alternativa.

Pokud Nerudovou její poradní tým naučil, jak se ve volebním ringu ohánět, jejím největším hendikepem snad nebude to, že je mladá a pohledná, jak uvedla pro CNN Prima News.

Předvolební průzkumy sice Nerudové přiznávají šanci umístit se v pelotonu třech kandidátů, kteří by mohli sklidit nejvíce hlasů. Opakování frází typu „žijeme v těžké době“ či „mám vizi“ ale v posledních dnech před volbami Nerudové navíc obdařené danajským darem – podporou vládní koalice SPOLU – na umístění v první dvojce určitě stačit nebude.

Napište komentář

Váš e-mail nebude publikován.


*