Nejnovější

To by ani volič nejedl aneb Předvolební vaření

Portfolio politika je široké, od makroekonomie až po pašování peněz v krabici od vína. Jenže takové umělé politiky zřejmě Češi nechtějí, nebo si to tak PR oddělení stran alespoň myslí. Nebo možná politici sami, což by bylo ještě smutnější. Do už tak nepřeberného množství pořadů o vaření před volbami vstupují i politici. Provedení i recepty se liší, od přetrpitelného pokusu o vtip až po gastropolitický průjem. Pokud hledáte skutečnou inspiraci pro vaření, skoro bychom doporučili spíše i Babicu. Ale jen skoro.

S Italem v pražské koalici

Prvním klipem udeřil tandem Václava Bělohradského, Bohuslava Sobotky a Matěje Stropnického. Zvolenou zbraní se staly špagety. Komu Itálii ještě zcela neznechutily, tomu jistě spraví apetit komentář Belohradského, že jej ona země přijala, když byl uprchlíkem. Začátek receptu a už moc octa, navíc rovnou do rány. Vzápětí přichází sladidlo v podobě Matěje Stropnického, který se do receptu snaží protlačit cokoli zeleného. Odpověď Bělohradského “Zelené až na konec” možná nebyla zamýšlena jako metafora, ale rozhodně tak vyzněla. Co se barviček týče, recept polemizuje i o oranžových rajčatech – no mňam. Recept ovšem musí nahlížet i na budoucnost, a tak propagování vyzrálých rudých rajčat přijde vhod. Teď už alespoň Bohouš nemůže říkat, že to ani nenaznačoval. Vcelku neškodné video ke sledování. Sobotka i Stropnický působí stejně užitečně jako slečny zvané Babicovi do studia. Předvolební moudra jsou podávána vcelku stravitelně, za předpokladu, že máte Fernet po ruce. Nebo jiný lokální alkohol, ať mají pánové radost.

vareni1

(Moravská) ryba smrdí od hlavy

Ne vždy dělají šaty člověka. I v té krásné rudé zástěře pořád vidíme, že jsou to ten samý Hašek a Škromach. Hned na úvod deklarují, že “vaří všichni a všude”, a tak si museli udělat něco takového i oni. Následující Škromachův výrok “co si navaříme, to taky sníme”, zní tak trochu jako prognóza dalších voleb, ne-li už těchto. Protože jsme jsme na Moravě, sáhli pánové Hašek a Škromach po pstruhovi, domácích klobáskách a vínu. Vcelku sympatická dvojička, ale tím to bohužel končí. Haškově reputaci nepomůžou ani prohlášení, že víno je poklad, nebo že je členem dobrovolných hasičů. A kromě jídla, podbízivé hudby a pokusu o humory spot nenabízí nic. To Sobotka prohodil alespoň to moudro. Prohlášení “Tady sme doma!” má stejnou politickou hodnotu jako prohlášení “Jsme politici.”. Nic proti ničemu. Proč to vlastně ještě nikdo nepoužil? Absolutně odolné proti nařčením ze lživé kampaně!

vareni2

Svačinka pro křížovkáře

Pokud vám z tohoto receptu – děkujeme stránce Český politický bizár – bude špatně, dozajista za to může Kalousek. Od videa se přesouváme k fotkám. Připouštíme, že od Míry bychom čekali něco minimálně s ruským kaviárem a bílými lanýži. Pomazánka je na standardy TOPky trochu jako objednat si smažák s hranolkama v pětihvězdičkové restauraci někde ve Spojených arabských emirátech.  Ale dobrá tedy, pomazánka. Reprezentativní recept, vezmeme-li v úvahu prostor, který na recept zbyl po přidání fotky. Tam se mimochodem Míra usmívá, jako by nedělal pomazánku, ale vmíchával nekvalitního kokeše do dětské přesnídávky. Pokud tuto laskominu chystal pro vládní oponenty, nelze koks zcela vyloučit.

Velmi nás mrzí, že jsme si důležitou ingredienci nemohli vyluštit v křížovce, moc nás to baví. Takhle nám nezbývá nic jiného, než udělat ukvapený závěr, že TOP09 prdí na provázanost témat. Což se samozřejmě promítne i v jejich politice. Až budou politologové hledat důvody neúspěchu jejich kampaně, nechť si vzpomenou na tento recept. A hlavě – Míra to často sní celé… *dunn dunn dunnn!* … bez pečiva!

Tradiční kuchyně se špetkou programu

Že Ivo Valenta ve Zlíně jede bomby se Svobodnými, to je známá věc. Ale tihle šikulové jedou i vlastní kuchařku. Budiž jim ke cti, že je volně ke stažení a nahlédnutí už proto, že mi usnadnili práci. Přečíst si ale programovou část tohoto gastronomického veledíla už tak snadné nebylo. Od vysvětlení, jak se politici dostali k receptům – páč “dělají to všichni” už si zabrali Hašek se Škromachem – až po moudra jako “Pod pokličkou se vaří proto, aby se ušetřilo.”. Každému receptu pak předchází určitá vize nějakého kandidáta. Postupně se čtenář dostává po spirále hororu hlouběji a hlouběji, když hledí na kandidáta s kudlou v ruce vedle zvýrazněných slov jako “Přidusíme demokracii” nebo “Stáří může mít sladkou příchuť”. S celého hovězího srdce doufáme, že se nejedná o kampaň za práva kanibalů.

