Nejnovější

Prehľad: Posledný týždeň roka utiekol ako voda, nie však ako tá z riek

Grafika: Katarína Dovinová

Prehľad týždňa si pre vás pripravili David Hrubý a Katarína Dovinová.

Pondelok: Tento týždeň nás podľa predpovede ČHMÚ v Čechách čaká najmä zamračené počasie s prehánkami. Skrz topenie snehu vo viacerých okresoch dosiahli stupňa povodňovej aktivity. Ak ste ešte nestihli navštíviť príbuzných, stačí sa len zviezť po najbližšom potoku. 

Ruského opozičného politika Alexeja Navaľného našli vo väzenskej kolónii za polárnym kruhom. Od začiatku decembra jeho lokalita nebola známa, no konečne sa ho podarilo vystupovať. Navaľnyj sa momentálne nachádza v jednom s údajne najhorších väzníc Ruska. Dokonca sa mu ale aj podarilo stretnúť so svojím právnikom, čo je v tak silne “demokraticky” orientovanej krajine ako Rusko ozaj zázrak.

Utorok: Sviatky mieru, pokoja a bratskej lásky ukončila výhra Slovenska nad Českom v Majstrovstvách sveta v hokeji do 20 rokov. Slovenských junákom sa do brány protivníkov podarilo poslať až 6 gólov, čím definitívne stratili sympatie bratov Čechov. Aj 30 rokov po rozvode sa máme radi – až kým nepríde na hokej. 

Po streľbe na Karlovej univerzite v Prahe polícia rieši desiatky prípadov súvisiacich s minulotýždňovou tragédiou. Ide napríklad o šírenie poplašnej správy či schvaľovanie trestného činu. Sociálnymi sieťami sa šírili viaceré príspevky ľudí,ktorý tento čin schvaľovali či dokonca tvrdili, že teraz sú na rade oni. Hrdinovia spoza klávesníc tam ale našťastie zostali a určite sa nepotešia, keď im na dvere zaklope polícia. 

Streda: Sochu dnes môže mať hocikto, no takú famóznu, ako má Shakira v Kolumbii široko-ďaleko nenájdete. Speváčke nechali postaviť sochu v nadživotnej veľkosti v meste Barrandquilla, kde sa narodila. Je pravdou, že Shakira je idolom mnohých a takúto poctu si rozhodne zaslúži. 

Cirkus v slovenskom parlamente pokračuje aj naďalej. Predseda parlamentu ukončil rozpravu o štátnom rozpočte predčasne, čím sa viacero opozičných politikov nedostalo k slovu a nemohli predniesť pozmeňujúce návrhy. Opozícia tak uvažuje, že sa obráti na Ústavný súd. Človek by si povedal, že už horšie nebude – a predsalen sa vždy niečo nájde.

Čtvrtek:
Před týdnem došlo k střelbě na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy, kde bylo 14 obětí a 25 zraněných. Touto tragickou událostí se nyní zabývá Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) a spolupracuje s policií. Policie také vyšetřuje případy související se střelbou, včetně schvalování útoku a výhrůžek pro jeho opakování. Obnovení výuky na fakultě zatím není jasné, a Krizový štáb Univerzity Karlovy bude v čtvrtek a v pátek projednávat možná opatření pro návrat studentů a zaměstnanců. Aspoň by mohli by kolegům odložit zkouškové.

V Českém Krumlově dosáhla Vltava třetího povodňového stupně v důsledku zvýšeného odtoku z lipenské vodní nádrže, ale situace není aktuálně dramatická. Starosta informoval, že hladina řeky kulminuje na 220 centimetrech, ačkoli v budoucnu může hrozit další zvýšení odtoku, což by mohlo způsobit nárůst hladiny Vltavy. Město přijímá preventivní opatření, včetně pytlování, zejména v oblastech blízkých řece, které jsou vystaveny riziku. Ve městě mají všichni ruce plné práce – nejen s pytlováním, ale i s vývojem nového sportu: mistrovství v bouřkovém raftingu na náměstí.

V Pittsburghu v Pensylvánii si Češi před devíti lety založili českou školu, kde se vyučuje čeština, ale také se děti učí o české kultuře, svátcích a historii. Učitelky, Jitka Benedíková a Petra Virágová, zdůrazňují komunitní roli školy, která přispívá k integraci lidí a rodin z České a Slovenské republiky v Pittsburghu. I přes absenci známkování a domácích úkolů považují školu za úspěšnou, zejména kvůli vytváření komunity a zájmu dětí o aktuální témata. V Pittsburghu se Češi snaží být nejen mistři v hokeji, ale očividně i ve škole.

Pátek:
Letošní souboj o střední školy ukázal na problém nedostatku míst na preferovaných školách, zejména gymnáziích, s Prahou a Středočeským krajem často řešícími nedostatek prostoru. Poslankyně Renata Zajíčková (ODS) tvrdí, že problém spočívá spíše v nesouladu nabídky a poptávky po různých oborech než v nedostatku míst. Navrhuje zvýšení multifunkčnosti budov nebo restrukturalizaci vzdělávacího systému, včetně možného prodloužení povinného vzdělání na střední školy, kde by si studenti vybírali specializaci až po absolvování povinné střední školy. Boj o místo na střední škole je tvrdší než souboj o poslední rohlík před uzávěrkou pekárny.

Během prvního roku v úřadu prezidenta Petra Pavla přišlo na Hrad 76 žádostí o povolení bojovat v ukrajinské armádě, přičemž prezident schválil účast dvaceti Čechů. Většina žádostí (56) byla zamítnuta. Od začátku války před dvěma lety přišlo na Hrad celkem 553 žádostí, přičemž prezident Miloš Zeman schválil účast 132 lidí. Zájem o účast v ukrajinské armádě však upadá, ačkoli získání povolení je nezbytným krokem pro legální pomoc se zbraní v ruce. Prezident odhodil výzvy na bojiště rychleji, než některé návrhy zákona.

Státní tajemnice státu Maine Shenna Bellowsová diskvalifikovala bývalého prezidenta Donalda Trumpa z hlasování v prezidentských primárkách, stává se tak druhým americkým státem po Coloradu, který k tomuto kroku přistoupil. Trumpova kampaň oznámila odvolání proti rozhodnutí, které lze napadnout u mainského soudu. Bellowsová rozhodla, že Trump podněcoval vzpouru šířením nepravdivých tvrzení o volebních podvodech a vyzval své příznivce k útoku na Kapitol. V Maine mají novou rádiovou hitovku – ‘Disco Disqualify’!

Redakce
Redakce (Články)
Houpacího Osla založili v roce 2014. Od té doby se složení redakce několikrát změnilo, duše webu ale zůstala stejná. Jsme studentská undergroundová redakce a píšeme o tom, co nás baví a zajímá.

Napište komentář

Váš e-mail nebude publikován.


*