Nejnovější

Hříšní Slováci. Čaputovou volili i přes varování trnavského arcibiskupa

Roste po prvním kole prezidentských voleb návštěvnost tamních katolických zpovědnic? Nevíme. Ale víme, že právničku Zuzanu Čaputovou volila více než třetina volících katolíků. A to i přes upozornění arcibiskupa Jána Orosche, že její podpora je považována za těžký hřích.

Prezidentské volby a s nimi probíhající kampaně často připomínají středověké bitvy – jsou drsné a špinavé. Využít proti soupeři se dá cokoli. Pokud by například vítězka prvního kola právě probíhajících voleb na Slovensku Zuzana Čaputová neměla čisté nehty, i to by mohlo hrát v její neprospěch.

Špína se hledá opravdu všude. Dokázal to i trnavský arcibiskup Ján Orosch. „Kněží prvního, druhého a třetího stupně se někdy přidávají k ultraliberálním názorům. Postavit se v televizi a propagovat kandidáta-kandidátku na prezidenta za takto ultraliberální stranu je těžkým hříchem,“ prohlásil Orosch. Nepřímo tak kritizoval favorizovanou právničku, která kandiduje coby členka neparlamentní strany Progresivní Slovensko.

Nepřekvapí, že se zmíněnému arcibiskupovi volební výsledek z prvního kola, ve kterém Čaputová získala přes 40 procent hlasů, zrovna moc nelíbí. Čaputová totiž podporuje mimo jiné adopci dětí homosexuálními páry, což je pro některé představitele římskokatolické církve jen těžce stravitelný pokrm. Jednoduše příliš volnomyšlenkářský.

Volil jsi Čaputovou? Kaj se!

Bude zajímavé sledovat, kolik Slováků nakluše za dva týdny před nedělní mší do zpovědnice. „Volil jsem a podporoval Čaputovou, otče. V obou kolech,” zazní ve stovkách z nich. Kněží takovým ovečkám zřejmě naordinují tu nejhorší formu trestu. Jak si to vůbec mohou dovolit? Jít proti vůli svého arcibiskupa? Neslýchané.

Samozřejmě je to představa ze sfér podprůměrného sci-fi. Podobně jako ta Oroschova. Jeho varování bylo výstřelem do tmy, který snad na žádného psychicky zdravého katolíka nemohl mít sebemenší vliv. Jasně to ukazuje i výzkum agentury Median. Čaputovou totiž volilo 36 procent Slováků katolického vyznání. Žádnému jinému kandidátovi tato skupina občanů více hlasů nenabídla. Druhý postupující kandidát Maroš Šefčovič získal pouhých 14 procent ze všech volících katolíků.

Jestli se misky vah v pokračování voleb srovnají, to zatím není zřejmé. První kolo nicméně jednoznačně ukázalo, že podobné výhrůžky z řad zástupců římskokatolické církve akorát shazují jejich autoritu. Ať už totiž Bibli přelouskáte třeba desetkrát, o hříchu v podobě podpory „ultraliberální” kandidátky se tam fakt nic nedočtete. Trnavský arcibiskup by to měl vědět lépe než kdokoli jiný. Příště by pak třeba podobně chorý výrok nevyplodil.

Napište komentář

Váš e-mail nebude publikován.


*