Nejnovější

Gibraltar: Daňový ráj Evropy

Zdroj: Pixabay.com (upraveno) Zdroj: Pixabay.com (upraveno)

Výběžek Pyrenejského poloostrova, který patří Spojenému království, to je jen velmi stručný popis Gibraltaru. Země v sobě skrývá nespočet možností nejen pro dobrodruhy, kteří obdivují jedinou evropskou kolonii opic druhu magota bezocasého, ale také pro podnikatele. Proč právě pro ně? Gibraltar je totiž jednou z mála zemí, kterou lze označit daňovým rájem.

Obecně to znamená, že na území takového státu jsou zvýhodněny zahraniční firmy. Jejich zisky jsou zdaněny minimálně a podniky s vedením mimo danou zemi dokonce vůbec. Důvodem, proč dochází ke zdánlivě nesmyslným osvobozením, je vytvořit z daňového ráje finanční a hospodářské centrum. Většinou k takovému kroku přistoupí země s malou rozlohou a nízkým počtem obyvatel. Charakteristika, která dokonale vystihuje i Gibraltar.

Poloostrov hraničící se španělskou Andalusií nabízí podnikání ve formě onshore společnosti nebo offshore společnosti. Onshore společnost nemá své sídlo přímo v Gibraltaru, naopak spadá do své domácí ekonomiky a je evidována například v obchodním rejstříku. K optimalizaci své daňové povinnosti využívá slev na dani, daňových výhod a úspor. Tento druh společnosti se však objevuje v daleko menší míře, protože nenabízí tolik výhod jako offshore.

Ta naopak podniká v určité zemi a v daňovém ráji má pouze sídlo. Největší výhodou tohoto typu je především nulová daň z příjmu nebo nízké provozní náklady. Majitelé společnosti navíc zůstávají v naprosté anonymitě a nevyžaduje se od nich vedení účetnictví nebo podávání daňového přiznání. Neexistují ani daně dědické a darovací a dochází pouze k minimálním zásahům ze strany úřadů.

Podmínky pro získání výhod jsou vcelku jednoduché. Je potřeba udržovat sídlo společnosti, mít v zemi místního zástupce a hradit vládě velmi nízkou paušální daň, která se pohybuje okolo 200 až 300 liber za rok, tedy převodem 6 125 až 9 187 korun.

Dvacet tisíc a hurá za velkým byznysem

Gibraltar samozřejmě není jediným daňovým rájem na světě, přesto má několik významných pozitiv. Jako britské zámořské území je součástí Evropské unie (EU) a Evropského hospodářského prostoru. Má proto přístup na jednotný evropský trh a může profitovat z pravidel o volném pohybu zboží, osob, služeb a kapitálu.

Na druhou stranu nepatří do Schengenského prostoru, není součástí celní unie EU a nepodléhá ani její společné zemědělské politice. Stabilní finanční hospodářství Gibraltaru přispívá k tomu, že se jedná o primární místo pro offshore společnosti. Svědčí o tom i počet více než šedesáti tisíc firem, které jsou zde registrovány.

Gibraltar nabízí svým offshore společnostem několik výhod. Překvapivým přínosem je i relativně jednoduché a levné řízení odkudkoliv na světě, bez potřeby konat firemní schůzky nebo nutnosti fyzické přítomnosti v zemi. Specializované podniky pak pomáhají se snadným založením offshore společností, případně nabízí i prodej už zřízené firmy. Cena za tuto službu přitom začíná na částce okolo dvaceti tisíc korun. Roční poplatek je potom v řádu vyšších tisíců. Pro firmy s většími příjmy je to extrémně finančně výhodné. A právě proto tolik z nich našlo svůj druhý domov v Gibraltaru.

  1. Petr Kaminsky | 8.4.2020 v 13:13 | Odpovědět

    Po brexitu stale zustava soucasti EU a EHS?

Napište komentář

Váš e-mail nebude publikován.


*