Nejnovější

Donald Trump versus establishmentoví kandidáti

KOMENTÁŘ. Miliardář a bývalý starosta New Yorku Michael Bloomberg oznámil kandidaturu na amerického prezidenta. Provázanost se současným systémem může ale eventuelně představovat problém jak pro něj, tak pro další demokratické kandidáty.

Donald Trump se v minulých volbách prezentoval jako jasně protisystémový kandidát a i po téměř třech letech se staví do role oběti, když přijde na snahu o jeho odvolání. Zdá se tedy, že i v budoucnu hodlá pokračovat ve strategii, která mu při minulých volbách vynesla prezidentský úřad. 

Bloomberg je naproti tomu člověkem establishmentu. Vlastní média, patří mezi nejbohatší lidi světa a má za sebou historii v politice, když byl v letech 2002-2013 New Yorským starostou.

Napřed ale musí vyhrát demokratické primárky, kde proti němu stojí silní protivníci v podobě současného favorita Joe Bidena, Elizabeth Warren nebo Bernieho Sanderse. 

Memy a konspirace

Donald Trump si i přes své bohatství a moc drží image protisystémového politika. To je v situaci, kdy příjmová nerovnost dosáhla ve Spojených státech rekordní úrovně pro mnoho voličů jistě přitažlivé. Zároveň to ale představuje potenciální problém právě pro kandidáty, kteří jsou naopak se systémem spojováni.  

Letos v létě totiž dostala víra v americký estabilishment další ránu v podobě sebevraždy vlivného finančníka Jefferyho Epsteina, který byl obviněn mimo jiné i z obchodování s lidmi. To vzbudilo velké množství spekulací a konspiračních teorií, podle kterých mu někdo pomohl.  

Spekulace o tom, že Epstein ve skutečnosti sebevraždu nespáchal, se přitom šířila daleko za hranice konspiračních webů. Například na stránce 9gag, věnované především vtipným obrázkům, se vyrojilo velké množství memů prohlašujících, že se Jeffery Epstein nezabil. Některé z nich rovnou obviňují z celé situace Hillary Clintonovou, Trumpovu protikandidátku z minulých voleb. 

Tento meme dostal na stránce 9gag přes 3000 pozitivních bodů

Pro další vývoj událostí není až tak důležité, zda Epsteinova smrt skutečně sebevraždou byla, jak tvrdí dosavadní vyšetřování. Pokud ale dostatečné množství voličů uvěří, že jde o konspiraci, budou podle toho jednat.  

Otázkou zůstává, zda dokáže Trump tyto nálady v americké společnosti znova využít. Přeci jen, dnes již není politickým outsiderem, ale nejmocnějším mužem Spojených států.

Demokratická strana na křižovatce

Zároveň je třeba zmínit, že politici kritizující establishment se objevují i Demokratické straně. Současná nálada může nahrávat i levicově smýšlejícím politikům, například Bernie Sandersovi, který se taktéž uchází o pozici Trumpova protihráče.

Republikánům v minulých volbách sázka na protisystémovou kartu vyšla. To však neznamená, že podobný krok budou chtít podniknout i demokraté. Přeci jen, strana potřebuje sponzory, pro které jsou umírněnější politici jako Joe Biden přijatelnější než někdo, kdo se proti bohatým ostře vymezuje.

Pro kterou cestu se rozhodnou bude jasné v červenci příštího roku. 

Ondřej Gogela (Články)
Napůl seriózní publicista, napůl smějící se bestie. Navzdory všem důkazům o opaku stále věří, že jeho názory někoho zajímají.
  1. Petr Kaminsky | 7.12.2019 v 12:59 | Odpovědět

    Minule volby museli logicky vyhrat republikani. Pred tim 8 let prezidentoval demokrat – Obama, cernoch. Rekl bych, ze to ze nedokazali postavit nejakeho normalniho kandidata a nakonec podporili lhare Trumpa, jim vysledky spis zhorsilo. Jinan by vitezstvi bylo pravdepodobne vyraznejsi. Americanum preju, at se co nejdriv zbavi Trumpa, at to bude kdokoliv, bude to vitezstvi. Make America great again!

Napište komentář

Váš e-mail nebude publikován.


*