Nejnovější

Byznys, nebo osvěta? Film o sexuálních predátorech opět v síti kritiky

KOMENTÁŘ. Pro někoho nejlepší český dokument roku 2020, pro jiného dobře promyšlený marketingový plán a nevhodně prezentovaná problematika sexuálního násilí na dětech. Nejvýdělečnější film loňského roku V síti minulý týden proměnil nominaci na Českého lva. Radost tvůrců ale rychle vystřídala hořkost poté, co německá televize bez jejich souhlasu odvysílala vlastní remake.

Vít Klusák, režisér filmu V síti, si v sobotu z Rudolfina odnesl sošku Českého lva za nejlepší dokument. Není se čemu divit, jeho snímek sehrál důležitou roli v osvětě o problematice sexuálních predátorů a pomohl generaci X přiblížit nástrahy, které v online prostoru čekají na jejich dospívající potomky.

O úspěchu filmu svědčí také skutečnost, že šlo v roce 2020 o nejnavštěvovanější a nejvýdělečnější film v Česku. To se povedlo i díky masivní mediální kampani v podobě nekonečné série rozhovorů, tak trochu „devadesátkového” vizuálu, emotivnímu traileru a kontroverznímu merchi s hláškami z filmu.

Právě poslední zmíněná forma propagace již v srpnu vyvolala diskuzi o tom, zda jde skutečně tvůrcům hlavně o osvětu. To, že film propagovali hláškami skutečných sexuálních predátorů (např. „12, tak to je pohoda”) na oblečení a plátěných taškách, některým lidem přišlo jako zbytečný krok vedle, či dokonce jako snaha na popularitě filmu co nejvíce vydělat.

Podobný efekt má nyní postoj autorů V sítí k tomu, že jejich koncept převzala německá televize RTL. Klusákův tým to totiž považuje za krádež a chystá právní kroky.

Koncept: (Ctrl+C + Ctrl+V)²

“Jejich produkce si v lednu vyžádala kopii filmu s tím, že jej zvažují koupit. Po dvou týdnech vzkázali, že nemají zájem. A teď se vytasili s vlastním kusem,” vadí Klusákovi. Podle kritiků by to však nemělo být podstatné. Důležité je přeci šíření poslání snímku a informovanost o problému, kterou se i tvůrci V síti celou dobu oháněli.

“Diskusi, že nám to vadí jen kvůli penězům zaznamenáváme a takhle jednoduché to není. To může říct jen někdo, kdo nemá s filmovým světem nic společného,” říká pro iRozhlas Klusák.

Vypadá to však, jako by zapomněl na to, že ani jeho koncept není zcela unikátní. Formát, kde se tvůrci snažili „nachytat“ sexuální predátory při činu, uvedla už v roce 2006 americká televize NBC v sérii To Catch a Predator.

Ta pomocí skryté kamery konfrontovala může, kteří se přes internet seznamovali za účelem sexu s domněle nezletilými osobami. Mimochodem, moderátor této série řešil také stejný problém jako Klusákův tým, a to nepřesné propojování sexuálních predátorů s pedofilií.

Dar, o kterém nesmí vědět veřejnost

Jenže film provází i další kontroverze. Na vznik filmu totiž tvůrci uspořádali sbírku, do které přispěla mimo jiné i Československá pedofilní komunita. Ta zastupuje lidi trpící pedofilií a snaží se svou činností preventivně zamezit sexuálnímu obtěžování dětí.

Autoři dokumentu dar přijali a měli komunitě podle dohody v závěrečných titulcích filmu poděkovat. Název komunity se pak skutečně objevil v závěrečných titulcích na předpremiéře pro lidi, kteří film finančně podpořili. Až do této chvíle by na přístupu štábu nebylo nic špatně. To se však změnilo, když těsně před premiérou pro širokou veřejnost tvůrci finanční dar vrátili a Československou pedofilní komunitu z titulků smazali.

“Na základě podnětu jednoho z koproducentů jsme znovu důkladně prostudovali obsah webu Pedofilie-info.cz a bohužel jsme narazili na několik věcí, se kterými náš film a následnou osvětovou kampaň nemůžeme spojit,” uvedla tehdy pro Aktuálně.cz výkonná producentka filmu Pavla Klimešová. To ale nemění nic na skutečnosti, že peníze byly tvůrcům k dispozici v nejnáročnější fázi vzniku snímku a přispěly tak k jeho vzniku. 

V této souvislosti je pak zarážející spolupráce tvůrců s pornografickým serverem Amatéři, kde se jeden z predátorů snažil zpeněžit videa, na kterých figurovala jedna z hereček. Uvedení webu v titulcích koproducenti na rozdíl od pedofilní komunity nepovažovali za problematické. Důvodem mělo být údajně to, že provozovatelé serveru aktivně spolupracovali s policií a následně podpořili „osvětovou kampaň“ filmu. 


Alžběta Mubeenová (Články)
Jmenuje se Alžběta, ale ta část rodiny, která to neumí vyslovit, jí říká Alzbee.

Napište komentář

Váš e-mail nebude publikován.


*