Nejnovější

Miloš Zeman a zmrtvýchvstání? Souvislost čistě náhodná

Miloše Zemana čeká další projev. Zdroj: Michał Józefaciuk Miloše Zemana čeká další projev. Zdroj: Michał Józefaciuk

KOMENTÁŘ. Při nedělní oslavě Zmrtvýchvstání Páně se chystá zvednout ze své lóže i prezident Zeman. Informoval o tom jeho tiskový mluvčí Jiří Ovčáček na svém Twitteru. Po rozhovoru pro TV Prima a Blesk se ujme křesla opět v pořadu zmíněné televize. Veřejnoprávní ČT bude moci odvysílat jeho velikonoční projev.

Českou republiku sužuje pandemie koronaviru, u veřejnosti panuje nejistota, co bude dál a prezident se schovává v lánském zámku. Během svého dosavadního náročného programu poskytl proslov soukromé televizi Prima a o více než dva týdny později promluvil pro bulvární Blesk. Nyní se připravuje na další dva televizní výstupy.

Jeho mluvčí Jiří Ovčáček o nich informoval na svém Twitteru. Už tuto neděli bude od 11 hodin Zeman hovořit v Partii na TV Prima, jeho velikonoční projev pak v poledne odvysílá Česká televize. Zatímco senior z Hradu se připravuje na svůj proslov, nezahálí ani jeho mluvčí. V mezidobí sdílí články z médií patřících do svěřeneckých fondů Andreje Babiše, k tomu stíhá otevřeně kritizovat TOP 09 za její počínání při hlasování o nouzovém stavu.

Slavnost Zmrtvýchvstání Páně už je pečlivě rozplánována. Zdroj: Twitter

Promluvil týden po úvodních opatřeních vlády

První proslov prezidenta republiky v době koronavirové odvysílala televize Prima 19. března. Na své předtočené divadlo se Miloš Zeman připravoval dva týdny. Přinesl v něm nenávist, útoky na novináře a herce, kritiku vládní opozice i tradiční pochlebování Číny. To vše stihl v sedmi minutách. Roušku na obličeji při tom ale neměl, protože postřehl, že jich v Česku bylo málo.

Češi si je sami šili, a to nejen pro sebe, ale také své rodiny a zásobovali jimi dokonce i zdravotníky, lékaře, policisty a další osoby klíčové pro chod státu, který byl se svými hubenými rezervami na lopatkách. Vděk si ale podle Zemana zasloužila Čína.

„Chtěl bych poděkovat Čínské lidové republice, která nám jako jediná země pomohla v dodávce zdravotnických prostředků,“ uvedla hlava státu. Zapomněla ale zmínit, že tato pomoc stála český rozpočet více než miliardu korun. Dočká se v dalším proslovu pochvaly premiér Babiš, že díky restriktivním opatřením jeho vlády se spousta lidí ocitla bez práce, a tím pádem měli čas na šití roušek?

Bezstarostný život. Miloš Zeman vidí jen to, co chce. Zdroj: Kremlin

Zemanův projev reprízují. V Číně…

Zeman také pronesl, že by herci namísto lamentování udělali lépe, kdyby navštívili domovy důchodců a přinesli tam trochu radosti. Seniorovi obývajícímu Pražský hrad a lánský zámek se ale asi nedoneslo, že návštěvy v těchto zařízeních byly už v té době několik dní zakázané. Není divu, že velká část dotčených herců oponovala, že ve svém volnu pomáhají například šitím roušek. Přitom stačilo, aby Zeman chvíli brouzdal po internetu. Zřejmě se ale obával toho, aby mu tam nějací hackeři z Alabamy zase nenainstalovali dětské porno.

Kritika hlavy státu tím ale rozhodně nekončila. Zeman nabádal k mlčení šesti, zřejmě zcela zbytečných, opozičních stran, zatratil i roli médií. Ta byla přitom v posledních týdnech naprosto klíčová. „Novináři píší o všem a nerozumí ničemu,“ míní Zeman. Podobný popis přitom geniálně odpovídá také jeho projevům.

O odvysílání úvodního proslovu Miloše Zemana se snažila i Česká televize, Hrad ale opakovaným žádostem ředitele ČT nevyhověl. Zato čínská státní televize dostala v tomto směru zelenou a video reprízovala. Číňané Zemanův podbradek už ze svých obrazovek znají, tamní televize CCTV s ním v minulosti odvysílala nejeden rozhovor.

Je jasné, že Češi se v neděli nebudou k televizním přijímačům sbíhat kvůli podpory prezidenta v těžkých časech, kterou už beztak nikdo neočekává, ale za další salvou originálních urážek. Novodobý Ježíš chystá své zmrtvýchvstání.

  1. Petr Kaminsky | 8.4.2020 v 13:09 | Odpovědět

    1) Korektura – ze sveho loze, kvuli podpore. 2) Novodoby Jezis? Spis ztelesneny Satan.

Napište komentář

Váš e-mail nebude publikován.


*