Nejnovější

Pokud se nic nezmění, krajní možností je odložení zimního semestru, říká děkan olomoucké filosofie

Protest Hodina pravdy Olomouc | foto Aneta Zákoutská

Úterní protest Hodina pravdy proti nerovným podmínkám na filozofických fakultách byl pouze výstražným opatřením. Vyučující kvůli nízkým mzdám odcházejí z kateder. Pokud bude vyjednávání s vládou pokračovat stejně neúspěšně, přejdou zaměstnanci k radikálnějším opatřením

Nedůstojné platy pracovníků humanitních oborů vyhnaly do ulic vyučující, zaměstnance, ale i studenty univerzit po celé České republice. Protest zahájila v jednu hodinu Filozofická fakulta Univerzity Palackého v Olomouci (FF UPOL).

Po doznění hlasitých bubnů popsal děkan FF UPOL Jan Stejskal vyjednávání s představiteli vlády. „Nedostali jsme žádné sliby. Bylo nám doporučeno ať sami přemýšlíme, jak zracionalizovat naše fakulty. Tím mysleli jak je zmenšit, propustit lidi. Až když to uděláme, tak budou o něčem přemýšlet,“ vysvětlil Stejskal. 

Protest Hodina Pravdy- Foto Aneta Zákoutská

Organizátoři jsou připraveni opatření stupňovat. „Další postup záleží na zítřejším jednání vlády o rozpočtu. Ale pravděpodobně se nic nestane. Proto připravujeme stávku a další happeningy,“ uvedl nejpravděpodobnější scénář zástupce odborů František Kratochvíl. „Jestli budou lidé odcházet, nebude možné naplnit předměty. Přejde se k provozním opatřením a příští rok se některé obory neotevřou,“ vysvětlil frustrovanému davu.

„Už jsem i slyšel, že někteří vyučující nechtějí zahájit zimní semestr. Pořád doufáme, že na to nedojde, protože učíme rádi a chceme učit. Ale je to krajní varianta, “ doplnil děkan FF UPOL. Tohle zásadní řešení zvažuje mnoho vyučujících Olomoucké Filozofické fakulty. „Pokud bude jednání pokračovat stejně neúspěšně jako nyní, je posunutí zimního semestru dost reálná možnost, “ popisuje náladu mezi svými kolegy odborná asistentka Anna Bílá z Katedry mediálních studií a žurnalistiky a Katedry divadelních a filmových studií.

Kromě zahájení výstražné stávky dali zaměstnanci dohromady taky petici vyjadřující nesouhlas s podfinancováním humanitních oborů. „Díky množství podpisů víme, že máme vaši podporu,“ zvedl pesimistickou náladu protestu děkan Filozofické fakulty Ostravské univerzity Robert Antonín.

Kromě stávek připravují odbory Olomoucké univerzity také žalobu. „Žalobu na univerzitu zvažujeme kvůli nerovnému zacházení. V různých částech univerzity se berou rozdílné mzdy bez jakékoliv logického důvodu,“ oznámil za bouřlivé podpory publika zástupce odborů Kratochvíl.

Nedostatečné platy způsobují nekvalitní vzdělání

Podle článku na Seznamu, se výše platů odborných asistentů v Brně pohybuje okolo 55 tisíců. „Tomu jsme se všichni upřímně zasmáli, protože takové platy nemá ani profesor,“ odlehčil situaci děkan FF MUNI Václav Štěpánek.

Projev- Foto Aneta Zákoutská

Reálné mzdy pracovníků se pohybují mnohem níž a zaměstnanci se tak nemohou naplno věnovat své práci. „Jako doktorand učím studenty, kteří po absolvování berou třikrát tolik co já, dvakrát tolik co odborný asistent, více něž docent a někde totéž co profesor,“ vysvětlil důvod frustrace vyučujících doktorand Michal Nguyen. „Uživit rodinu jako odborný asistent s dvaceti osmi tisící čistého moc nejde,“ doplňuje.

