Nejnovější

9 hrozných: Fischer se porve za vaše práva. Pokud nejste gay

Zdroj: PavelFischer | Pavel Fischer

Vzdělaný nezávislý senátor s dvacetiletou praxí v oboru a obhájce lidských práv, který chce pokračovat ve stopách Václava Havla. To zní jako prezidentský kandidát se slušnou šancí na zvolení. Lidská práva v podání Pavla Fischera bohužel nezahrnují všechny.

Studoval češtinu a francouštinu na Karlově Univerzitě. Pokračoval na prestižní univerzitě v Ženevě a Paříži. Pracoval v Kanceláři prezidenta republiky Václava Havla. Dnes je nezávislým senátorem, který bojuje za lidská práva.

Tuhle image, kterou si Fischer dlouhodobě buduje pak ale pohřbí homofóbním prohlášením. Při minulé prezidenské kampani třeba prohlásil, že ústavním soudcem by nejmenoval homosexuála. V říjnu jsme se od něj dozvěděli, že schválení manželství u homosexuálních párů by mohlo vést k obchodu s dětmi.

Šíření podobných dezinformací naprosto odporuje jeho vlastním výrokům. Například tvrdí, že stát se musí modernizovat a sloužit svým občanům. Chce naslouchat i slabým a bezbranným. Náboženské zásady v jeho podání přitom vylučují ochranu sexuálních menšin.

Tato tvrzení vysvětlil v rozhovoru pro DVTV. Stejná práva jsou v pořádku, ale stejnopohlavní páry by podle něj možnost vstoupit do manželství mít neměly. Kvůli jeho osobnímu přesvědčení, „že manželství je svazek mezi mužem a ženou“. Jediný scénář, kdy by podepsal manželství pro všechny páry je pokud by zákon prošel parlamentní většinou. Jakoby kontroverzní parlamentní většina tvořená z heterosexuálních mužů něco takového někdy přes přání svých vlastních voličů prosadila.

I slova jsou zbraně. Diskriminační výroky z úst vlivných politiků přispívají agresy ve společnosti. Pokud prosazujete lidská práva, prosazujete práva všech lidí. Není možné prohlašovat někoho, kdo rozděluje lidi na dvě skupiny za ochránce lidských práv.

Nefunkční kampaň

Aby těch protikladů nebylo málo, i když otevřeně podporuje Ukrajinu, zvolil si Fischer jako heslo své prezidentské kampaně „Česká Republika na prvním místě“. Tento výrok můžete slyšet na protivládních protestech svolávaných proruskými dezinformátory.

Možná má heslo poukázat na Fischerovu nezávislost vůči vládě. Bohužel si to asi neuvědomuje sama vláda. Fischer je totiž jedním ze tří kandidátů podpořených vládní koalicí. I když je tato shoda pravděpodobně náhodná, jedná se o velmi špatně zvolené heslo.

Do povědomí mnoha voličů se taky dostal pomocí krátkých videí, která zveřejňuje na sociálních sítích. V posledním videu třeba uvedl, že nemá tolik peněz jako někteří jiní. U voličů bojujících s energetickou krizí ale s příjmy 2,1 milionu korun ročně asi moc empatie nevyvolá.  

Kromě těchto výstřelů do tmy není Fischerova kampaň nijak výrazná. Většina lidí ví jen o jeho práci v kanceláři Václava Havla během jeho prezidenství, protože tuhle informaci zmiňuje téměř v každém rozhovoru, a že se jmenuje Pavel Fischer.

Do třetice všeho dobrého

Bohaté politické zkušenosti jsou tak jedinou zbraní celé Fischerovi volební kampaně. I když je jeho politická kariéra a znalost fungování politických struktur ČR působivá, na výhru to pravděpodobně stačit nebude. 

Podle předvolebních průzkumů je Pavel Fischer převálcován Babišem, Pavlem a Nerudovou. V jeho prezidentské kampani se pravděpodobně do voleb už nic šokujícího neobjeví. Proto se nijak radikálně nezvýší jeho šance na výhru. Pokud zázrakem nezhypnotizuje voliče při prezidentské superdebatě, na hrad se nedostane ani letos. 

Šanci by ale mohl mít v příštích prezidentských volbách. Stačí aby pochopil, že rovnoprávnost znamená nikoho nediskriminovat. Pak už jen vymyslet funkční prezidentskou kampaň a máme tu seriózního kandidáta. Sice úplně jiného než Pavla Fischera, ale ani to nezní zle.

Napište komentář

Váš e-mail nebude publikován.


*