Nejnovější

Polský prezident Duda pověřil sestavením vlády premiéra Morawieckého, ten podal demisi své vlády

Foto: Kancelaria Premiera| Wikimedia Commons

Po parlamentních volbách v Polsku pověřil prezident Andrzej Duda sestavením vlády premiéra Mateusze Morawického. Konzervativní strana Právo a spravedlnost však nemá i přes výhru ve Sejmu nadpoloviční většinu. Nově zvolený maršálek Sejmu Holownia hodlá podpořit vládu Donalda Tuska.

Právo a spravedlnost (PiS) získalo v 460členném Sejmu 194 křesel a do většiny mu tak chybí 37 mandátů. I přes to se Duda rozhodl držet tradice. „Rozhodl jsem se pokračovat v parlamentní tradici, podle níž má vítězná strana jako první možnost sestavit vládu,“ uvedl Duda během rozhovorů.

Holownia vystřídal Witekovou

Šance PiS se ukázaly už při volbě maršálka Sejmu. Nový předseda dolní komory parlamentu Szymon Holownia porazil bývalou vedoucí Sejmu Elžbietu Witekovou v poměru 265 ku 193 hlasům.

Právě Witeková je v parlamentu považována za tvář ničení právního státu, protože nechala Sejm v rozporu se sněmovnou opakovaně hlasovat. Před novináři sama uvedla, že si nemá co vyčítat.

„Po tomto hlasování už nikdo nemůže pochybovat, že v tomto Sejmu je většina připravená převzít odpovědnost za zemi,“ prohlásil nový maršálek Holownia. Zvýraznil tak fakt, že dosavadní opozice má většinu hlasů a hodlají tak podpořit budoucí vládu Donalda Tuska.

„V demokracii je to tak, že ti, kteří jsou dnes u moci, budou za nějakou dobu v opozici. Vládnoucí politici příliš často na tuto skutečnost zapomínají,“ řekl v projevu polský prezident Andrzej Duda, jehož mateřskou stranou je právě PiS.

Demise Morawieckého

Před zvolením Holownieho odevzdal do rukou maršálka seniora svoji demisi premiér Morawiecki. I po jejím složením, byl následně prezidentem Dudou opět požádán o sestavení vlády.

Pokud Morawiecki, jak se očekává, se sestavením vlády neuspěje, dostane za čtrnáct dní šanci na sestavení vlády opozice. Na vládě se dohodly tři uskupení, proevropská Občanská koalice, středová Třetí cesta a Nová levice, které by dohromady získaly 248 křesel v 460členném Sejmu. V pátek podepsali koaliční smlouvu a podle jejich lídra Donalda Tuska jsou strany připravené převzít odpovědnost za Polsko.  

Duda může stát v cestě obnovy právního státu

„Velmi jsme chtěli, aby Poláci viděli, že věci jdou správným směrem. Chtěli jsme ukázat, že jsme připraveni ujmout se odpovědnosti za naši vlast,“uvedl Tusk před podpisem koaliční smlouvy. Tusk také naznačil, že Dudův krok pověřit sestavením vlády Morawieckého je čistě taktické rozhodnutí.

Případné prezidentské veto nemůže být ospravedlněním pro neplnění volebních slibů,“ řekl v projevu před poslanci Duda. Podle analytiků by Duda mohl komplikovat potenciální vládu vedené tuskem. Evropská komise kritizuje Polsko za porušování právního státu, ten chce koalice obnovit.

Novely by se tak mohl dočkat například zákon o potratech. Týkala by se konkrétně zrušení trestnosti potratů a povolení potratů do 12. týdne těhotenství.

Napište komentář

Váš e-mail nebude publikován.


*