Nejnovější

Zasloužíme si prezidenta, který nebyl ve straně. Na hádky ale není čas

Zdroj: Wikimedia Commonos, Martin Strachoň

KOMENTÁŘ. Už jen deset měsíců nás dělí od volby nového prezidenta. Není tak divu, že se v médiích neustále objevují další a další možní kandidáti. Snad už každá skupina představila svého zástupce v boji o Hrad. Komici, miliardáři, betonáři. Stále ale chybí ten nejzásadnější kandidát. Vládní koalice totiž dosud neoznámila svého uchazeče.

Je asi bláhové očekávat, že by současná vláda byla schopná ze svého nitra vybrat kandidáta, který by byl schůdný jak pro progresivní piráty, tak i pro konzervativní lidovce. Pirátské voličstvo by nikdy nehlasovalo pro někoho, kdo by byl z ODS. Stejně tak konzervativci z KDU-ČSL a ODS by nesnesli pirátského prezidenta. Takový kandidát by pak neměl valnou šanci na úspěch. Sesbíral by totiž hlasy jen části koalice a tím akorát rozmělnil hlasy původních voličů vlády. Prakticky by tak napomohl k vítězství Andreji Babišovi.

I proto se předpokládalo, že vláda spíše podpoří nějakého nestranického kandidáta. To ale může být pro vybraného kandidáta danajský dar. Jistě by získal hlasy podporovatelů současné vlády. Nadobro by ale ztratil hlasy občanů, kteří nejsou se současným kabinetem spokojeni.

Bohužel ani u vyjádření podpory se vláda zatím nikam neposunula. Dlouho se uvažovalo o tom, že vláda podpoří bývalého generála Petra Pavla. Ten má totiž v prozatímních průzkumech největší šanci porazit Andreje Babiše.

Pavel se ale nepozdává některým členům vlády. „Třicet let po revoluci bychom si mohli zasloužit kandidáta, který nebyl nikdy členem komunistické strany,“ řekl v debatě na CNN Prima News šéf poslanců ODS Marek Benda. Podobně se vyjádři i premiér Fiala. Ten v rozhovoru pro Reflex zdůraznil, že by si za prezidenta „bývalého člena strany nepřál“.

U každého kandidáta se ale najde nějaký škraloup. Něco jako ideální kandidát neexistuje. „Já osobně bych konečně rád na Hradě viděl ženu, žel spíše některou z těch, které kandidovat nechtějí. Můj ideál je Dana Drábová,“ sdělil iDNES.cz ministr školství za STAN Petr Gazdík. Je sice pěkné hledat si ideálního kandidáta, pokud se ale chce vláda do prezidentského souboje nějak zapojit, bude muset slevit ze svých nároků a hrát s rozdanými kartami.

Také bych si přál jiného kandidáta. Jako zelenému intelektuálovi z kavárny mi je generál Pavel tak vzdálen, jak jen může. Hnusí se mi představa, že na Hradě bude další latentně rasistický chlap. Když ale dojde na lámání chleba, vláda musí volit svého kandidáta takticky.

Andrej Babiš má prakticky jasné, že se dostane minimálně do druhého kola. V něm by proti němu měl vstanou protivník, který má šance oslovit i jiné voliče než ty, kteří volili současnou vládu. Pokud nebude vláda schopná vybrat takového kandidáta, slibovaná „deagrofertizace státu“ neproběhne dalších pět let.

Napište komentář

Váš e-mail nebude publikován.


*