Nejnovější

Nechybí vám banány a kokain? Escobarovi ano

Českou republikou hýbe bizarní aféra – v banánech z Lidlu, směrnicím EU navzdory, se našlo 100 Kg kokainu, aniž by to bylo uvedeno na obale. Ačkoli Lidl ještě oficiální prohlášení nevydal, zdá se, že jde o pokračování jeho reklamní kampaně „Lidl – obchodník roku, kreativita roku“.

Nechme na chvíli stranou škodolibé představy roztrpčeného obličeje Pabla Escobara, kterému mezitím dobírkou na jachtu dorazila ošatka banánů kalibrovaných tvarem a barvou pro trh EU. Jak se něco takového mohlo vůbec stát? Přes všechny kontroly, scannery, byrokracii a celníky se bez povšimnutí dostane z Kolumbie několik lopat kokainu až na pulty zelinářů v Lidlu. Je to až nepředstavitelné. Předpokládám, že rozklíčování co nevidět přinese server potraviny na pranýři, nebo Jan Tuna v pořadu A dost!. A dost možná to má souvislost s davy vášnivých českých důchodců peroucích se již před otevírací dobou u supermarketů, kdo bude nejdřív v zelinářství. Kdo ví. Avšak už dnes můžeme z dostupných informací usuzovat na několik nejpravděpodobnějších scénářů. Jak se to tedy mohlo stát?

Není to zdaleka poprvé, kdy do evropského supermarketu dorazily banány plné kokainu. Loni informovala ČT o zachycení kokainových banánů v německých supermarketech ALDI, v roce 2012 psal slovenský server cas.sk o nálezu kokainu v banánech v polských supermarketech AUCHAN. Přečtěte si nejpravděpodobnější možnosti, jak k tomu mohlo dojít:

Nejpravděpodobnější možnost – kombinace průniku organizovaného zločinu do veřejného sektoru a něčí fatální chyba. Že se s banány může z kolumbijského přístavu dostat i kokain je lehce uvěřitelné, tamější socioekonomické prostředí přeje jak kokainu, tak úplatkářství orgánů veřejné moci. Takže tady mohl kokain lehce někdo přehlédnout a naložit. Buď už v Kolumbii, nebo v některém z evropských přístavů pak mohlo dojít k chybě v evidenci, nejspíše v konosamentu. Jednoduše řečeno – papírově došlo k zaměnění dvou kontejnerů, účetní poslal do Lidlu jiný kontejner, než měl. Buďto se štěstím, nebo s úplatkem se podařilo kontejner v Evropě nepozorovaně přeložit, a absencí vnitřních hranic pak putoval až na naše stoly.

Pravděpodobná možnost – nebylo to podsvětí, kdo zde chyboval, ale došlo k selhání lidského faktoru jednotlivce, nebo vlivu smůly. Zde se nabízí velká množina situací, kde se to mohlo pokazit. Až k evropským břehům se tedy situace zdá v celku jasná a nekomplikovaná. Avšak od zakotvení u starého kontinentu je takřka neodhadnutelné, jaký byl plán na distribuci kokainu k velkoobchodníkovi a dále k retailu. Zaplacený člověk mohl nepozorovaně kokain od banánů oddělit už v přístavu, okolnosti to však tentokrát neumožnily a banány putovaly do Lidlu i s kokainem. Ochočený řidič mohl s kamionem zastavit až za městem a kokain přeložit kurýrovi (což je těžko proveditelné kvůli plombám kamionu, leda by i dopravní společnost a producent banánů byl spolupracující). Jedno je však jisté – někde mezi přístavem a Lidlem byl zaplacený člověk, který měl kokain z banánů vyjmout a předat kurýrovi. Mohl to být řidič, pracovník přístavu, celník, pracovník skladu i pracovník Lidlu. V této fázi nelze usuzovat.

Méně pravděpodobná možnost – nestandardní okolnost, nebo nestandardní chování nezainteresované osoby. Náhoda je blbec, jak se říká. Avšak u takto cenné zásilky se obvykle podsvětí snaží počítat se všemi eventualitami a eliminovat faktor náhody a risku. Proto tuto možnost uvádíme až jako třetí nejpravděpodobnější. Cestou se mohlo stát spousta nestandardních situací (ve spěchu se zboží nakládalo tak rychle, že se koks nestihl vybalit, z důvodu poruchy jel jiný kamion než obvykle nebo jiný řidič než obvykle, chybu mohl udělat člověk s mafií nespřízněný – jeřábník, úředník.) A konečně mohlo jít o nestandardní jednání člověka, který o ničem nevěděl – řidič, který o ničem nevěděl, nestíhal, a tak vynechal pravidelnou přestávku na odpočívadle, kde mu kokain obvykle vyložili. Nebo jel nový závozník, který o ničem nevěděl namísto zaplaceného člověka a nevědomky akci zhatil. Takových možností mohlo nastat nekonečné množství a při logisticky náročné akci jako je tato, nejdou nikdy stoprocentně eliminovat.

Ostatní možné možnosti – Cena kokainu a marže na jeho prodeji, zvlášť v takovémto objemu, je tak enormní a tak motivující, že může zlákat i osoby s výbornými příjmy a pod velkým drobnohledem, jako manažer prodejny, nebo výše postavený celník, či v podstatě kdokoli. Mohlo také dojít ke zfalšování dokumentů pro nemožnost vystopování, kontejner nepochází z Kolumbie, ale z jiné země. Každopádně to vypadá, že nemáme co do činění s jednorázovou akcí, ale že posílat do Evropy banány s kokainem je už letitá praxe jihoamerických producentů, a to nejen v banánech z Kolumbie, ale v minulosti minimálně také z Ekvádoru.

Doufejme tedy, že proklamace evropských zákonodárců nejsou jen prázdné floskule a že bude předmětný výrobce kokainu brzy popohnán před spravedlnost a penalizován za matení spotřebitelů a neuvádění všech složek na obale. Jaké je řešení? Podle autora jednoduché – oprašme srpy a kladiva! Komunisté věděli, proč sem žádné banány nedováželi.

Zdeněk Valášek
Zdeněk Valášek (Články)
Absolvent obchodního práva na Univerzitě J. A. Komenského a CEVRO intitutu. V současnosti podniká v ČR a Velké Británii. Cestuje, rekreačně se zabývá studiem ekonomie a cizích jazyků.

Napište komentář

Váš e-mail nebude publikován.


*