Nejnovější

Prehľad: Nenadeľte si pod stromček omylom COVID

Grafika: Katarína Dovinová

Prehľad týždňa si pre vás pripravili David Hrubý a Katarína Dovinová.

Pondělí: Studentky České zemědělské univerzity v Praze byly nuceny v testovacím centru svlékat kosticové podprsenky, které detekční rámy vnímají jako kov, což vyvolalo nevoli. Etická komise reagovala vytvořením pracovní skupiny, ale praxe svlékání podprsenek trvá. Detekční rámy na vstupu do centra registrují kov, vedoucí k odložení například opasků. I když univerzita tvrdí, že sundání podprsenky není povinné, svědectví naznačuje, že obsluha rámu je striktní a při detekci kovu neumožní vpuštění do testovacího centra. Mluvčí univerzity ujišťuje, že sundání podprsenky není požadováno, ale studentky, na které detekční rám reaguje na kostice, mají omezené možnosti, pokud chtějí absolvovat zkoušky. Etická komise plánuje řešit situaci, ale změny ve citlivosti detekčního rámu zatím nejsou na pořadu dne.

Počet akutních respiračních nemocí v posledním týdnu překročil hranici epidemie, dosahujíc 1700 případů na 100 000 obyvatel, což představuje nárůst o 8,2 %. Roste také počet lidí s pozitivním testem na covid-19, přičemž 50. týden přinesl nárůst chřipkových onemocnění o 18,2 % a akutních respiračních infekcí o 8,8 %. Příčinou jsou různé respirační viry, včetně SARS-CoV-2. Počet aktivních případů covidu-19 nyní činí asi 24 000, což je výrazný nárůst oproti minulým obdobím. Nemocnice zaznamenaly pokles hospitalizovaných osob na 770, ačkoliv ve vážném stavu na JIP zůstává 55 pacientů. Počet úmrtí denně diagnostikovaných covidem zůstává v řádu jednotek.

Severní Korea odpálila mezikontinentální balistickou raketu s potenciálním doletem přes 15 tisíc kilometrů, což by mohlo ohrozit jakékoliv místo ve Spojených státech. Jižní Korea před testem varovala, a odpal se uskutečnil v 8:24 místního času. Raketu označila jihokorejská armáda za třídu ICBM, která dosáhla výšky přes šest tisíc kilometrů a dopadla do Japonského moře. Japonský premiér Fumio Kišida svolal jednání bezpečnostní rady, avšak zatím nejsou hlášeny žádné škody. Washington považuje test za ohrožení pro sousedy Severní Koreje a v rozporu s rezolucemi Rady bezpečnosti OSN. Test přišel krátce po nedělním odpalu rakety krátkého doletu, a Severní Korea ostře odsoudila Spojené státy za údajnou „předehru jaderné války“.

Úterý: Předseda hnutí SPD, Tomio Okamura, pokračuje v soudním sporu s týdeníkem Reflex kvůli přezdívce “Pitomio” z roku 2012. Nejvyšší soud letos rozhodl, že se vydavatel nemusí omlouvat. Kauza nyní čeká na verdikt, soudkyní zpravodajkou je Daniela Zemanová. Vrchní soud v Praze v roce 2021 přikázal Reflexu omluvu, což Nejvyšší soud v září zrušil a přiklonil se k názoru městského soudu. Výraz “Pitomio” byl označen za slovní karikaturu, ačkoliv Okamura s výsledkem nesouhlasí. SPD je zmiňováno v souvislosti s extremismem za xenofobní populistické narativy. Spor s týdeníkem Respekt, který označil SPD za “parlamentní fašistické hnutí”, rovněž nedopadl omluvou.

Prezident Petr Pavel jmenoval advokátku Lucii Dolanskou Bányaiovou a soudce Nejvyššího správního soudu Zdeňka Kühna členy Ústavního soudu. Prezident ocenil rozmanitost soudcovského obsazení ve spolupráci se Senátem. Nominace Dolanské Bányaiové a Kühna byla minulý týden schválena Senátem, a v lednu senátoři budou posuzovat další nominaci advokáta Milana Hulmáka. Dolanská Bányaiová je bývalou advokátkou a Kühn působí jako profesor na pražské právnické fakultě. Dosud prezident Pavel jmenoval pět ústavních soudců, včetně Josefa Baxy, Kateřiny Ronovské a Jana Wintra.

