Nejnovější

Deštník na Kaczynského. Na výročí volebního práva Polek se protestovalo proti zákazu interrupce

Foto: Mafo | Wikimedia Commons

Stovky polských žen minulé pondělí večer demonstrovaly před domem bývalého polského premiéra Jaroslawa Kaczynského ve Varšavě, a to kvůli potratové politice v Polsku. Dalším popudem k protestu byla například nedostupnost umělého oplodnění a prenatálních vyšetření, vytváření databáze těhotenství a antikoncepce.

Protestující se shromáždili před domem bývalého polského premiéra Jaroslawa Kaczynského ve Varšavě. Demonstrace za práva na interrupce byla svolána na den výročí získání volebního práva pro ženy. Před 104 lety Polské feministky vybojovaly volební právu tím, že plotu a oken vládní vily mlátili deštníky. K tomu se odkazovala i pondělní akce s názvem Rána deštníkem do Kaczyńského, kterou pořádal spolek Stávka žen.

Kvůli protestu dorazilo do okolí i mnoho policistů a na místě byla pozastavena hromadná doprava. Demonstrace se konaly i v Krakově a jiných polských městech, píšou Seznam zprávy.

„Teoreticky máme všechna práva, ale stále nemáme možnost rozhodovat o svých vlastních tělech. Je mojí povinností demonstrovat za práva svých dcer a budoucích generací.“ řekla norským novinám Abc nyheter aktivistka Jolanta Zjawinska.

Kaczyńsky jako terč protestů

„Vždy jsem byl stoupencem naprosté rovnoprávnosti. Nerozumím tomu,” vyjádřil se k protestu Kaczyńského. Ten uvedl, že nechápe, proč se na výročí získání volebních práv Polek demonstruje zrovna před jeho domem.

Kaczyńsky je přitom pro mnoho Polek symbolem jejich útlaku. Velké pobouření vyvolal již na začátku listopadu. Tehdy tvrdil, že příčinou nízké porodnosti v Polsku je alkoholismus. Pokud prý budou mladé ženy do 25 let pít tolik jako jejich mužští vrstevníci, „žádné děti nebudou“. Dodal,
že aby se z mužů stali alkoholici, musejí to s pitím přehánět průměrně 20 let, kdežto ženám stačí 2 roky. Politik pochopitelně neodkazoval na žádný výzkum, ale na to, že měl v 80. letech při opoziční práci kontakt s odborníkem na léčbu alkoholismu.

Polský vládní institut přitom vidí úplně jiné důvody polské neplodnosti. V porovnání s podmínkami v České republice hraje svou roli rodičovský příspěvek na dítě, či větší ochota žen odejít kvůli mateřství ze zaměstnání. Podle deníku Gazeta Wyborzca 48% Čechů navíc považuje výchovu dítěte za povinnost vůči společnosti, kdežto v Polsku je to asi 22%.

Jeho odpůrci si však stojí za tím, že nízká porodnost je jen důsledkem právě vlády Kaczyńského strany Právo a spravedlnost. Nejde pouze o porušování ženských práv, ale také o vysokou inflaci a nedostupnost bydlení.

Omezené možnosti interrupce a nedostupnost umělého oplodnění

Podle statistik, které na konci července zveřejnil deník Rcezcpospolita bylo loni číslo legálních potratů v Polsku desetkrát nižší než v předešlém roce. Všechny proběhly z důvodu těžkého a nevratného poškození plodu, nevyléčitelné chorobě dítěte, nebo ohrožení života matky. Současné polské zákony umožňují i potraty, je-li příčinou těhotenství znásilnění nebo incest. Jiná možnost důvodu k legálnímu potratu neexistuje. Číslo všech proběhlých interrupcí však zůstává otázkou, protože spousta potratů musela kvůli jejich zákazu proběhnout ilegálně. Polské ženy navíc značně více využívají možnosti potratu v Čechách.

Co se týče umělého oplodnění, musí se tímto problémem zabývat odhadem až 3 miliony neplodných Poláků. To tvoří každý pátý pár. Vyplývá to ze zpráv Interia wydarzenia. Hlavním problémem je, že na rozdíl od většiny zemí Evropské unie Polsko své pacienty v tomto ohledu finančně nepodporuje. Ministerstvo zdravotnictví téma neplodnosti více méně opomíjí. Světová zdravotnická organizace ji přitom považuje za civilizační chorobu, která se navíc čím dál více zhoršuje.

Napište komentář

Váš e-mail nebude publikován.


*