Nejnovější

Prehľad: Český spotrebiteľ si konečne môže dovoliť maslo s mikroplastom

Grafika: Katarína Dovinová

Prehľad tohto týždňa si pre vás pripravili David Hrubý a Katarína Dovinová.

Pondelok: Inflácia v Česku v novembri klesla na 7,3% z predchádzajúcich októbrových 8,5%, oznámil Český Štatistický Úrad. V januári dokonca očakávajú skokové zníženie na 3%,čo by sa konečne blíži k očakávaným dvom percentám. Český spotrebiteľ možno tak čoskoro nebude musieť kupovať chľast len v akcii! 

Vedcom z Technickej Univerzity v Ostrave sa podarilo nájsť prítomnosť mikroplastov v spodných vodách, čím potvrdili znečistenie spodných vôd ľuďmi. Merania vykonávali na viacerých miestach a s ohľadom na to, že by plastové materiály mohli potenciálne kontaminovať vzorky. Ako sa vraví, najviac invazívnym druhom je človek a toto to potvrdzuje. 

Ruské úrady vinia údajného obyvateľa Českej republiky z pokusu o vraždu vojaka. Česká ambasáda o danom občanovi však nič nevie. Údajný Čech je momentálne vo väzbe a priznáva sa – možno aj k tomu, čo nespravil.

Utorok: Čechov je už 10,88 milióna! Český štatistický úrad taktiež vyhlásil, že zomrelo viac ľudí, než sa narodilo. Svoj podiel na zvýšení počtu obyvateľov mala aj migrácia. Zástancov tradičných hodnôt takáto informácia určite nepotešila.

Vo viacerých slovenských mestách sa uskutočnil protest opozície proti súčasnej vláde a Ficovi. Zúčastnilo sa ho omnoho viac ľudí, než minulý týždeň. Keby som mala euro za každý antificovský protest, ktorý si pamätám, mala by som ich aspoň 6. To sa síce nezdá ako veľa, no o Robertovi to veľa vypovedá.

Středa: Česká města postupně přecházejí na ekologičtější vozidla pro hromadnou dopravu, částečně motivována evropskými nařízeními. V Praze Trolejbusy spojují Palmovku a Miškovice, a brzy se začne provozovat nový, dosud nejdelší trolejbus na trasu k Letišti Václava Havla. Nové trolejbusy jsou hybridní, schopné jet část trasy na baterii a část pod trolejí. Dopravní podnik hlavního města Prahy jich plánuje zakoupit dvacet, aby mohly začít jezdit na lince od stanice metra Nádraží Veleslavín na Letiště Václava Havla již od března příštího roku. Na jejich výrobu české dopravní podniky využívají dotace od ministerstva pro místní rozvoj. V předchozích letech ministerstvo poskytlo na nákup těchto vozidel 700 milionů korun, a v novém dotačním programu tato částka vzrostla na miliardy korun. Poprvé inovace, ke které by nemuseli mít připomínky ani odpůrci Green Dealu.

Minimální mzda v Česku od ledna vzroste z 1600 korun na 18 900 korun, takže se zvýší zhruba o 9,2 procent. Tato změna se týká čtyř z osmi stupňů zaručené mzdy, která se odvíjí od náročnosti, odpovědnosti a odbornosti práce. Nejnižší tři stupně vzrostou o 1600 korun, zatímco nejvyšší stupeň o 3200 korun. Odbory prosazovaly vyšší zvýšení, zatímco zaměstnavatelé preferovali pomalejší růst minimální mzdy. Vláda schválila nařízení, které také upravuje zaručené mzdy. Tři nejnižší stupně zaručené mzdy se zvýší, a to například pro školní kuchařky, školníky, a pracovníky v sociálních službách. Celkový návrh má být implementován prostřednictvím novely zákoníku práce, která by měla být přijata v prvním pololetí příštího roku s účinností od roku 2025, a sníží počet stupňů zaručené mzdy na čtyři nebo pět. Takže kromě chleba už si snad budeme moci dovolit i máslo.

Evropská komise reagovala na plány slovenské vlády vedené Robertem Ficem, která se chystá zrušit Úřad speciální prokuratury. Komisař pro spravedlnost Didier Reynders varoval, že v případě porušení práva EU nebude váhat podniknout kroky proti Slovensku. Hlavním důvodem obav je plánované zrušení elitní složky slovenské prokuratury a další úpravy v justičním systému, které Evropská komise považuje za znepokojivé. Evropská komise vyzvala slovenskou vládu, aby zpomalila proces a umožnila řádnou diskusi. Bratislava však argumentovala, že úřad je zaujatý a ovlivněný současnou slovenskou opozicí. Tato situace vyvolala tvrdou kritiku v Evropském parlamentu, přičemž většina europoslanců odsoudila Ficův postup.Fico sám označil opoziční europoslance, kteří se kriticky vyjádřili na jeho adresu, za vlastizrádce. Evropská komise je jakože: Avengers, assemble!

