Nejnovější

Kiss končí: jejich následující koncerty odehrají avataři, fanoušci nic nepoznají

Nashville69 Wikipedia commons Skupina KISS

Přichází nová éra skupiny Kiss. Na posledním koncertu představili novou formu koncertů a ukončili kariéru. Chtějí, aby v diváckých srdcích mohli žít navždy. Nově je vystřídají jejich holograficky promítané podobizny.

Skupina KISS po 50 letech na vrcholu hudební scény končí s koncerty. Oznámili to na svém posledním koncertu ve Washingtonu. Členové skupiny odešli z pódia a na přídavek je již vystřídali jejich avataři. Diváci v první chvíli nepoznali, že se nejedná o reálné osoby, ale o holografické napodobeniny. 4. 12. 2023 se na oficiálním Youtube kanálu skupiny objevilo video o tvorbě těchto avatarů. V pozadí videa zní slova: „Vaše láska, vaše síla z nás udělala nesmrtelné ikony,“ která říká frontman KISS Paul Stanley. Touto formou se kapela loučí a vyjadřuje snahu zachovat originální hudbu a jedinečnou atmosféru koncertů i po ukončení kariéry.

Motion capture v hudebním průmyslu

KISS však není první skupina využívající této moderní technologie. Jako první použila tyto digitální podobizny švédská kapela ABBA. Avatary pro obě kapely vytvořila společnost Industrial Light & Magic, jež je dceřinná společnost Lucasfilmu. Novou podobu KISS mají na starost tvůrci vizuálních efektů pro filmovou ságu Hvězdné války. S tvorbou avatarů jim pomáhá společnost Pophouse Entertaiment.

„Tato technologie jim dovolí hrát věčně. Díky ní budou moci KISS účinkovat třeba ve třech městech na třech kontinentech zároveň,“ uvedl šéf Pophouse Entertainment, Per Sundin. Tento převrat v moderním pojetí koncertů je možný pomocí technologie Motion capture, která se již několik let používá ve filmovém průmyslu. Tato metoda spočívá ve snímání skutečných osob, oblečených do speciálního obleku a následného převádění jejich pohybů do počítače.

Proč?

Rockové legendy se rozhodly pro ukončení kariéry využít pokrok v technologii hlavně kvůli jejich pokročilému věku, také ale chtěly využít možnosti dopřát co nejvíce fanouškům autentický zážitek z jejich koncertů. Doposud probíhala celosvětová tour pouze jednou ročně, nyní lze uspořádat klidně i pět koncertů týdně v každém městě. Odkaz KISS tak zůstane zachován i několik let po smrti všech členů této legendární kapely.

„Takto můžeme zůstat navždy mladí a dostat se na místa, o kterých jsme ani nesnili. Díky této technologii může Paul skákat výš než kdykoliv dřív,“ zmínil Gene Simmons, baskytarista skupiny. „To, co jsme dokázali, je fenomenální, ale není to dost. KISS si zaslouží žít dál, protože tahle kapela je větší než my. Je to pro nás vzrušující udělat další krok a vidět nás zvěčněné jako digitální avatary,“ dodal Paul Stanley.

Co na to fanoušci?

Po tomto razantním kroku se fanouškovská obec rozdělila na dva tábory. Větší část fanoušků tuto změnu chápe a je ráda, že nebudou ochuzeni o zážitek z nepřekonatelné show. V komentářích na Facebooku fanoušci sdílí nadšení z nového alba: „Doufám, že tato změna povede k nové hudbě a dostaneme nové písničky nebo album, předtím než naši milovaní KISS nebudou schopni psát, zpívat či hrát,“ napsal pod video s oznámením nové éry jeden z fanoušků. Druhý tábor fanoušků tvrdí, že pro ně KISS tímto momentem končí a o následující koncerty již nebudou mít zájem. Přestože tour bude pokračovat i bez originálních členů, pro řadu fanoušků to již není přijatelné. K odpůrcům nové podoby koncertů se připojil i zpěvák revivalové kapely KISS Revisited Gary Stevens: „Nevím, co by mě mohlo zklamat, znechutit a šokovat víc než tahle zrůdnost“. I přes velké změny však vše nasvědčuje tomu, že tyto koncerty budou zcela vyprodané. A duch KISS bude stále s námi.

Napište komentář

Váš e-mail nebude publikován.


*