Nejnovější

Když nemáš kandidáta, postav tři. Koalice SPOLU dělá, co je rozumné a správné

Foto: StockSnap | Pixabay

KOMENTÁŘ: „Jedním z velkých úkolů příštích dní je začít přemýšlet nad kandidátem na hlavu státu,“ nechal se už loni po sněmovních volbách slyšet Petr Fiala. Jenže jak šel čas, obstojný kandidát, kterého by mohla koalice postavit, stále nebyl na obzoru. Ale když Ježíš udělal z vody víno a z pěti chlebů a dvou ryb nakrmil zástupy, SPOLU v úterý z žádného kandidáta udělalo tři.

„Kdybychom jmenovali kandidáta z našich řad, tak by nepochybně měl výraznou šanci do voleb promluvit,“ uvedl premiér na tiskové konferenci. V rozhovoru pro některé médium by se mu do voleb určitě podařilo promluvit. Jestli tím ale pan premiér chtěl říct, že by ten kandidát ovlivnil volební výsledky – s tím už bychom asi mírně nesouhlasili.

Především by ale museli nějakého kandidáta najít. A už v tom je problém. „Nikomu se do toho nechce,” vyjádřil se stručně pro deník Právo předseda klubu ODS Marek Benda. Koalici SPOLU přijde logické a správné, aby dali do pozadí osobní nebo stranické ambice. Podle všeho toto upozaďování ambicí však nedalo příliš práce.

SPOLU také nechce upřednostňovat nebo doporučovat některého ze dvou Pavlů či paní Danuši. Proto se určitě můžeme těšit na infografiku, který kandidát hodnoty SPOLU naplňuje, nebo alespoň jde proti nim. Když se to pak vezme kolem a kolem, takový správný demokratický kandidát by třeba měl mít prozápadní hodnoty a neměl by se paktovat s komunisty.

Reprezentativní a se schopností komunikovat

Senátor Tomáš Czernin (TOP 09) konstatoval, že doufá ve zvolení kandidáta, který zvládne komunikovat. Načež Andrej Babiš vyjádřil pro CNN Prima NEWS svou jednoznačnou kritiku: „Vůbec tomu nerozumím. Ani tomu, proč dělali tiskovku.“

Ano, pro člověka, od nějž polovina výroků připomíná spíše dadaistické básně a druhá polovina je vyřčená lámanou slovenštinou, je toto naprosto nepřeskočitelná laťka. Možná se na kritiku pro CNN můžeme dívat spíše jako na přiznání, že Andrej Babiš nerozuměl ničemu z dvacetiminutové tiskovky.

Ale žerty stranou, v pelotonu kandidátů, který je tvořen téměř 30 jmény, by přece jenom nasazení dalšího znamenalo i další tříštění hlasů. Proslýchá se sice už nějaký pátek, že SPOLU nemá koho nasadit, a tak může být úsměvné, když se Petr Fiala s grácií sobě vlastní schovává za logiku a správnost. Nakonec je ale tento vývoj vlastně docela rozumný – byť vzniklý spíš souhrou náhod.

Vojtěch Grufík (Články)
Známý též jako Gruf. Student české filologie a žurnalistiky na FF UP – částečně vyhořelý po osmi letech gymplu – rekreační kuřák, zapálený folklorista. Srdcem sedlák a stále trochu nechápe, co dělá na výšce.

Napište komentář

Váš e-mail nebude publikován.


*