Podfinancování se kromě osobních životů zaměstnanců odráží i na kvalitě výuky. „Lektoři a lektorky si těžko můžou dovolit živobytí. Pak se nemohou posouvat ve svém výzkumu a akademické kariéře. Pokud se neposouvají oni, tak se neposouváte ani vy, studenti, a pak se neposouvá ani společnost,“ varuje přítomné studenty Olomoucká pedagožka Jana Jedličková.

Frustrovaní zaměstnanci ztrácení naději

„Nejsem ohodnocena jako jiní kolegové na stejné pozici a to i v rámci jedné univerzity,“ vysvětluje svoji účast na protestu odborná asistentka Anna Bílá. „Všichni kolegové se kterými jsem se bavila sdílí tento názor. Odborní asistenti i profesoři jsou znepokojeni tímto stavem,“ dodává. „Kvůli těmto podmínkám po deseti letech jako odborná asistentka podávám výpověď,“ říká jedna z mnoha odstupujících zaměstnanců Jana jedličková.

Projev- Foto Aneta Zákoutská

Celá problematika tvoří začarovaný kruh. Kvůli nízkým platům je na univerzitách málo vyučujících a to nutí fakulty k redukování a zmenšování. To pak opravňuje nižší finanční podporu. Humanitní obory se tak dostávají na hranu své existence. „Podle petice podepsané množstvím lidí to vypadá, že náš názor je jednotný,“ popisuje vážnost situace olomoucký doktorand Jakub Ketman.

„Uvažovala jsem, že bych šla na doktorát, ale dost věcí už zmíněných v projevech mě od toho silně odrazuje,“ popisuje nechuť velké části studentů k akademické kariéře studentka s transparentem v ruce z FF UPOL. „Tuhle akci děláme kvůli studentům, kteří si zaslouží kvalitní vyučující. Ale kvalita se musí zaplatit,“ říká za hlasité podpory zaplněného nádvoří děkan FF OU Antonín. 

Protest Hodina pravdy- Foto Aneta Zákoutská

Potřebujeme filozofické fakulty? 

Význam humanitních věd se ve společnosti dlouhodobě podceňuje. Argumentací bývá zbytečnost oborů. „Filozofické fakulty tvoří jeden ze základních pilířů univerzitního systému. Absolventi se podle mnohých statistik uplatní na trhu práce,“ argumentuje doktorka Veronika Faktorová z Jihočeské univerzity.

„Bez schopností předávat schopnosti mladé generaci, což je primární úkol humanitních věd, nebudeme mít sebevědomé občany. Silné filozofické fakulty jsou zárukou a základem demokratické a solidární společnosti,“ varuje předseda brněnského Akademického senátu Filozofické fakulty Václav Štěpánek. „Zanedbávat humanitní vědy, podceňovat jejich roli ve společnosti, a dávat to najevo neadekvátním ohodnocením, znamená vracet se k minulému režimu,“ dodává.

Pochod- Foto Aneta Zákoutská

Zdánlivě bezvýchodná situace demotivuje zaměstnance. Jsou ale připraveni dále bojovat za spravedlivé ohodnocení své práce a budoucnost humanitních věd. „Po jednání s vládou jsem byl plný deziluzí a deprese. Dneska už jsem naštvaný a slibuju vám, že do těch dveří budu mlátit, dokud nevymůžu důstojné podmínky pro nás všechny,“ slibuje děkan FF UPOL Stejskal.

Transparenty na Žižkově náměstí- Foto Aneta Zákoutská

Po náročném pochodu z nádvoří Filozofické fakulty, který komplikoval sníh a silný vítr, položili protestující symbolicky transparenty k soše T.G. Masaryka na Žižkově náměstí. „První prezident byl filozof a taky musel platit nájem, než se přestěhoval na hrad,“ zakončil akci s hlasitým potleskem Kratochvíl.

Napište komentář

Váš e-mail nebude publikován.


*