Nejnovější

Vládní semafor záchrany na Vojtěchově tragikomické mapce

Zdroj: Pixabay.com Zdroj: Pixabay.com

KOMENTÁŘ. Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch zřejmě začíná pociťovat slábnoucí zájem o své veřejné projevy. Pozornost si tak zkouší vybojovat digitální cestou. Na svém twitterovém účtu zveřejnil mapu, která vzbudila obavy, zda vůbec někdy držel v ruce atlas. Co je však horší, jeho výtvor reflektuje vládní semafor, podle kterého by se opravdu jezdit nemělo.   

Ministr Adam Vojtěch v pondělí na svém Twitteru představil revoluční semafor. Ne že by si snad s Karlem Havlíčkem vyčenžoval své zdravotnictví za resort dopravy a začal řidičům v Česku diktovat nové pořádky. Jde o mapu, na které jsou zobrazeny evropské země, do nichž budou moci Češi toto léto navzdory všem obavám přece jen cestovat. Zelená, oranžová a červená barva označují stupeň rizika, s jakým musí případní zájemci o dovolenou v daných státech počítat.

Takto vypadá evropský semafor. Zdroj: Twitter @adamvojtechano

A v čem je tedy tento vládní semafor tak revoluční? Červená se na něm, oproti tomu z běžného silničního provozu, vyskytuje velmi sporadicky a neznamená pro české obyvatele povinný zákaz pokračování v jízdě. Na ohrožený seznam se dostala pouze Velká Británie a Švédsko. I tam ale Češi od poloviny června mohou. Jedinou podmínkou je přivést s sebou zpátky lejstro o negativním koronavirovém testu. 

Oranžová i zelená v pohodě… a co bílá?

Skoro celý zbytek Evropy je pro české cestovatele krajem neomezených možností. Jsou tu sice země s oranžovou výstrahou, ale každý zodpovědný řidič přece křižovatkou na tuto barvu ještě stihne profičet. Proč tedy obyvatelstvu, bažícímu po nějakém tom výletu za hranice, ztěžovat situaci dalšími povinnostmi? Oranžová ve výkladu vládnoucích stran neznačí Pozor!, nýbrž Jeď, dokud můžeš! A pořádně při tom dupni na plyn.  

Zelená valné vysvětlování nepotřebuje. Týká se téměř celé střední a východní Evropy. Tedy pouze za předpokladu, že do ní nespadají země jako Bělorusko, Ukrajina, Moldavsko, Bosna a Herzegovina, Černá Hora, Albánie, Makedonie, Srbsko, černou čarou nevyznačené Kosovo nebo separovaná část Ruska, hraničící s Polskem a Litvou. Ty si totiž na Vojtěchově mapce vysloužily privilegium a zůstaly bílé. Z logiky věci vyplývá, že právě čtvrtá barva je na zvráceném semaforu tou červenou v pravém slova smyslu. Jenže čert aby se v tom vyznal.  

Ministr zdravotnictví funkci této barvy ve svém tweetu oficiálně neosvětlil. U některých z jmenovaných států dává zákaz smysl, protože se nechystají v nejbližší době otevírat své hranice přespolním nájezdníkům. Jenže takové Bělorusko vstup povoluje, třebaže po něm následuje povinná čtrnáctidenní karanténa. To ale není přesvědčivý argument. Stejný postup totiž praktikuje i zelené Finsko, které navíc zakazuje zahraničním obyvatelům návštěvu za účelem turistiky.  

Nizozemský tatínek vám vyhlásí válku

Adam Vojtěch však svou mapou, s velkou pravděpodobností vymodelovanou v programu Malování, neukázal jen schopnost rozpoznávání barev. Zřejmě chtěl dělat ramena na svou kolegyni z ministerstva financí Alenu Schillerovou, když Spojené království označil anglickým pojmenováním United Kingdom. Záhadou zůstává, proč si ostatní státy vysloužily český název. 

Ale pryč od žabomyších válek. Mnohem větší potenciál rozpoutat geopolitický konflikt má totiž stát ve Vojtěchově slovníku vedený jako Nizozemí. Jasně, v porovnání s oficiálním a jediným správným názvem Nizozemsko je marginální rozdíl ve třech písmenech. Jenže to mezi Českem a Čechy také. A vůbec, proč neříkat Maďarsku Východní Uhry a Francii třeba Galie. Historicko-geografický exkurz by měl určitě něco do sebe.   

I když je ale jistě dobře myšlený pokus ministra zdravotnictví o názornou ukázku úsměvnou záležitostí, celá situace znovu ukazuje nekonzistentnost vládních názorů během krize. Zatímco ještě před dvěma měsíci náměstek Roman Prymula připouštěl možnost, že se Češi do zahraničí nepodívají až dva roky, a o měsíc později hovořil ministr zahraničí Tomáš Petříček o červenci, bránu do valné části Evropy nakonec vláda rozkopne už za čtrnáct dní. A až se náhodou objeví podzimní koronavirová vlna, bude svůj nakažený národ znovu svážet leteckými spoji napříč Starým kontinentem.

  1. Petr Kaminsky | 2.6.2020 v 10:39 | Odpovědět

    Ja myslim, ze to hlavne ukazuje, ze Vojtech vubec nepouziva potencial uredniku MZdr. Vsechno chce delat sam (jako jeho sef Babis) a podle toho to vypada. Doufam, ze cela tahle (ne)vlada bude co nejdriv pryc.

Napište komentář

Váš e-mail nebude publikován.


*