Nejnovější

Soud s Dominikem Ferim začne na sv. Valentýna. Hrozí mu až 10 let vězení

Foto: Show Jana Krause, FTV Prima| Wikimediacommons

Jeden z nejznámějších politiků covidové doby a bývalý nejmladší poslanec Dominik Feri je po roce vyšetřování obviněn ze dvou znásilnění a jednoho pokusu o něj. Vše se ale může ještě změnit, kriminalisté prozkoumávají další Feriho činy.

V pondělí 12. prosince soud v Praze 3 vznesl obvinění proti Dominiku Ferimu. Jedné z obětí bylo méně než 18 let, proto soud zvolil vyšší trestní sazbu a Ferimu hrozí vězení až na deset let.

Hlavní soudní líčení začne na sv. Valentýna tohoto roku. Zabývat se jím bude soudkyně Lenka Hájková. Ta se už v minulosti věnovala například případu Ondřeje Martinka a David Leina. Ti, jako vedoucí na letních táborech sexuálně zneužili osmnáct chlapců ve věku od šesti do čtrnácti let. 

Feriho případem se policie zabývala přes rok a čtvrt. Vzhledem k množství svědků a obětí, se jedná o poměrně rychlý proces. 

Policie prozkoumává dalších pět případů

Než ale Feriho soudní jednání začne, může se stát, že ke třem případům, ze kterých je obviněn, budou přibývat další. Policie vybrala dvě znásilnění a jeden pokus o něj jako ty nejzávažnější. Na hraně je ale podle redaktora Seznam Zpráv Vojtěcha Blažka i dalších pět případů, se kterými se oběti Policii svěřily. Je tak možné, že Feri bude nakonec obviněn z osmi přestupků.  

Obžalovaný je s vyjadřováním k případu velmi zdrženlivý. Od začátku kauzy odmítá, že by se pokusil o znásilnění nebo se dopustil násilí na ženě. Jediné, co přiznává je nevhodné chování, které se potvrdilo i videi, které kolovaly na sociálních sítích.

Dle jeho slov pro Seznam Zprávy se i těší, až se soudní proces dá do pohybu. Bude tak mít možnost konečně se vyjádřit, což při policejním vyšetřování nemohl, média pak předávala pouze jednostranná vyjádření.

Podle Blažka se ale novináři snažili vyjít oběma stranám vstříc. Obžalovaný rozhovory a vyjádření však odmítal.

Události, které soudu předcházely

Obtěžování podle svědků začalo již v roce 2015, kdy byl Feri radním v Teplicích, a pokračovalo až do roku 2020, kdy už byl poslancem za TOP 09. Jeden z případů se měl stát třeba i v Poslanecké sněmovně, kde měl naléhat na stážistku. 

Feriho případ minulý rok v květnu otevřeli redaktoři A2larmu a Deníku N, Apolena Rychlíková a Jakub Zelenka. Ti reagovali na informace, které kolovaly na sociálních sítích, převážně na Twitteru.

Tweet, který “odstartoval” kauzu Feri. V komentářích lze najít jisté nepravdivé informace nebo i prosté drby, je zde ale i hodně svědků, kteří se k událostem vyjadřují.

článku se otevíraly příběhy žen, které se nebály svěřit, z jejich svědectví pak vzešlo i obvinění. Skoro všechny oběti se s Ferim seznámily přes internet. Psali si, Feri je v konverzaci začal ponižovat a tlačil na ně, aby se sešli. V některých případech přímo oběť konfrontoval s nabídkou sexu nebo žádostí o zaslaní fotografií s intimními partiemi.

Jaký je ve skutečnosti

Feri byl už v té době známá osobnost, oběti se s ním dost často sešly, jen aby poznaly, jaký je ve skutečnosti mimo sociální sítě.

Petra, jedna z žen, která se reportérům Deníku N a A2larmu svěřila, pozvala Feriho do svého bytu, kde se pořádal ten večer večírek. Feri přišel později, kdy byl už večer v plném proudu.

Petra se ocitla s Dominikem Ferim ve svém pokoji. On na ni začal naléhat, aby spolu měli pohlavní styk, který Petra opakovaně odmítala. „Vzal noční stolek a zatarasil jím dveře, abych nemohla z pokoje odejít. Opakovala jsem, že s ním sex mít nechci, a žádala ho, ať v nátlaku a fyzickém dobývání přestane. Utrhl se na mě, ať prý držím hubu a už nic neříkám, a pak se na mě vrhnul a měl se mnou sex navzdory opakovanému nesouhlasu. Zůstala jsem jako opařená a nedokázala se ani pohnout, byla jsem paralyzovaná,“ popsala žena pro A2larm a Deník N.

Další z žen přikládá příběh, který se odehrává ve Feriho bytě. Markéta se se svojí kamarádkou vydaly na pivo společně s Ferim a jeho kamarádem. Feri je ponižoval a Markéta nechtěla ve večeru pokračovat. Ostatní ale večer ukončit nechtěli, tak Markéta „netrhala partu“.

Tlačil na mě

Když se uchýlili do bytu, zůstala Markéta s Ferim sama. Byl na ni sice milejší než předtím ve společnosti, zkoušel ji ale osahávat a dával jí různé nabídky. „Já jsem to nechtěla a jasně jsem ho požádala, aby mě nechal, a bránila jsem se tomu. Už mě ale neurážel a neponižoval a po chvíli mi nabídl, ať se jdu osprchovat. Věděla jsem, že tam budu muset nejspíš přespat, a chtěla jsem se osprchovat, protože to tak před spaním dělám, a tak jsem šla do koupelny,“ řekla Markéta redaktorům.

