Nejnovější

Made in China: Miloš Zeman

KOMENTÁŘ. I přes nesouhlasné výkřiky lidovců Zeman minulý týden odletěl do Čínské lidové republiky (ČLR). Namísto řešení vládní krize se tak rozhodl vydat za sedmidenním dobrodružstvím se svými dlouholetými přáteli Číňany. Z cesty je již zpět a krize na něj nepočkala, Babiše nahradí Pilný, na Čapím hnízdě zahraje kapela Kryštof a všechno bude opět tak, jak má. Ale vraťme se k Zemanovi a jeho programově náročnému výletu.

Vzhledem k faktu, že post prezidenta je podle Ústavy mimo jiné funkce, jež zastupuje stát navenek a sjednává a ratifikuje mezinárodní smlouvy, je důležité, aby hlavou státu byl zdravý člověk, který přemýšlí stále sám za sebe a dokáže svou zemi adekvátně reprezentovat. Je tímto člověkem Zeman? Nejspíš si nikdy nebudeme moci být jistí, zda přemýšlí sám za sebe, nebo je loutkou někoho jiného, a proto je přespříliš zjednodušující vytvářet jakékoli konspirace, avšak jeho zdravotní stav je očividný každým coulem, o čemž svědčí i jeho poslední cesta do Číny.

Miloši, pojď mi hop

Při Zemanově posledním dobrodružství se stalo kromě schůzek, obchodů a projevů i několik zásadních věcí. Hned při příletu do Země hedvábí prezident České republiky zavrávoral při výstupu z letadla. Jelikož však obratně využil zábradlí ke své stabilizaci a neztratil ani jednu botu, mohl pokračovat ve své cestě naproti Nové Hedvábné stezce. Ta je také jedním z důvodů, proč došlo k setkání s prezidentem ČLR. ČR má být její součástí. Zeman se patrně chce stát jakýmsi mostem mezi Asií, Afrikou a Evropou, jež má stezka spojovat. Být mostem mezi dvěma rozdílnými státy ale chtěl i Beneš. A jak to dopadlo?

Pro Zemana zajisté tím největším zážitkem celého dobrodružství bylo to, že se po svém přeslazeném vystoupení na summitu o Nové hedvábné stezce sešel s Putinem. “Novinářů je příliš moc, měli by se likvidovat,” odhalil Zeman pravděpodobný důvod udělení milosti Jiřímu Kajínkovi. “Není nutné je likvidovat, stačí omezit,” odpověděl mu Putin. Ano, Zeman ví, jak vtipkovat s prezidentem země, ve které nejsou násilné útoky na novináře ani jejich nevysvětlená úmrtí ničím neobvyklým. Za redakci posíláme srdíčko: ♥.

Legen… počkej si… dární

Svou chvilku slávy si Zeman užil při společném focení. Přijel v golfovém vozíku a ještě k tomu pozdě. Ale to nevadí, Putin, Si Ťin-pching i ostatní na něj počkali a následně stejně rychle, jako novináři blýskali fotoaparáty, všichni krom Zemana zmizeli. Není se čemu divit, když trpí polyfunkční neuropatií, a má tedy problémy s chůzí, ale právě proto by mu možná prospěl odpočinek na chalupě na Vysočině.

Na závěr, zatímco prezidentův mluvčí Jiří Ovčáček během cesty neustále tweetoval například o tom, jak si udělal radost čínským překladem svého jména, se prezident poklonil památce obětem Nankingského masakru. Kéž by Zeman stejnou úctu vyjadřoval i ve své vlastní zemi, třeba 8. května na Vítkově.

 

Jan Žabka
Jan Žabka (Články)
Zatím stále studuje žurnalistiku na FF UP. Tam také organizuje Studentskou žurnalistickou konferenci. Podle některých se jedná o aktivního blbečka. Prý nesnáší zbytečnosti. Šéfredaktorský veterán.

Napište komentář

Váš e-mail nebude publikován.


*