Nejnovější

Odbory zorganizovaly školní stávku, ta byla největší od Sametové revoluce

Foto: Jiří Sedláček| Wikimedia Commons

V pondělí se po celé České republice uskutečnila stávka škol. Zapojily se i tisíce demonstrantů, kteří tak podpořili české školství. Uzavřené byly nejen školy, v některých městech se stávka dotkla i školních jídelen. Spolek Učitelská platforma se však do stávky nezapojil. Důvodem bylo zneužití situace odbory a proruský vystupující Daniel Sterzig. Premiér Petr Fiala tuto stávku nepodpořil a označil ji za neodůvodněnou.

Do stávky proti školnímu podfinancování se zapojilo pře sedm tisíc škol. Podle odborů tak šlo o největší stávku škol za posledních 30 let. Školy tak chtěly dát najevo nesouhlas s vládou Petra Fialy, s kterou souvisí nízký kapitál pro školství a vysoký počet nepedagogických zaměstnanců. „Jde nám o to, aby vzdělávání bylo prioritou, aby vzdělávací systém přinášel kvalitu,“ uvedl v pondělí šéf školských odborů František Dobšík.

„Škol je 7213, které aktivně podpořily tuto stávku buď tím, že jsou úplně zavřené, nebo mají poloprovoz nebo jinou výuku, než je obvyklé. K tomu jsme neměli šanci započítat řadu petic ze škol, které sice stávku podporují, ale jede tam běžný provoz,“ uvedla Markéta Seidlová.

Na Malostranském náměstí v Praze se uskutečnila největší demonstrace. Protestovat a zároveň podpořit došlo několik tisíc lidí. Lídři odborů včetně Josefa Středuly nesli transparent s nápisem „Za lepší budoucnost ČR.“

Obědy nebyly, zavřely i některé jídelny

Některé školy pojaly stávku po svém. Na střední zemědělské škole a vyšší odborné škole v Benešově byli žáci rozděleni na dvě poloviny. Jedna polovina dostala ředitelské volno a zůstala doma. Zatímco druhá polovina měla standardní výuku. „Zhruba polovina učitelů a část nepedagogických pracovníků bude stávkovat. Kvůli tomu nedokážeme pokrýt výuku v plném rozsahu, proto budeme učit jen na vyšší odborné škole a zbytek školy bude mít ředitelské volno,“ dodala ředitelka Ivana Dobešová.

Protestovali i zaměstnanci jídelny v Kutné Hoře. Žáci měli výuku, ale místo oběda šli domů. Na gymnáziu v Karlových Varech zase dostali místo oběda bagetu. V českém školství jsou podplacení i kuchaři a kuchařky, kteří berou zhruba 17 tisíc korun čisté mzdy měsíčně.

Učitelská platforma se odmítla účastnit demonstrace

Spolek Učitelská platforma s protestem nesouhlasil. Podle nich odbory využili situace a spojili se s lidmi, kteří ohrožují demokracii. To, že odbory neinformovaly o tom, kdo bude na demonstraci vystupovat, považuje předsedkyně Učitelské platformy a učitelka gymnázia v Litoměřicích Petra Mazancová za skandální. Podle jejích slov by měl Josef Středula odstoupit.

Podle Mazancové jsou protesty proti podfinancování a vládě něco jiného než protesty proti demokracii. „Boj za zachování nebo zlepšení podmínek vzdělávání neznamená boj proti vládě a demokracii! Nepodporujeme proruské kolaboranty!“ uvedl spolek na síti X.

Na demonstraci totiž vystoupil i Daniel Sterzig, který je označován za proruského dezinformátora. „Já bych opravdu neočekávala, že (…) pan Středula pozve na odborářskou demonstraci někoho takového,“ uvedla Mazancová v rozhovoru pro ČT24.

Fiala se bránil slovy, že argumenty nejsou pravdivé

Premiér Petr Fiala řekl, že stávku považuje za neodůvodněnou. Navíc prohlásil, že je připravený jednat, ale ne pod tlakem. Vláda podle něj neodstoupí od škrtů ve školním financování ve snaze zachránit veřejné finance.

„Nebudou se masivně rušit nepedagogická místa. Ruší se především dlouhodobě neobsazená místa, to je ta realita. Změny PHMax (maximální týdenní počet hodin vyučování v rozsahu podle rámcového vzdělávacího programu financovaný ze státního rozpočtu pozn. red.) jsou pouze kosmetické. Ta změna se dotkne 600 úvazků ze 75 tisíc úvazků na základních školách. Opravdu někdo chce tvrdit, že toto sníží kvalitu našeho školství? A dokonce se těchto 600 úvazků neškrtá, převádějí se na školy, které PHMax nevyužívají naplno,“ řekl Fiala.

„Nám leží na srdci to, aby kvalita výuky nejen, že byla stejná, ale byla lepší. A k tomu směřují i ty úpravy, které děláme,“ dodal. Toto tvrzení je však v rozporu s opatřeními, které negativně dopadnou na české školství.

Napište komentář

Váš e-mail nebude publikován.


*