Nejnovější

V Polsku zuří homofobní bouře. Přijde po ní duha?

Zdroj: Flickr, autor: Czarek Sokolowski

KOMENTÁŘ. Polsko čekají odložené prezidentské volby, kde mandát obhajuje i současný prezident Andrzej Duda. Protože uprchlíci se na hranice nehrnou a koronavirus už taky úplně nefrčí, sáhl konzervativní kandidát po anti-LGBT rétorice. Na záda mu ovšem dýchá primátor Varšavy Rafał Trzaskowski, který sexuální menšiny a jejich práva obhajuje.

Ač už mělo být dávno po nich, byly nakonec kvůli pandemii odložené. Polské prezidentské volby se budou konat 28. června a zatím to těsně vypadá na postup současného prezidenta Andrzeje Dudy do druhého kola z prvního místa. Duda je bývalý člen a blízký spojenec vládní konzervativní strany Právo a spravedlnost (PiS).

Svoje slábnoucí první místo v předvolebních průzkumech si chtěl zřejmě posílit útokem na LGBT komunitu, kterou označil za nebezpečnější než komunismus. Ano, běžně ve světě se stává, že homosexuáové posílají nepohodlné do gulagů či vězení, likvidují kláštery a zabavují majetek. Trefa, pane prezidente.

Podle svých slov si Duda přeje, aby ve veřejných institucích platil zákaz propagace LGBT ideologie, a za sexuální orientaci svých dětí prý nesou zodpovědnost rodiče. Svou hitparádu pokrokových názorů ze středověku doplnil tvrzením, že manželství je možné pouze mezi mužem a ženou. Duda se nyní snaží bránit tím, že jeho slova jsou překroucená médii. Nejde přitom o ojedinělý útok na práva sexuálních menšin. V minulosti byl například Duda kritizován za podporu zákona, podle kterého by měli být trestně stíháni lékaři, kteří se podíleli na umělém oplodnění.

Když nemáte uprchlíky, dejte tam homosexuály!

Duda vsadil na citlivé téma, podobně jako když v roce 2015 vystavil svou kampaň na odporu většiny Poláků k uprchlíkům. Letos si za své nepřátele zvolil homosexuály. Podle polské aktivistky Jagody Dobecké tím chce zakrýt mnohem větší problémy, které Polsko sužují po koronavirové krizi. V samotném Polsku se vůči komunitě používá termín ‘duhový mor’, užívaný hlavně v krajně pravicových stranách.

„Lesbičky to mají kvůli patriarchální společnosti těžší. Mužům ale paradoxně přijde velmi přitažlivé, když se označí za bisexuální. Celkově je v Polsku coming out pro homosexuály a transsexuály obtížný bez ohledu na pohlaví,” sdělila redakci Dobecká.

Jako příklad lze uvést příběh patnáctiletého Wiktora, který se narodil do dívčího těla, avšak pro své vnitřní přesvědčení vystupoval jako chlapec. Spolužáci ho za to šikanovali, učitelé záměrně používali jeho dívčí jméno, pomoci se nedočkal ani na psychiatrii. Svůj život se proto rozhodl ukončit skokem pod metro.

Polsko patří spolu se Slovenskem mezi posledních šest států EU, kde stejnopohlavním párům není umožněno ani registrované partnerství. V Irsku roku 2015 proběhlo veřejné referendum, kde Irové dali manželství pro všechny zelenou. Zdroj: Flickr

LGBT-free zóny? Vždyť i tam žijí lidé z této komunity

,,Homofobní nálada je podporována církví, která má v naší zemi velké slovo. Ve větších městech situace naštěstí není tak hrozná. Je však potřeba si uvědomit, že západ a východ Polska je v názorech hodně rozdělený na liberálnější západ a konzervativnější východ. Na východě se dokonce vyskytují LGBT-free zóny, což je naprosto absurdní. Vždyť i tam žijí lidé patřící do této komunity,” nastiňuje situaci Dobecká.

Dudu v průzkumech rychle dohání jeho největší volební rival Rafaɫ Trzaskowski. Primátor Varšavy a bývalý europoslanec z proevropské strany Občanská platforma sází na opačnou strategii, dlouhodobě patří k zastáncům práv sexuálních menšin. Dle svých vlastních slov by chtěl být prezidentem všech polských rodin, ne jen těch z Práva a spravedlnosti.

Podle hodnocení organizace ILGA – Europe je Polsko nejhorší zemí EU pro život občanů spadajících do LGBT komunity. Volba prezidenta by mohla napovědět, zda se člen Visegrádské skupiny dočká prvních kroků vedoucích ke změně. Už teď je jasné, že souboj mezi Dudou a Trzaskowskim bude napínavý do posledního hlasu. První kolo započne 28. června a očekává se postup obou výše jmenovaných do kola druhého. Právě v něm se zřejmě rozhodne o tom, jaký směr si východní soused České republiky vybere.

ČTĚTE TAKÉ

Kristina Němcová (Články)
Studentka žurnalistiky na FF UPOL. Ač je jí dvacet, nikde jí bez občanky nenalejou. Má ráda kočky, Disney pohádky a politickou satiru.
Kontakt: Twitter
  1. Petr Kaminsky | 26.6.2020 v 14:05 | Odpovědět

    Myslim, ze Duda vyhraje ve 2. kole o 1% hlasu. Rozhodnou “konzervativni” volici z vesnic po dukladne masazi v kostelech.

Napište komentář

Váš e-mail nebude publikován.


*