Nejnovější

Mistrovství světa ve fotbalu se blíží. Pořádající Katar převzal propagaci turnaje podle svého

plakát MS ve fotbale v Kataru, zdroj: BBC.com
Start mistrovství světa v Kataru se pomalu blíží a atmosféra kolem něj houstne. Mezinárodní fotbalová federace (FIFA) se začíná zaobírat kontroverzemi, kterých se pořádající země Katar dopustila.

Volba pořadatelské země je dlouhodobě kritizována společností i zástupci zúčastněných zemí. Jedná se o vůbec první MS ve fotbale, které se koná v zimních měsících z důvodu příznivějšího klimatu. Hlavním problémem je však způsob, jakým se Katar rozhodl turnaj uspořádat.

Podle britského deníku The Guardian při výstavbě sportovního areálu zemřelo za uplynulých 11 let více než 6 500 dělníků. Převážně se jednalo o migranty z okolních zemí jako například Indie, Nepál nebo Bangladéš. Katar celé obvinění odmítá a popřel veškerá nařknutí z porušování lidských práv. K těmto obviněním došlo po zveřejnění záběrů zachycujících podmínky, ve kterých dělníci žijí a pracují.

Velký problém představují pracovní podmínky. Kromě toho, že zaměstnavatel nesplňuje základní hygienické podmínky v zázemí pracovníků, zapomíná i na vyplácení peněz. Většina dělníků si totiž stěžuje, že za tuto „otrokářskou“ práci ještě nedostali zaplaceno.

„Zaměstnavatel mi neplatil, když měl. Někdy uplynuly dva tři měsíce, aniž by mi něco dal,“ informoval Birendra, elektrikář z Nepálu, který se na stavbě areálu podílel za měsíční mzdu 7 000 Kč. Následně celý svůj výdělek musel investovat do léčby zranění nohy, ke kterému došlo během práce v Kataru.

„Homosexualita je duševní nemoc!“

Drastické pracovní podmínky nejsou to jediné, čím se FIFA momentálně zabývá. Bývalý katarský fotbalový reprezentant a aktuální ambasador katarské fotbalové reprezentace pro MS Khalid Salman se vyjádřil k poměrně citlivému tématu LGBTQ+ komunity.

„Musí přijmout naše pravidla. Homosexualita je u nás trestná. Je to duševní nemoc!“ uvedl Salman v rozhovoru pro německou televizi ZDF. Vzhledem k tomu, že se jednalo o živé vysílání, celý rozhovor se musel ukončit.

Podobného názoru je i katarský ministr zahraničí, který uvedl, že v jeho zemi budou vítání všichni fanoušci ze všech koutů světa. Teda kromě těch, kteří se hlásí k LGBTQ+ komunitě. Homosexualita jako taková je v arabské zemi považována za „haram“, tedy hřích. Člověk si za něj může odsedět až 7 let za mřížemi. Podle tamní vlády se tomuto trestu můžou lidé vyvarovat tím, že se nebudou oblékat „gaysky“.

Podle organizace Human Rights Watch se situace v arabském státě s přicházejícím turnajem zhoršuje. „Viděla jsem spousty lidí, kteří byli bezdůvodně zadrženi a samotnými policisty ponižováni. Ať už fyzicky, či psychicky,“ uvedla pracovnice pro HRW Rasha Younes.

Salmanovo prohlášení nezůstalo dlouho bez povšimnutí některých hráčů a klubů. Australští reprezentanti vydali video, kde žádají Katar o změnu přístupu k LGBTQ+ komunitě. Dánsko na protest a úctu vyrobilo speciální sadu černých dresů, která by měla symbolizovat projev úcty všem padlým dělníkům či homosexuálům. K projevům nesouhlasu se přidali i kapitáni evropských zemí. Ti budou nosit kapitánskou pásku v barvách reprezentujících právě LGBTQ+ komunitu.

Samotní fanoušci se k protestům také přidali. V uplynulých týdnech se na německých stadionech objevily transparenty s nápisy dožadující bojkot šampionátu nebo neúčast Německa. Fanoušci z Anglie budou dokonce oblečeni do duhových barev.

„Je to mistrovství světa a Anglie bude nosit tolik duhového oblečení, jak jen bude moct. Chceme ukázat, že jsme si všichni rovni!“ prohlásil jeden z fanoušků prostřednictvím britského deníku The Guardian. Některé města jako je Barcelona nebo Paříž dokonce zakázaly ve veřejných prostorech vysílat záznamy z turnaje.

Celou situaci se pokouší zmírnit právě FIFA, která informovala pomocí dopisu všechny zúčastněné země. „Víme, že fotbal neexistuje ve vakuu, a jsme si vědomi mnoha politických výzev a obtíží, které ve světě jsou. Ale prosíme, nenechte, aby se fotbal nechal stáhnout do politických a ideologických sporů,“ stojí v dopise. FIFA by dokonce měla zřídit fond na podporu dělníků i zařídit bezpečnost LGBTQ+ fanouškům.

Chceme ukázat, že jsme normální

V posledních letech se významné sportovní akce konají v rozporuplných zemích. Naposledy si fotbalisté poměřili síly v Rusku, zimní olympiádu hostila Čína a letos jde o Katar. Podle mnohých odborníků se jedná o taktický tah tamních režimů dokázat světu, že jsou schopní kulturně konkurovat jiným vyspělým zemím. Příkladem může být to, že se v Dauhá staví doslova fotbalová metropole s vlastním letištěm, metrem a hotely.

Na mistroství světa se chystá více než 1,2 milionů fanoušků a sledovat jej bude dalších 5 miliard prostřednictvím televize a dalších streamovacích služeb. Bez pochyby půjde o krásnou podívanou celých 14 dní, co se turnaj bude konat. Samotné MS začíná 20. listopadu prvním zápasem mezi Katarem a Ekvádorem.

Napište komentář

Váš e-mail nebude publikován.


*