Po chvíli sprchování se dveře do koupelny otevřely. Nebyl tam klíč, nemohla se tedy zamknout. Do sprchového koutu k ní vlezl nahý Feri. „Vlezl ke mně do sprchy a začal se nevybíravě dožadovat sexu. Tlačil na mě. Prostor byl malý a prakticky jsem nemohla odejít, protože mi zatarasil cestu. Neměla jsem, jak z té sprchy odejít. Pořád mi opakoval, že to bude jenom trochu, že to bude jen chvíli, a moje odmítání ho vůbec nezajímalo. Nakonec to proti mé vůli a navzdory tomu, že jsem několikrát jasně řekla ne, udělal. Nepřála jsem si s ním mít sex, a on to udělal,“ popsala incident Markéta.

Třetí čin, ze kterého je Feri obviněný, popsala A2larmu a Deníku N Jana. Té bylo v té době sedmnáct let.

Setkali se v Praze poté, co se Feri přestěhoval z Teplic. „Imponovalo mi, že je zábavný a zajímavý. Po čase jsme si někam vyrazili. Hned na prvním rande se mi chtělo na záchod, tak mi nabídl, že můžeme k němu. Když jsem vylezla z toalety, vrhnul se na mě a snažil sem mi servat silonky,“ popisuje Jana redaktorům.

Před stykem se vymluvila tim, ze tvrdila, že má menstruaci i když neměla. „Dnes bych to rozhodně brala jako naprostou stopku pro další komunikaci, ale tehdy jsem si myslela, že kluci takoví bývají. Protože jsem nehledala vážný vztah, řekla jsem si, že to ještě zkusím. Nechodili jsme spolu, ale vídali jsme se a pak jsme se spolu několikrát i vyspali,“ řekla žena.

Oběti ze začátku vinily z činů samy sebe. Odůvodňovaly si to tím, že byly opilé, mladé nebo že si myslely, že se tak muži prostě chovají. Stejně tak měly všechny z Feriho strach. Byl to nadějný mladý politik, který měl velkou základnu obdivovatelů a poměrně velkou moc. Bály se tak, že jim nebude nikdo věřit.

Oběti ale nakonec sebraly odvahu a šly na policii. Obdobně se zachovaly i oběti Jana Cimického, psychologa, které své oběti měl vydírat a znásilňovat od roku 1980. V podobný čas vyšel najevo i případ influencera Ladislava Sianie. Ten měl ženy obtěžovat přes sociální sítě. K některým snímkům se přihlásil, jiné ale byly falešné. Sinai se za své chování omluvil a obvinění za trestný čin mu, narozdíl od Cimického a Feriho, nehrozí.

Ocenění za přístup a řešení problému

Na tento článek Feri reagoval odstupem z TOP09 a přerušením mandátu v Poslanecké sněmovně.

„Vždy jsem si přál politiku jinou, založenou na osobní odpovědnosti. Nyní chci jít sám příkladem. Rezignuji na mandát poslance a nebudu se účastnit podzimních voleb. Nechci, aby lživé a manipulativní články v médiích poškozovaly mé nejbližší okolí ani mé kolegy. Bránit se proti nim budu soudní cestou. Byla pro mě mimořádná čest sloužit a být vaším poslancem,“ uvedl 25. května 2021, tedy v den vydání článku.

Reakce z Feriho okolí, po vyjití článku redakcí A2larm a Deníku N, vznesla různé závěry. Markéta Pekarová Adamová podle svých slov nezaregistrovala náznak agresivního chování, ze kterého měl být obviněn, přestože spolu sdíleli kancelář. Ona, stejně jako většina jeho kolegů, ocenila přístup a řešení problému.

Straník Tomáš Czernin se přikláněl k tomu, že je Feri nevinný a kauza je pouze boj před tehdejšími volbami. „A já se divím, že ta děvčata, pokud se něco stalo, nešla na policii hned, co se to stalo. To by měl každý, kdo se stane obětí nějakého sexuálního násilí. U Dominika Feriho samozřejmě oceňuji to, že odstoupil bez váhání. Znám ho několik let a je to velice pracovitý člověk a je mi to líto. Ale oceňuji to, že takto reagoval, a věřím, že se očistí,“ řekl Czernin v rozhovoru pro Seznam Zprávy 26. května 2021.

„Je to celé zvláštní, děvčata určitě, pokud k něčemu takovému došlo, měla jít hned na policii. Je zvláštní, že se to vynoří takto před volbami,“ dodal ještě v  rozhovoru. Za svá slova se nakonec Czernin omluvil.

Karel Schwarzenberg se také přikláněl k Feriho nevině. „Nikdy jsem nic takového neslyšel, a co je prosím nevhodné chování? A co je sexuální obtěžování? Že 25letý kluk se snaží holku dostat do postele a opačně, bylo vždy považováno za normální. Tak prosím nebuďme pokrytci,“ řekl 26. května 2021 serveru iDnes.

Nakonec se k nim přidal i Miloš Zeman. „Říkám, že hloupostmi se nezabývám. Možná že vás překvapím, ale i toto považuji za hloupost. I když jsem se s Karlem Schwarzenbergem mnohokrát lišil v názorech, tak musím připustit, že můj postoj k tomuto údajnému sexuálnímu skandálu se velmi blíží názoru Karla Schwarzenberga,” řekl Mladé Frontě Dnes 1. července 2021.

Feriho jednání se povětšinou dočkalo pochvaly především za pohotovou reakci, kterou všichni označovali za správnou. Tím pak často vyjádření končila. Většina politiků s tím nechtěla mít dále nic společného.

Společensky Feri je ve stínu. Na sociálních sítích se spíše nevyjadřuje a svůj soukromý život nesdílí. V květnu tohoto roku se podle serveru Blesk.cz pokusil o sebevraždu.

Napište komentář

Váš e-mail nebude publikován.


*