Nejnovější

Tradiční hodnoty maďarských konzervativců: rodina, stát a homosexuální orgie

Jakkoliv je otravné, pokrytectví má nesporně i svoji světlou stránku. Když se provalí, je zdrojem bujného veselí pro všechny zúčastněné, snad s výjimkou pokrytců samotných. A pokud se takový skandál objeví hned na mezinárodní scéně, škodolibá radost se jenom násobí. Zvlášť když je hlavní aktér silně neoblíbený.

V úterý 1. prosince otiskl belgický tisk zprávu o policejní razii na orgie v centru Bruselu. Za porušení karantény a shlukování v době lockdownu bylo zadrženo 25 účastníků, z nichž drtivá většina měli být muži. A protože na žádné takovéto párty nemůžou chybět mocnáři, nachytala policie in flagranti hned několik zahraničních diplomatů, z nichž nejjasněji září jméno maďarského europoslance Jószefa Szájera.

Kdo je Jószef “Hungary, not HunGAYry” Szájer?

Szájer je v Maďarsku už řadu let významnou politickou figurou. Se svým dlouholetým přítelem a spojencem Viktorem Orbánem založil v roce 1988 stranu Fidesz, která je v Maďarsku nyní vládnoucí stranou. Fidesz se dlouhodobě prezentuje jako ochránce tradičních křesťanských hodnot a na evropské scéně je jedním z nejhlasitějších konzervativních hlasů. Tradiční křesťanské hodnoty si však vykládá poněkud jednostranně.

Není žádným tajemstvím, že Maďarsko tvrdě útočí na LGBT komunitu. I když je homosexualita v Maďarsku legální, vláda zuby nehty brání udílení práv jakými jsou například sňatky nebo adopce páry stejného pohlaví. V případě adopce byla tato možnost silně omezená a dala se obejít tím, že by dítě adoptoval jen jeden z partnerů, nicméně od letošního listopadu je zcela nemožná. Naproti tomu se v maďarských médiích běžně objevují názory podporující konverzní terapii, která má LGBT populaci “odnaučit” jejich odlišnost. Trans lidé na tom nejsou v Maďarsku o nic lépe. Dle zákona z letošního května není možné si legálně změnit jméno a pohlaví.

O tom, že nejde o zanedbatelný tlak na LGBT komunitu ze stran drobných stran a několika šikovných lobbistů svědčí i fakt, že současná maďarská ústava, sepsaná v roce 2011, v sobě obsahuje dodatek, že manželství je možné pouze mezi mužem a ženou. Tím efektivně zastavuje jakoukoliv šanci na snadné uvolnění práv LGBT komunity. A jedním z politiků, kteří se na tvorbě této ústavy podíleli, nebyl nikdo jiný než náš dobrý přítel Jószef Szájer.

Kázat vodu, užívat si s chlapy

Není se tedy čemu divit, že má Szájer z ostudy kabát, který si může obléct na svou cestu ven z parlamentu. Krátce po provalení zpráv o překaženém večírku totiž rezignoval, aby si zachránil alespoň nějakou čest. Což ale není úplně jednoduché, když jej polovina Evropy viděla sjíždět nahého po okapu s batohem plným drog a následně ohánět se poslaneckou imunitou. Bohužel to však neznamená, že se ovzduší pro LGBT komunity v Maďarsku zlepší. Orbán podobné “zločiny proti přírodě” neodpouští a tak se strana se Szájerem po třiceti letech rozloučila.

Jószef Szájer ale není zdaleka jediným nahnilým jablkem v konzervativním Fideszu, ostatně jak se říká: Odpíraného chleba největší krajíc. Zatímco tedy Szájer doma pomáhal utlačovat sexuální menšiny, aby si pak mohl v liberální Belgii vesele užívat, i další politici podlehli zakázanému ovoci. Letos v červenci otřásl Maďarskem skandál velvyslance v Peru Gábora Kalety, který byl přistižen s více než 19 tisíci fotografiemi dětské pornografie. Vyvázl však “jen” s dvouletou podmínkou, pokutou a rozvrácenou rodinou.

Naproti tomu bývalý starosta města Györ Zsolt Borkai podlehl dospělým ženám, když velkolepě oslavil loni v říjnu své zvolení do funkce mejdanem na jachtě. Krátce nato Borkai složil funkci a byl odejit z Fideszu, když prasklo, že si na svoji jachtu pozval i pár prostitutek. Ponaučení je tedy zřejmé. Když už jste jednou ve funkci, do které jste se dostali díky tomu, jak jste čistí a čestní a heterosexuální, asi není úplně chytré ostatním za zády tyhle principy porušovat. Jinak se taky můžete velmi rychle ocitnout nazí na okapu s batohem drog a divit se, jak se mohlo všechno takhle zvrtnout.

Jakub Loukota
Jakub Loukota (Články)
(Stále ještě nevyhozený) student žurnalistiky na UP v Olomouci. Má rád kočky a britský humor.

Napište komentář

Váš e-mail nebude publikován.


*