Nejnovější

Jeden Přehled prosím! Ano, s kečupem.

Grafika: Katarína Dovinová

Pondělí

Pokud užíváte HHC a zároveň jste řidičem, tak mám pro vás špatnou zprávu. Policii se totiž nelíbí, že dodnes neexistují testy, které by ověřily přítomnost této již měsíc ilegální látky v krvi řidičů. Tým vědců z VŠCHT již pracuje na jejich vývinu. Kromě HHC vystopuje v krvi například i kratom. Doba vývinu se odhaduje na tři roky, ale první vzorky by se mohly otestovat za rok a půl, tak bacha na to. #hulenizavolantnepatri

Americký prezident Joe Biden prohlásil tuto neděli za Den viditelnosti transgender osob. Už 15 let se slaví na poslední den v březnu, letos to však vyšlo na Velikonoční neděli. Tato náhoda nenechala rivalitní republikány chladnými a prohlásili Bidena za ‚‚zrádce podstaty Velikonoc.‘‘ Bidenovi se podařilo spojit dvě nekompatibilní události. Jejichž spojení je jako kombinace čokoládového vejce a překvapení – nikdo neví, co vám to přinese, každopádně rozhodně ne rozdělování společnosti, jak tvrdí republikáni!

Ve výroční zprávě Nejvyššího kontrolního úřadu jsme se dozvěděli, že nejsme dostatečně připraveni na krize a mimořádné události. Zpráva kritizuje vládu za pravidelné konání formálních, nikoliv efektivních kroků při řešení krizí. Chybí nám masky, bunkry nebo případné úkryty, ale pyšníme se novými předraženými stíhačkami. Ostatní armádní technika by mohla jít pomalu do důchodu, její průměrné stáří je totiž téměř 21 let. Na druhou stranu na silnicích doteď potkávám staré Favority od Škodovky, takže naše armádní technika je vlastně ještě omladina.

Úterý

Ministr školství Mikuláš Bek (STAN) zahájil debatu o změně školního sytému. Školy by se podle něj měly vyhýbat vystavování dětí šprtání se encyklopedických znalostí. Na školách by se děti měly více věnovat praktickým dovednostem a mít do učiva mnohem hlubší vhled. Systém vzdělávání chce více přizpůsobit moderní době s obrovskou popularitou počítačů a technologií. Jediný scénář, kterému se však děti nikdy nevyhnou: A KDE MÁŠ SEŠIT? Pančelko, já si to pamatuju. NEEXISTUJE, MÁŠ MÍT SEŠIT!

Podle mluvčího Kremlu Dmitrije Peskova Rusko plánuje odebrat Tálibán ze seznamu teroristických organizací. Se skupinou ovládající Afghánistán chtějí probrat ‚‚závažné věci, které vyžadují dialog.‘‘ Peskov však neuvedl, čeho přesně se jejich rozhovor bude týkat. Teroristického útoku v Mosvě se dopustila rivalitní skupina Talibánu ISIS. Nevím, zda se Rusům podaří Talibán proti nim povolat. To už bude spíš menší boj povolat těch 150 tisíc mladých na Ukrajinu…

Petr Pelegrini po prohraném prvním kole prezidentských voleb změnil strategii na získání voličů. Navštěvuje tiskovky, vyšlapává kopce a nepohrdne ani návštěvou duelu s Korčokem. Smůla, že si to u mě pokazil zbytečným strašením Slováků válkou, do které chce údajně všechny jeho protivník Ivan Korčok povolat. Škoda jen, že na to prezident nemá pravomoce. Jo a jeho falešným zaplaceným ‚‚obyčejným slovenským občanům‘‘ z volebních spotů asi vypadaly z kapes faktury, jejda, stane se..

Středa

U Pellegriniho ještě zůstaneme. V rámci předvolební kampaně uspořádal konferenci, na kterou si pozval i lídra české opozice Andreje Babiše. Ten Pellegriniho podpořil a připomněl jak dlouho se s kandidátem na prezidenta osobně znají. Rovněž zmínil i jejich společné úspěchy, hlavně co se týče V4. A jak to tak u pana Babiše bývá, nemohl si odpustit rýpnutí do premiéra a obvinil ho ze ‚‚zničení‘‘ V-čtyřky. Nejspíš kvůli neshodám se slovenským premiérem Ficem. Andy si však v minulosti se svými výroky o Polsku a NATO vedl v zachovávání vztahů přímo excelentně.

