Nejnovější

Komentář: Kdo podporuje prezidenta a premiéra, škodí republice

Zdroj: FB prezidenta Zemana


„Obdivuji vaši odvahu a oceňuji ji,“ adresoval prezident Zeman vloni v říjnu Janu Blatnému při jeho jmenování do funkce ministra zdravotnictví. Závěrečná rada, aby nechodil na Vyšehrad, protože je tam nebezpečno, se dá dnes obrátit na doporučení, aby Blatný nechodil na vyšeHrad. Na něm je totiž taky nebezpečno. A o 161 dní ve funkci ministra později se o tom definitivně přesvědčil i on sám.

Zmiňovat přešlapy, jako bylo kupříkladu podpoření předvánočního rozvolnění opatření nebo zmatečnou komunikaci ministra Blatného, v tuto chvíli již není podstatné kritizovat. Přesto by se však nemělo zapomínat, že Blatný dnes neskončil právě kvůli výše zmíněnému, ale kvůli své odbornosti, kterou vládní garnitura v čele se Zemanem nestrpí, a vytrvalosti vůči tlaku na podpoření neschválených vakcín.

Čtyři vytýkací dopisy, které Babiš v uplynulých týdnech Blatnému zaslal, se nyní jeví jako vágní záminka, jako zametení chodníku pro to, aby jej mohl odvolat z funkce. Jak jinak si lze vysvětlit pomyšlení na jeho případný vyhazov až od chvíle, kdy si o to začal říkat Zeman.

Ostatně, sám premiér se na své výroky z těchto dopisů odvolává, tak jak už původně předpokládal například komentátor Aktuálně.cz Martin Fendrych. „Blatný byl velice pracovitý, ale rozcházíme se v názoru, jak by měl resort zdravotnictví fungovat. Diskutovali jsme s panem ministrem o použití nových léků, a měli jsme na to jiné názory,“ prohlásil dnes Babiš na tiskové konferenci po boku nového ministra zdravotnictví Petra Arenbergera.

Nekorektní přístup, kdy se Blatný o svém odvolání dozvěděl až ve chvíli, co jej odvolal prezident samotný, pak jen odráží bezpáteřnost a neschopnost komunikace nejvyšších představitelů.

Nástroj pro posílení moci

„Každý z nás by měl usilovat o to, aby zde bylo co nejvíce efektivních vakcín. Zasloužil se o to pan premiér i já, když jsem se obrátil s dopisy na izraelského, ruského a čínského prezidenta se žádostí o dodávky vakcín,” řekl dnes Zeman, který v tu chvíli nejspíše zapomněl na předchozí Babišova fiaska, kdy v minulých dvou týdnech nejprve odmítl 750 tisíc dávek vakcín, a poté i dalších 70 tisíc kvůli své chamtivosti a nesolidaritě vůči ostatním zemím, od kterých se solidarity naopak domáhá. Shnilou třešničkou na dortu je i to, že si Česká republika na podzim objednala o 12,5 milionu vakcín méně, než mohla.

Přestože Zeman tvrdil, že je nejdůležitější mít co nejvíce efektivních vakcín, což je bezesporu pravda, opomíjí fakt, že Česká republika není schopna efektivně očkovat ani při nynějších snížených dodávkách. Nostalgickou vzpomínkou je pak původní plánování, které v těchto dnech počítalo s očkováním 100 tisíc lidí denně. Současná čísla jsou totiž méně než poloviční.

Byť je minimálně vakcína Ruska účinná, nezakryje to fakt, že Rusko s Čínou své vakcíny využívají pouze jako záminku pro posilování své moci v jiných státech. A zatímco Rusko slibuje všem okolním státům megalomanské dodávky vakcíny Sputnik V, nedokáže očkovat ani svůj národ, ze 140 milionů obyvatel bylo v polovině března očkovaných jen 3,5 procenta oběma dávkami Sputniku.

A že Sputnik podle Zemana momentálně „kupuje Německo a Rakousko“? Bavorsko sice chce vakcínu vyrábět, ale pod podmínkou, že bude schválena Evropskou lékovou agenturou. Rakousko ji zas nakoupí jedině za předpokladu, že se prokáže jako účinná a bezpečná.

Hyeny hodují

Ano, Blatný „blokoval“ proces dodávky neschválených vakcín, jak Zeman nezapomněl poznamenat i na dnešním setkání. Nebylo to však kvůli nějaké nenávisti vůči Rusku nebo Číně, ale kvůli jeho odbornosti, která mu zakazovala jít proti principům, tedy proti předchozímu schválení vakcín Evropskou lékovou agenturou. Ale jak již bylo řečeno, odbornost se nestrpí.

„Je dobré si uvědomit, že každý, kdo tímto způsobem postupuje, škodí České republice a nese spoluodpovědnost za lidi, kteří kvůli nedostatku vakcín a pomalému očkování umírají.“ S ohledem na výše zmíněné odstavce by bylo trefnější poznamenat, že každý, kdo podporuje prezidenta a premiéra, škodí republice, neb právě tito lidé mají obrovský podíl na rozvrácení české společnosti svým jednáním, lžemi, pomluvami, nenasloucháním odborníkům a lobbováním za vlastní zájmy.

Zdá se, že Babiš vyhozením Blatného dal pouze najevo svou naprostou podřízenost Zemanovi, pro kterého skáče, jak on píská. A za to, že spolu s Blatným neodvolal zároveň i ministra zahraničí Tomáše Petříčka, jehož si Zeman tuze přeje vyhodit, mu na „solidaritě“ nepřidá.

Sladkou tečkou je pak Zemanovo prohlášení na adresu přítomných novinářů ještě před začátkem samotného ceremoniálu. „Pozvěte hyeny“. Hlava státu však nejspíše zapomíná na pro ni důležitý fakt, hyeny hodují na mršinách. A v sále minimálně jedna byla.

Napište komentář

Váš e-mail nebude publikován.


*