Nejnovější

Festival SKRZ PRSTY opět boural stereotypy o sexu a sexualitě

Foto: Fakulta multimediálních komunikací | FMK

Studentský festival SKRZ PRSTY dává již 10. rokem prostor otevírat ve společnosti témata, na která se stále kouká skrz prsty. Letošní snahou celého programu bylo poučit společnost o sexu a sexualitě.

‚‚Naším cílem v rámci letošního festivalu SKRZ PRSTY je vzdělávat mladé lidi v tématu sexu a sexuologie, uvědomujeme si totiž, že sexuální výchova na základních a středních školách je v dosti případech zastaralá a samotní učitelé zde neučí vše potřebné,” vysvětlují hlavní organizátoři festivalu studenti Lea Mališáková a Marek Zahrádka pro Houpacího Osla.

Celodenní festival je rozdělen na dopolední a odpolední blok. Dopolední program je speciálně určený pro základní a střední školy. ‚‚Dopoledním blokem jsme chtěli ukázat studentům a učitelům, že jsou způsoby a styly jak s žáky o tomto tématu komunikovat,” doplňují organizátoři. Odpolední část dne je poté věnována veřejnosti.

Letos se na program dostala atraktivní a široká škála lidí, která dokáže ‚‚ukázat na problematiku sexu a sexuality z více úhlů pohledu,“popisují organizátoři.

Ihned po příchodu do Baťova Institutu, kde se celá akce konala, podtrhnuly nachystané kondomy na každé židli festivalové téma.

Novinkou oproti minulému roku byla možnost anonymního dotazování hostů pomocí QR kódů přiložených na každé židli, která sklidila pozitivní ohlasy. ‚‚Měla jsem možnost zeptat se na všechny dotazy a to bez ostychu a strachu říct otázku nahlas před všemi. Je tak naprosto skvělé, že jsme měli tuto možnost,” reagovala účastnice festivalu.

Na pódiu se vystřídalo za celý den několik zajímavých lidí. Samotný festival odstartovala dvojice Kamila Žižková a Magdaléna Urbánková se svým blokem s názvem Boření genitálních mýtů a že jich je! Upozorňovali třeba na stále časté špatné skloňovaní slova vagína. Ta se dokonce ve spoustě mediích zaměňuje s vulvou. Vagína je pouze část celku, konkrétně se jedná o pokračování vaginálního vchodu. Celkem je právě vulva, tedy zevní pohlavní orgán ženy. Celý blok byl vedený edukační a vtipnou formou jak ostatně je oběma přednášejícím vlastní. Publikum bylo uvolněné a příjemně obohacené o různé genitální fakty.

Ihned poté navázala Tantraela, která se věnuje více spirituálnímu pohledu na sexualitu. Fanoušci ji mohou znát jako Michaelu Airu, která se zaměřuje na otázky intimity, ženství, sexuality, vztahů, vědomého bytí. Svůj blok pojmenovala jako Traumata sexuálních témat a jejich transformace. Mluvila zde tak o problémech v posteli, které mohou například pramenit z pocitu, že nejsme dobré ženy. Také uváděla, že vztah ženy s její menstruací je zásadní pro budoucí intimní život. Během besedy zapojila publikum i do praktické ukázky havajské mantry zvané HO’OPONOPONO. ‚‚Na festival jsem přijela speciálně kvůli Tantraele, líbí se mi jaký má názory a souzním s jejími myšlenkami,” uvedla účastnice festivalu na otázku co nejvíce jí lákalo právě na letošním ročníku.

Postupem času se sál začínal čím dál více zaplňovat, zejména z řad vysokoškoláků. Závěrem dne se totiž na řadu dostala vystupující komunita MAXI Zlín, která přilákala velké množství zvědavých lidí. MAXI Zlín je komunita, která sdružuje všechny kdo věří v Boha. Každý z přednášejících se podělil o svoji cestu a příběh s Bohem. ‚‚ Rozhodla jsem se následovat Ježíše a brát bibli vážně. Zároveň jsem viděla spousty manželství vedle sebe co takto fungovaly. Uvědomila jsem si, že díky tomu čekání na sex můžu objevovat hloubku a je to i zábavnější. Vždy jsem věděla, že si chci nechat svoji čistotu až do svatby,” zaznělo od přednášející při popisování jak vnímá vztah křestanství a sexu. Poté nastal čas na dotazy, kterých bylo nejvíce za celý program. Debata s názvem O sexu bez sexu tak vyvolala vášnivou debatu. Jedním z příkladů bylo, zda je masturbace v pořádku před svatbou nebo zda je vůbec přijatelná partnerka, která v minulosti měla sexuální partnery.

Závěru celého festivalu a programu se zhostila Kristýna Onderková, bývalá tvůrkyně na OnlyFans, která měla nachystaný blok o OnlyFans a jeho přesahu do běžného sexualního života. Mluvila zejména o lidech, kteří si za takový obsah platí. Také nám přiblížila z jakých důvodů a s čím ji oslovovali muži. Z valné většiny se jednalo o ženaté nebo zadané muže, co si přáli zažít něco i s jinou ženou byť jen virtuálně. Jak sama uvedla, setkala se s klasickým přáním, jako je poslání lechtivé fotky či videa až po přání sledovat video, jak si muž propichuje varlata.

‚‚Jedná se o můj druhý ročník a musím říct, že sem z něj nadšená. Měla jsem možnost si poslechnout skvělé lidi, kteří mi dali spoustu užitečných informací. Jako studentka se mi libí, že se jedná o práci studentů, kteří za celým projektem stojí. Určitě bych všem doporučila zažít tento festival a přiučit se pár zajímavých věcí.” popisuje svoje ohlédnutí za festivalem jedna z účastnic.

Celá akce byla zadarmo a vstupné bylo tedy pouze dobrovolné. To umožňuje, aby přednášky, besedy a nezbytné rozhovory postavené na stále přehlíženéných tématech, byly dostupné co nejvíce lidem.

Napište komentář

Váš e-mail nebude publikován.


*