Od září se změní maximum odučených hodin učitelům základních a středních škol. Sníží se o pět procent, jak se shodla vláda. Ministr školství Mikuláš Bek si od toho slibuje zbrzdění růstu počtu pracovníků ve vzdělávacích institucích. Tomu chce zabránit v rámci plánovaného navýšení mezd učitelů a neustálé přibývání nových pracovních míst jde zcela proti tomu. Učitelé češtiny budou tím pádem mít o pět procent více času na hledání chyb v diktátech, děcka, držte se…

Katar a Egypt daly dohromady návrh dohody o příměří a propuštění rukojmích zadržovaných v Pásmu Gazy. Teroristické hnutí Hamás by na něj mělo odpovědět do dvou dnů. Obě válčící strany , tedy Izrael a Hamás, mají ale dramaticky odlišné postoje a podmínky míru. Hamás například po Izraeli žádá zrušení kontrolních stanovišť na severu Pásma Gazy, to by ale znamenalo další obsazení území jednotkami Hamásu. To je prašť jako uhoď.

Štvrtok

Slovenský minister školstva Tomáš Drucker oznámil, že v prvom až treťom ročníku základných škôl úplne zakážu mobilné telefóny. Zvyšok prvého stupňa bude môcť mobily používať iba s výnimkou vtedy, ak to budú vyžadovať učebné osnovy. Namiesto toho, aby sme riešili dôležité veci ako napríklad, já ti nevím Karle, nedostatočné platy, zastarané učebné osnovy či rozpadajúce sa školstvo, ideme zakazovať mobily. Vivat Slovensko! 

Francúzsko spravilo rázny krok proti tzv. fast fashion, rýchlej móde. Parlamentná dolná komora prijala zákon, ktorý túto módu zásadne zdraží a zákaze jej reklamu. Ak tento zákon schváli aj senát, Francúzsko by sa stalo úplne prvou krajinou, ktorá proti tejto móde zakročila. Konečne sa ako spoločnosť posúvame dopredu!

K minulotýždňovej zámene dvoch pacientok vo Fakultnej nemocnici Bulovka podľa slov riaditeľa Jana Kvačeka prišlo kvôli ľudskej chybe, nie kvôli zle nastavenému procesu. Zamestnanec vraj nedodržal proces, hoci bol riadne preškolený. Jeden zamestnanec je zatiaľ mimo službu, druhý bude pracovať pod dohľadom a pacientka bude odškodnená. Život dieťaťa už jej to ale nevráti. 

Piatok:

Smútok jedného je šťastie druhého. Na talianskom ostrove Alicudi rozdávajú zadarmo premnožené divoké kozy – len za odvoz! Kozy totiž ničia prírodu a záhrady a keďže nemajú predátorov, veľmi rýchlo sa množia. Starosta nechce pristúpiť k odstrelu, a tak ich radšej nechávajú ľuďom na adopciu. Keby vám bolo smutno, stačí si spraviť výlet! 

Hrdinský krok spraví Česká Republika – minister zahraničných vecí Jan Lipavský prehlásil, že uvoľní desať miliónov korún pre Svetový potravinový program na pomoc v Gaze. Neostáva nič iné, len tento krok pochváliť! 

Po fiasku Andreja Danka so zrazeným stĺpom sa predseda SNS rozhodol ísť upratovať Dúbravku. Dátum upratovania však z dnešnej soboty presunul až na 26.4., vraj aby nenarušil priebeh volieb. Nikto však nechápe, ako jeho upratovanie voľby naruší – otázne je, či vôbec upratovať pôjde. 

Redakce
Redakce (Články)
Houpacího Osla založili v roce 2014. Od té doby se složení redakce několikrát změnilo, duše webu ale zůstala stejná. Jsme studentská undergroundová redakce a píšeme o tom, co nás baví a zajímá.

Napište komentář

Váš e-mail nebude publikován.


*