Nejnovější

Já jsem tam tehdy stál a netleskal

Tomáš Hnídek je přemýšlivý člověk. FOTO: Ortel.cz

GLOSA – Zajímá Český slavík ještě vůbec někoho? Je Ortel neonacista? Žijeme v době, kdy už na ničem nesejde a můžeme pouze čekat na milosrdné vykoupení smrti? O tom diskutovat budou: Já.

“Vyhlášení hudebních cen Český slavík Mattoni 2016 (Nova) se stalo pořadem sobotního večera. Přenos v průměru zhlédlo 1,25 mil. diváků starších 15 let, což byl nejlepší výsledek ve všech hlavních diváckých skupinách. Ve srovnání s loňským rokem se ale sledovanost soutěže snížila o 250 tisíc diváků,” píše MediaGuru. Takže ano, Český slavík skutečně někoho zajímá a řeči o tom, že se vysílá už jen kvůli Gottovi a Bílé, jsou liché. Jelikož jsem uzavřen v sociální bublině, nedokážu přesně říct, proč. Pravděpodobně existuje skupina diváků, které se pořad líbí, protože tam hrají super písničky a navíc se o jednu z mnoha cen uchází jejich oblíbený muzikant. Tito diváci nejspíše tvoří většinu a totálně tak deklasují skupinky perverzních masochistů (viz. například mě), kteří sledovali přenos jen proto, aby viděli, jestli Ortel vyhraje, kdo mu zatleská a jestli přijede Karel.

FOTO: Facebook.com

FOTO: Facebook.com

Jsme Kryl. Karel Kryl

Ortel nakonec vydoloval z diváků dva stříbrné slavíky. Ještě stále nedokáže překonat Kabáty a Karla Gotta, ale i tak vlastně ukázal, že v České republice skutečně existuje dost lidí, kteří jsou ochotni mu věnovat svůj čas, své peníze na merch a smsky a to přes to, že jeho hudební produkce je podprůměrná, texty jsou stále na úrovni Conflictu 88 a že se Hnídek (civilní jméno hrdého Čecha) nedokáže odtrhnout od lásky k nacismu. Letos už se nikdo z přítomných hostů v sále nemohl vymlouvat na to, že Ortela nezná. Po loňském mediálním humbuku zná Ortela kde kdo. Českému showbyznisu ani tak Ortel příliš žíly netrhá. Kromě Radka Bangy, Ivy Pazderkové a písničkáře Pekaře stejně většina sálu Hnídkovi aplaudovala a on si mohl užívat zájmu kamer. Nejspíš proto přišla celá skupina v jednotných košilích, na nichž měla vyšitou lebku s překříženými hnáty, která připomínala esesáckou lebku. Můžeme zkusit věřit, že šlo o odkaz na rebelství, piráty a tak vůbec. Také si můžeme nechat udělat trojitou lobotomii a zkoušet štěkat jak veverka.

Zdroj: wikimedia.org

Zdroj: wikimedia.org

Je smutné, že tato neonacistická kapela, která běžně hrává na srazech a demonstrací krajní pravice vystupuje v televizi v hlavním vysílacím čase s náznaky neonacistických symbolů na oblečení. Chlácholit se tím, že vlastně už vidíme v novém Krylovi Hnídkovi něco, co v něm vlastně není, nás svádí na stezku popírání reality, po které šlapat nechceme. Ortel moc dobře ví, co dělá. Ví, že podobné symboly, které pouze nepřímo odkazují k nacistické symbolice, mu nemohou ublížit, stejně jako nikdy nikdo v očích méně vzdělaných fanoušků nerozluští číslici 88 v názvu jeho bývalé kapely. Takže bude dál hrát na demoškách Bartošovi, aby si pak odskočil řečnit na Novu. Česká republika 2016.

Jakub Mikel
Jakub Mikel (Články)
Kryptosluníčkář, někdejší šéfredaktor a ostentativní metrosexuál. Je student žurnalistiky na FF UP. Trpí utkvělou představou, že je vtipný.

Napište komentář

Váš e-mail nebude publikován.


*