Nejnovější

„Běžte si někde polítat, ještě tu není.“ Babiš přijel s karavanem do Olomouce. Prezidentská kampaň to podle něj není

Autor: Jakub Jurek

Skalní fandové a proti nim odpůrci. Návštěva Andreje Babiše v Olomouci vyvolala hned několik hádek. Někteří ho vítali s více než otevřenou náručí, jiní ho tady nemohli vystát. Naši redaktoři se této události zúčastnili. Přinášíme exkluzivní záběry a názory účastníků této akce.

Autoři: Jakub Jurek a Jiří Šumný

Bývalý předseda vlády Andrej Babiš ve čtvrtek navštívil olomoucké Horní náměstí ve svém obytném vozu v rámci kampaně Za Babiše bylo líp. Přestože sám Babiš odmítá, že by se jednalo o prezidentskou kampaň, část návštěvníků ji tak vnímá.

„My jsme šli jenom na zmrzlinu a podívali se, co to tady je. Je to prezidentská kampaň, taková šaráda. S panem Babišem politicky nesouzníme. Zajímalo nás spíše, kolik tady bude lidí. Vidím hlavně důchodce, taková očekáváná skupina,” popsal mladý muž důvod své účasti.

Za prezidentskou kampaň meeting považovali i někteří Babišovi příznivci. „Doufám, že je. Určitě bych ho volila. Raději bych ho viděla jako prezidenta než premiéra, protože by určitě mohl něco udělat,” řekla žena stojící hned u karavanu.

„Běžte do obchodů a pak se vraťte.”

Než však mohla samotná akce začít, došlo k hodinu a půl dlouhému zdržení. Poslanec Babiš se zpozdil kvůli zasedání Hospodářské rady. Tuto informaci sdělil návštěvníkům člen posádky Babišova obytňáku. Za zpoždění mohli prý další zasedajícím v radě. Údajně úmyslně zdržovali jednání, aby Babiš přijel pozdě.

Jeden z mužů důchodového věku přišel ke stánku s tím, že se chce Babiše zeptat na jeho politiku. „Běžte si někde polítat po obchodech a pak se vraťte, on tu ještě není,” navrhl mu arogantně jeden ze členů politikovy ochranky, který měl nasazené sluneční brýle a bedlivě sledoval okolí karavanu.

Během čekání na příjezd předsedy hnutí ANO se už stihli pohádat Babišovi příznivci s dvojicí odpůrců. „Co jste v životě dokázal, že kritizujete? On aspoň pracuje pro lidi,” křičela na muže postarší dáma. „Když má pracovat pro lidi, tak proč objíždí s karavanem? Měl absenci na zasedání v pondělí. Je to pro mě zrůda a estébák!” rozčiloval se odpůrce. Žena mu ostře odpověděla. „Stačí, že přidává důchodcům! Myslím, že tam nemusí sedět.“

Než však přijel Andrej Babiš, situace se stihla uklidnit. Mluvil k relativně klidnému a spřátelenému publiku. Nefungovala však technika, takže část jeho proslovu byla slyšet jen v prvních řadách.

Foto: Jakub Jurek

Návrat do roku 2013

Babiš se ve svém projevu nejvíce věnoval zdravotnictví. Obvinil současnou vládu, že mu „zakázala“ jeho projekt na boj proti rakovině. „Vybojoval jsem 50 miliard pro české zdravotnictví a postavili jsme nejmodernější onkologickou nemocnici v Evropě,” načíná Babiš svůj projev.

„Oni mi to zakázali, že je to kampaň, ale rakovina je sviňa. 27 000 lidí umře ročně. Kuřáci, 7000 ročně. U nás nechodí dost lidí na prevenci. V tom prospektu se píše, jak překonat ten strach, že se lidi bojí, že jim něco najdou. V Brně dostali centrum prevence za miliardu. Můžete tam jít s rodinou, s dětma. Jsme vybojovali jedno z nejlepších transplantačních center v Evropě. Štve mě že nejsme ve zdravotnictví,“ pokračuje.

Babiš ve vtipu zmínil svou kandidaturu na prezidenta. „Každý den tady někdo kandiduje na prezidenta, už je jich asi 58,“ zasmál se zpočátku svého projevu. Sám Andrej Babiš odmítá, že by se jednalo o prezidentskou kampaň, velká část návštěvníků ji tak vnímá. Mnozí jeho příznivci používali dokonce oslovení „pane prezidente“.

S otázkou, jestli se jedná o prezidenskou kampaň, se nám podařilo konfrontovat i samotného Andreje Babiše. Odpověděl byla striktní a rázná. „Ne, to je návrat do roku 2013, kdy jsem chodil mezi lidmi a objel celou republiku. Ke kandidatuře se vyjádřím na poslední chvíli, já to nevím. Až to bude vyhlášeno, tak uvidím podle různých okolností. Naši voliči by si to přáli,“ odpověděl bývalý předseda vlády. Další otázku nás už Babiš nenechal položit.

Babiš sice kandidaturu oficiálně neoznámil, upozornil svoje voliče ale na to, že ve vedení hnutí bude končit. „Hnutí ANO je 10 let, já už jsem teda na odchodu. Máme ale Alenku Schillerovou a další. Já vám podepíšu ty knížky, díky že jste přišli, nemohl jsem se dočkat,“ děkoval svým příznivcům.