Asi nejhorší aspekt celé kuchařky je pro mě osobně ten, že to prostě působí dobře. Uhlazené, čisté, prosefionální. Takže to může zabrat. Když spojíte kus žvance s předvolebním slibem, je to recept – he he he – na úspěch. O tom se přesvědčil už Babiš s koblihami.

vareni4

Politik foodtuberem

Do voleb do Evropského parlamentu daleko, ale i Jiří Pospíšil se v této době přidal do vaření. Na Facebooku uveřejnil vidorecept na špagety. Zde už by se hodilo strhnout body za neoriginalitu a celou věc okomentovat vhodným memem. Jiřík dále uvádí, že do Itálie, kde natáčel, jezdí hlavně za jídlem. Ono, to už dělají skoro všichni Češi, jen tomu říkají “dovolená”. Settingem a provedením to působí jako by se Pospíšil snažil prosadit jako foodtuber. To je speciální vývojová větev jůtůberů, kteří ukazují, jak svoje jídlo vařit, místo toho, aby jen provokativně ukázali na Instagramu, co všechno sežrali. Foodtubový dojem dotváří i ve větru se třesoucí kamera. Na scéně vařílkovských veteránů by ale propadl, protože ve videu vlastně vůbec nevaří. Vzhledem k jeho disclaimeru, že vlastně neumí moc vařit, asi dobře. Na druhou stranu mohl taky přizat barvu a video nazvat “Seznam ingrediencí pro mé špagety”. Nicméně všechny nachystané přísady pojmenoval moc hezky a bez chyb, alec nahoru, lajk, fav, odběr, všechno tohle…

Petr (bohužel ne) na grilu

Zklameme všechny, kteří tuto naději chovali. Na této akci se skutečně Petr Fiala neobětoval a nebyl pozřen při kanibalistickém rituálu. Místo toho se uspořádala fajnovější verze akce typu “Buřty a pivo”. Fiala bohužel neměl koule – nebo zástěru – a ke grilu se nepostavil. Vzhledem ke snaze ostatních politikuchařů se do dá brát jako švindl, vaření se nekonalo. Inu, Valentův gang taky prokazatelně ty recepty z kuchařky nevařil, tak co. Alespoň to ilustruje fakt, že jídlo Čechy prostě láká, ať už ve formě receptů, samotné konzumace nebo čehokoli, co že to má Prostřeno být.

vareni5

Fyziologie vajec dle ČSSD

Snad “nejlepší” video z kuchyně pochází od… no od seriózní PR agentury určitě ne. Předvolební spot středočeské kandidátky ČSSD, ve kterém se za plotnu srdnatě postavili Miloš Petera a Jiří Peřina. A než se na to člověk stihne připravit nebo posilnit půllitrem slivovice, vytasí se pánové s takovým materiálem, že by ho ani Ovčáček nevymyslel.

Pánové se po sáhodlouhé domluvě dohodnou na uvaření vaječné omelety. Sick skills, bruh. Největší dilema oba pánové mají z toho, jaká vejce vybrat. Jejich pozornost se velmi rychle obrátí ke pštrosím vejcím, která v rámci pokusu o komickou hodnotu označí za čapí. Sled trapných fórků více než připomíná starý spot ODS. Cringefest ale rádoby humorem nekončí.

Údajná čapí vejce – přitom nejsou od čápa, ale od jiného ptáka, který patří do holdingu – jsou ponechána ladem a oba pánové se shodnou na slepičích vejcích. Jsou totiž “spravedlivá”. Pokud jste doposud netušili, že vejce mohou být spravedlivá, voilá, nyní jste poučeni. A pokud jste netušili, že i taková česká omeleta se dá zrakvit, i z tohoto omylu vás sociální demokraté vyvedou. Deset tun oleje, na to několik špatně rozkvedlaných vajec a pohroma je na světě. Výsledek vypadá jako starý ručník a chudák pan Peřina se musí tvářit, že mu to moc chutná. Horký kandidát na cenu Alfréda Radoka, když už by ta politika nevyšla.

Pomyslnou tečkou této gastropornografie tvoří vysoké kuchařské umění v podobě krájení melounu. Se spravedlností operují pánové i tady. Ale upřímně, z několikakilového melounu ukrojit osm kousků a hurónsky zahlásit “My krájíme spravedlivě”, no nevím. Minimálně vyvstává otázka, ke komu poputuje těch zbývajících pár kilo. To už jsou ovšem drobnosti, které ani není třeba rozebírat, protože zbytek klipu je dostatečná výživa sama o sobě. Z celé hitparády předvolebního vaření rozhodně klenot.

Martin Klose
Martin Klose (Články)
Student mediálních studií na FF UP, pseudofilozof, introvert a latentní mizantrop, co rád používá fajnová slovíčka. Všeobecně charakter, kterého si pozvete na párty jen proto, aby umyl nádobí.

Napište komentář

Váš e-mail nebude publikován.


*