Čtvrtek: Vyjednavači Rady Evropské unie a Evropského parlamentu dosáhli shody na reformě trhu s elektřinou. Cílem je posílit stabilitu trhu, chránit spotřebitele před cenovými výkyvy a snížit závislost na ruském plynu. Nová pravidla snižují závislost ceny elektřiny na fosilních palivech a zavádějí „nárazníkovou zónu” mezi trhem a spotřebiteli. Dodavatelé elektřiny budou povinni nabízet smlouvy s fixní délkou a transparentně uvedenými podmínkami. Vlády musí zajistit dostatek dodavatelů poslední instance pro případ krachu dodavatele. Nově se také zavádí možnost regulovat cenu elektřiny v mimořádných tržních situacích. Pravidla usnadňují integraci obnovitelných zdrojů energie, zlepšují předvídatelnost výroby z OZE a zvyšují transparentnost trhu s energií. Konečné schválení návrhu je nyní třeba od členských států a Evropského parlamentu. Konec vypínání topení na noc?

Plzeňská radnice přijala vyhlášku na postupné uzavření všech heren v městě do konce roku 2025 s cílem dosáhnout „nulové tolerance hazardu”. Proti vyhlášce vystoupili odpůrci, kteří varují před nárůstem černých provozoven a přesunem kasin za hranice města. Primátor Roman Zarzycký zdůraznil, že právníci doporučili dvouleté období pro ukončení hazardních her, a to až do 31. prosince 2025. Opozice souhlasí s omezením hazardu, ale vyjádřila obavy ze soudních sporů. Odpůrce vyhlášky, který zastupuje síť podniků Star Casino, tvrdí, že kriminalita kolem heren v posledních letech výrazně klesla a zákaz povede k nárůstu nelegálních heren. Zároveň upozornil na ztrátu městských příjmů z hazardu, které letos činí kolem 400 milionů korun a v roce 2027 by mohly klesnout na 50 milionů korun. Město potřebuje peníze, ale taky předcházet vzniku závislosti na hazardu u mladých, nevím, tato vyhláška mi přijde jako jeden velký hazard.

Zástupci Sekce mladých lékařů České lékařské komory (ČLK) a zdravotnických odborů se setkali s ministerstvem zdravotnictví, diskutujíce o legislativních změnách. Představili návod spoluprací s ministerstvem práce a sociálních věcí a neziskovou organizací Sto skupin, zaměřený na vytváření dětských skupin v zdravotnických zařízeních. Sto skupin plánuje založit do dubna 2025 sto školek v celé republice. Návod má usnadnit vznik dětských skupin od začátku příštího roku, kdy nemocnice mohou kontaktovat Sto skupin nebo ministerstvo, aby převzaly administrativu či organizaci. Další jednání v lednu se zaměří na pracovní podmínky pro těhotné a rodiče malých dětí a sdílenou rodičovskou dovolenou. Náměstek ministra zdravotnictví podporuje model sdílené rodičovské dovolené. Mladí lékaři nám ukazují cestu k budoucnosti: když nevíte, jak vyřešit problémy v nemocnicích, založte školku!

Piatok: Brno sa stalo hlavným Európskym mestom Vianoc 2024! Mesto, z ktorého si veľká väčšina obyvateľov Čiech (a často aj Slovenska) robí srandu, to tentokrát všetkým natrelo. Hodnotitelia sa na Brne jednohlasne zhodli a zložili mu mnoho komplimentov. Z každého škaredého káčatka môže predsa vyrásť krásna labuť.

Eurobarometer odhalil, že celkovú situáciu na Slovensku berie až 64% občanov ako zlú. Ekonomická situácia príde negatívna až 75% občanov. Svoju domácnosť však veľká väčšina berie pozitívne. Zvyknúť sa dá aj na to najhoršie, preto niet divu, že infláciu a nárast cien a nákladov považuje za najväčší problém a 46% Slovákov. S fungovaním demokracie je nespokojných až 95% opýtaných. Pády vlády sú ale na Slovensku veľmi časté – možno si ani ľudia neuvedomia, ako skôr budú spokojnejší.

Redakce
Redakce (Články)
Houpacího Osla založili v roce 2014. Od té doby se složení redakce několikrát změnilo, duše webu ale zůstala stejná. Jsme studentská undergroundová redakce a píšeme o tom, co nás baví a zajímá.

Napište komentář

Váš e-mail nebude publikován.


*