Foto: Jakub Jurek

Akce se neobešla bez hádek

Na akci bylo i nemalé množství lidí, kteří s Babišem nesouhlasí. Mezi nimi často zaznívaly narážky jak na Babišovu spolupráci s StB, tak obcházení zákona o volebních kampaních.

„Přišli jsme se podívat na tu blamáž kolem,“ říká jeden z odpůrců Babiše. Vidí v tom prezidentskou kampaň. „Nevidím důvod proč by tady jezdil s karavanem, že za Babiše bylo líp. Prostě si přijel udělat pár fotek aby vypadal dobře. Působí to tu na mě uboze,“ popsal mladý muž.

Další odpůrce, tentokrát muž středního věku, je také názoru, že Andrej Babiš tímto rozjíždí prezidentskou kampaň. „Šel jsem kolem. Pana Babiše nemám rád, ale chtěl jsem ho vidět z blízka. Nemám ale nějakou potřebu ho konfrontovat. Bohužel si ale myslím, že má šanci vyhrát. U kampaně je to zvláštní postup. Že ji ani neoznámil. Ale u Babiše to není první věc, kterou udělal a není úplně legální,“ shrnul s úšklebkem.

„Je to finanční podvod. Dehonestující vůči nám. Je to populistické. Kontaktní kampaň mířená především na dotace. V současné době se Babiš snaží slíznout smetanu za problémy, které způsobil,“ vzájemně se doplňovali studenti z gymnázia, kteří na místo dorazili dokonce s transparentem Bez tebe nám bude líp. Na celém náměstí i navzdory možnému očekávání jako jediní.

Foto: Jiří Šumný

Právě na dívku ze skupiny protestujících gymnazistů se sesypal dav Babišových podporovatelů. Když přistoupila s transparentem blíž k obytňáku, začali jí lidé sprostě nadávat. „Měli byste jí dát pár facek,“ křičela z davu jedna důchodkyně.

Protestujících bylo ale více. Muž ve středních letech přijel až z Prostějova, aby podle svých slov provokoval. „Chtěl jsem se podívat na ty důchodce. Není normální, aby volili estébáka, který je ještě obžalovaný. Stejně teď má být v práci. No a důchodci nakoupili a teď jsou tady,” pousmál se. Na to mu agresivně odpověděla poblíž stojící starší žena. „Vy jste nic neudělal! Však počkejte až nebudete mít na ropu a energie. Budete jezdit za tím fialovým hnusem do Prahy,“ zvyšovala na něj hlas.

Zarážející na celé akci bylo, že i když měla potenciál se vyhrotit do šarvátky, nebyla nikde na náměstí k vidění policie. Jediný, kdo tak zaručoval relativní bezpečí, byla již zmiňovaná ochranka. Policejní auto jsme viděli jen občas projet.

Obytňák v obležení

Jeden ze starších párů vyjádřil Babišovi podporu. „Nevím, jestli je to prezidentská kampaň, ale zatím s ní jsem spokojený. Jsem jeho podporovatel. Nevím, jestli bych ho volil za prezidenta,“ nejistě odpovídal muž. Jeho žena se hned ujala slova a odpovídala také. „Ty nikdy nevíš. Podle nás se osvědčil jako premiér. Proto si myslíme, že ho lidi nebudou volit, protože si myslí, že by měl být právě premiér,“ soudí žena.

„Mohlo to být důstojnější, ale bohužel. Nemyslím, že je to prezidentská kampaň. Dělá to pro sebe, ať ví, jak se lidi mají. Určitě bude mít můj hlas. Rozhodně by byl lepší než Zeman. Nesouhlasím ani s naší vládou. Mají velké huby, že zvyšují důchody. Souhlasím, že za Babiše bylo líp,“ vyjádřila se další z jeho podporovatelek.

Podporovatelů ale dorazilo násobně více. Mnoho z nich s námi nechtělo mluvit. U karavanu se utvořil neprostupný hlouček lidí, kteří si s bývalým premiérem chtěli udělat fotku, nechat si podepsat knihu nebo si jen tak popovídat. Trvalo přes dvě hodiny, než se dostalo na všechny návštěvníky akce. Mnoho z jeho podporovatelů mu také přálo hodně zdraví a síly, „ať může dát tuhle zemi zase do kupy.”

Foto: Jiří Šumný

ý

Redakce
Redakce (Články)
Houpacího Osla založili v roce 2014. Od té doby se složení redakce několikrát změnilo, duše webu ale zůstala stejná. Jsme studentská undergroundová redakce a píšeme o tom, co nás baví a zajímá.
  1. Babiš není ideální, ale lepší premiér od listopadu ’89 tu nebyl. Alespoň z mého pohledu. A z finančního hlediska mě nijak nepomohl, ale mnoho lidem ano. Ono miliardáře se špatně uplácí a proto tak vadí loutkovodičům typu Bakaly. Zvláště, když ho Babiš oprávněně nazval zlodějem. Dnešní panoptikum bohatých, zvané pětikoalice, si ve své nadustosti ani neuvědomuje, že je u kormidla v nejhorší možnou dobu, kterou samo ještě zhoršuje. To bude jejich konec na dlouhou dobu. Už aby to bylo.

Napište komentář

Váš e-mail nebude publikován.


*