Nejnovější

Přehled týdne 26. 9. – 2. 10. 2022: Ruská pseudoreferenda, další demonstrace a pády a vzestupy v senátních volbách

Ilustrace Emy Kašparové

Pondělí: NASA zabodovala. Satelitem to naprali do planetky a změnili tak její trajektorii. Tím se ujistili, že jsme schopní jednat v případě ohrožení Země. Sice to není tak okázalé, jako dopravit pod povrch asteroidu jadernou bombu a roztrhat ho na kusy , ale co, darovanému koni na zuby nehleď. Btw dejte si do Googlu NASA Dart, něco uvidíte.
– Na Ukrajině skončila pseudoreferenda. Zhruba 97 % (bez nadsázky z mojí strany) se vyslovilo k připojení k Rusku. Krásný výsledek. Volební účast minimálně 113 %. Nic tady nesmrdí, kdepak, to vám jen táhne z pusy pod nos. Krymské referendum 2.0. – V Itálii si zvolili tak pravicovou vládu, že to zavání fašismem. I jeho přívrženci tam v ní teď sedí. Výsledek se dá shrnout jako vítězství euroskeptismu a nacionalismu. Brzy se bude pasta a masové kuličky párovat se segedínem a čabajkami. (KL)

Úterý: Senátor Zdeněk Hraba končí v hnutí STAN. Podle jeho soudu moc „zpirátštělo“. Minimálně výsledky senátních a komunálních voleb to dokazují. Obě koaliční strany se potápí ke dnu a kauza Dozimetr zřejmě byla přímý zásah do boku lodi. – Piráti jsou na dně i v Praze. Poté co prohráli volby proti chlapovi, co posledních dvacet let žil pod kamenem a plánuje hlavní město proměnit v jedno velké parkoviště, ještě si vyskakují. Do koalice prý nepůjdou, pokud SPOLU neodstraní trestně stíhané členy. Tak děkujeme a těšíme se na budoucí kamaráčufty SPOLU a ANO. – Waka waka, eh, eh. It’s´ time for pouta na ruce. Shakira půjde před španělský soud za daňové úniky ve výši 370 milionů korun. Hrozí ji až 8 let. Takže paní Shakirové, any Objections? – Představte si, že ukrajinská agrese Rusko donutí proti ukrajinskému režimu nasadit tu nejhrozivější zbraň. Věřím, že NATO ani v takovém případě přímo do konfliktu nezasáhne,“ řekl bývalý ruský prezident Dmitrij Medveděv. A tak trochu se bojím, že má pravdu. Tak zase příští, snad ještě ne postapokalyptické, úterý. (JŠ)

Středa: Na Václaváku se opět odehrála protivládní demonstrace. Podle policie byly okolo druhé hodiny odpoledne v centru Prahy desítky tisíc lidí. Pokud budeme počítat třeba s počtem 20 tisíc lidí, sešlo se tak na náměstí také 70 tisíc exekucí a odhadem 35 tisíc zubů. Účastníci nejčastěji požadovali, aby Česká republika zahájila jednání o dodávkách plynu přímo s Ruskem. Překvapením na závěr demonstrace bylo to, že nezahrála hymna, která je organizátorům nejbližší, ale zahrála ta česká. – No krom demonstrace jste jistě zaznamenali státní svátek. Takže hádám, že jste byli předešlý večer pěkně nakopaní, co? S myšlenkou, že další den nemusíte nic dělat, se lihoviny degustují jako hodně sympaticky, o tom žádná. No horší je fakt, že si ráno (čti v poledne) nezajdete koupit žádný vyprošťovák, protože obchody mají zavřeno. (MK)

Čtvrtek: Podle Dmitrije Peskova, mluvčího ruského prezidenta, vyhlásí Vladimir Putin připojení čtyř ukrajinských oblastí. Po Krymu, který Rusko anektovalo v roce 2014, jde o Doněck, Luhaňsk, Cherson a Záporoží. O odtržení oblastí proběhlo referendum, které ale není mezinárodně uznávané. Ono se špatně hlasuje proti odtržení, když se ptá ozbrojený ruský voják. Ti podle svědectví obcházeli domácnosti a zjišťovali názor místních. – Neslyšeli jste dlouho o covidu? Nevadí, pořád ho tu máme. Od začátku září se týdenní přírůstky zvyšují. Momentálně je s covidem v nemocnici 40 lidí, což je dvojnásobek hospitalizovaných z minulého týdne. Lékaři varují před zesílením epidemie v následujících měsících. – Skotský národní archiv zveřejnil úmrtní list královny Alžběty druhé. Příčinou smrti šestadevadesátileté panovnice bylo prý stáří. (AH)

Pátek: Rusko anektovalo čtyři oblasti na Ukrajině. Konkrétně jde o Záporožskou, Chersonskou, Luhanskou a Doněckou oblast. Ani jednu z nich přitom neovládá stoprocentně a nadále čelí útokům ukrajinské armády, která okupovaná území osvobozuje. – Ukrajinské armádě se ve stejný den podařilo obklíčit strategicky důležité město Lyman, kde v té době bylo ještě zhruba 5000 ruských vojáků. Stáhnout se prý nesměli, a to přímo na rozkaz prezidenta Putina. Good move. – Druhé kolo senátních voleb začalo v pátek ve 14 hodin. Právě u těchto voleb bývá účast nejnižší, ale když vidím, jaké osobnosti proti sobě v některých obvodech kandidují, vlastně se ani nedivím… (ŠF)

Víkend: V neděli jsme se pomalu dozvídali, kdo v jakém obvodu vyhrál. V médii sledované Jihlavě to vyhrál Vystrčil. V Plzni-městě asi nesledují výroky paní Kovářové nebo také bojují za “normální svět”, v kterém je naprosto přirozené sexuální obtěžování. No však to je jasný ne? Když si o to ty ženy říkají, chudáci muži se musí krotit. – V ukrajinském Lymanu, kde probíhalo jak řekl Putin referendum, opět vlaje ukrajinská vlajka místo ruské. – Tomio teďka někde brečí v koutě, protože se mu žádný z kandidátů nestal senátorem. – I když v prvním kole to vypadalo, že vítězem bude ANO, tak se nakonec list obrátí a zvítězila ODS. – Tak konečně jsme se dočkali. Koalice SPOLU 4. října konečně oznámí svou strategii k prezidentským volbám. Ale ještě nekončíme. Vyjádřilo se i hnutí ANO, které nám něco poví 27. října. – Proruská sociální demokracie se v Lottyšku po letošních volbách do parlamentu nedostane. Vítězem se tam stala konzervativní strana stávajícího prezidenta Jednota. – Fotbal občas není jen sranda. Důkazem tomu je fotbalová liga v Indonésii. Zde došlo k násilnostem, při kterých zemřelo nejméně 174 obětí. (TŘ)

Redakce
Redakce (Články)
Houpacího Osla založili v roce 2014. Od té doby se složení redakce několikrát změnilo, duše webu ale zůstala stejná. Jsme studentská undergroundová redakce a píšeme o tom, co nás baví a zajímá.

Napište komentář

Váš e-mail nebude publikován.


*