Podle prosincového průzkumu agentury AKO pro televizi Joj je 46,7 % respondentů nespokojeno s dosavadními kroky slovenské vlády pod vedením Roberta Fica (Směr). Naopak 40,3 % lidí vyjádřilo spokojenost. Z toho je 33,5 % určitě nespokojeno a 13,2 % asi nespokojeno, zatímco 19,4 % jsou určitě spokojeni a 20,9 % asi spokojeni. Třináct procent respondentů nedokázalo nebo nechtělo odpovědět. Více spokojenosti s kroky vlády vyjádřili voliči strany Směr – sociální demokracie (62%), zatímco nespokojenost převažuje u voličů Demokratů (84%) a Progresivního Slovenska (82%). Obyvatelé nad 66 let a ve věkové kategorii 50–65 let vykazují vyšší spokojenost, zatímco mladí voliči ve věku 18–33 let jsou více nespokojeni.

Streda:Donald Trump má škrt cez rozpočet. Najvyšší súd v Colorade rozhodol, že sa v ňom nemôže uchádzať o post prezidenta USA z dôvodu, že povzbudzoval k vzbure a zúčastňoval sa protestov. Išlo by o historickú udalosť, ktorá by mala obrovský vplyv na výsledky volieb a budúcnosť USA. Republikánske snowflakes už o píšu statusy na Facebook. 

Vláda schválila zmenu definície znásilnenia v novele trestného zákonníka. Bude tak založený na “nie znamená nie” – čo mnohokrát chápu aj malé deti a zvieratá, mnoho iných ľudí ale očividne nie. 

Slovenský premiér Robert Fico sa znova objavil ako hosť rádia Infovojna, ktoré je známe ako proruské médium. Invofojna má od portálu Konšpirátori.sk úctyhodných 8,8/10, čo o nich veľa vypovedá. Fico kritizoval “antislovenské” médiá, ohováral Sorosa a chválil alternatívne médiá – vlastne bežná streda na Slovensku. 

Štvrtok: Slovenská opozícia v parlamente blokuje rokovania, snažia sa tak zabrániť snahe o zrušenie Špeciálnej prokuratúry. Poslanci majú pripravené dlhé prejavy, ktorými sa snažia natiahnuť čas rokovania. Ficovi sa to nepáči, ale čo spraví – hodí sa o zem? 

Českom otriasla správa o streľbe na Filozofickej fakulte Karlovej Univerzity v Prahe. Záchranári neskôr potvrdili 13 mŕtvych – vrátane strelca – a desiatky zranených. Mnoho ďalších študentov vyviazlo z tejto situácie bez zranení, no za to odchádzajú s obrovskou traumou.

Pátek: Lenka Hlávková, ředitelka Ústavu hudební vědy filozofické fakulty Univerzity Karlovy, patří mezi 13 obětí střelby, která se odehrála ve čtvrtek. Ústav na Facebooku s lítostí oznámil, že Hlávková útok nepřežila. Zabývala se zejména středověkou hudbou a rekonstruovala zvuky hudby na Univerzitě Karlově z doby kolem roku 1348. Rektorka univerzity potvrdila, že mezi zraněnými jsou i další akademici. Vedení univerzity a fakulty řeší budoucí využití prostor, kde se útok odehrál, a plánuje převzetí budovy od policie během pátečního dne.

Rada bezpečnosti OSN schválila rezoluci o zvýšení humanitární pomoci pro Pásmo Gazy, přestože se Spojené státy a Rusko zdržely hlasování. Původní návrh rezoluce obsahoval výzvu k zastavení bojů, kterou diplomaté odstranili, což umožnilo Spojeným státům zůstat neutrálním. Rezoluce vyzývá k “naléhavým opatřením” pro zvýšení humanitární pomoci, ale vypadla z ní explicitní výzva k trvalému zastavení bojů. Hlasování proběhlo s 13 hlasy pro a žádným proti. Spojené státy vyjádřily zklamání nad tím, že Rada bezpečnosti neodsoudila útok Hamásu z 7. října.

Vin Diesel čelí obvinění ze sexuálního napadení ze strany své tehdejší asistentky Asty Jonassonové, která tvrdí, že ji před třinácti lety napadl při natáčení filmu Rychle a zběsile. Žaloba tvrdí, že herec ji fyzicky přemohl a osahával, ignorujíc její nesouhlas. Vin Diesel tvrzení odmítá, jeho právník popírá obvinění a uvádí, že se o nich herec dozvěděl poprvé. Obviněný herec je jedním z nejlépe vydělávajících v Hollywoodu a získal popularitu díky roli v sérii Rychle a zběsile a hraní postavy Groota v Marvel filmech.

Redakce
Redakce (Články)
Houpacího Osla založili v roce 2014. Od té doby se složení redakce několikrát změnilo, duše webu ale zůstala stejná. Jsme studentská undergroundová redakce a píšeme o tom, co nás baví a zajímá.

Napište komentář

Váš e-mail nebude publikován.


*