Nejnovější

Nizozemské volby vyhrál krajní odpůrce islámu

Foto: Wouter Engler| Wikimedia Comons

Velký odpůrce islámu a migrace Geert Wilders vyhrál nizozemské volby. Chce úplně zakázat azyl pro imigranty a stavění mešit. Kvůli jeho kontroverzní politice může mít problém se sestavením koalic. Také se vyjádřil, že nesouhlasí s pomocí Ukrajině. Chtěl by zajistit vystoupení Nizozemska z Evropské unie.

V nizozemských parlamentních volbách vyhrála ultra pravicová Strana pro svobodu (PVV) Geerta Wilderse. Po sečteních všech hlasů se ukázalo, že získala celých 23,5 % hlasů. Volební účast dosáhla na celých 77,7 % voličů a podle zatím neoficiálních výsledků získala 37 křesel v 150členné sněmovně.

Tento nečekaný výsledek voleb může výrazně ovlivnit další politické směřování Nizozemska. Předseda PVV totiž postavil svoji stranu na protipřistěhovalecké myšlence a odchodu Nizozemska z Evropské unie.

Odpůrce islámu a migrace

Dominantní téma kampaně byla právě migrace. Wilders se chce snažit o úplné zastavení přijímání žadatelů o azyl v zemi. Argumentem je nedostatek domovů až pro 400 tisíc rodin, což má podle něj za vinu přistěhovalecká politika. Za loňský rok do země imigrovalo více než 220 tisíc lidí, a to se projevilo právě na nedostatku bydlení pro obyvatele s trvalým pobytem. Legální migraci chtělo omezit více politiků, avšak Wilders ji chce zastavit úplně.

Wilders také patří mezi výrazné odpůrce islámu. Chce zakázat výstavbu mešit a prodej koránu, i když v Nizozemsku žije více než milion muslimů. Kvůli této politice si vysloužil přezdívku „nizozemský Trump“.

Po volebním úspěchu byl Wilders donucen ze svým kontroverzních požadavků slevit, protože odporují ústavě. Svoje anti islámské přesvědčení ale nezměnil. „Chápu velmi dobře, že vláda nemůže prosazovat nic, co odporuje ústavě,” řekl Wilders.

Pomoc Ukrajině končí

Nizozemsko patří mezi hlavní přispěvatele Ukrajině, a to chce Wilders změnit. Vláda premiéra Marka Rutteho byla jedna z prvních, která začala posílat zbraně na pomoc Ukrajině.

S podporou Ukrajiny se Wilders neztotožňuje. Tvrdí, že na Ukrajinu by už neodešel ani jeden náboj, protože zbraně potřebuje Nizozemsko pro sebe. V tomto by ho podpořili premiéři Robert Fico a Viktor Orbán. „Vítr změn je tady! Gratulace Geertu Wildersovi k vítězství v nizozemských volbách!“ napsal maďarský premiér Viktor Orbán na sociální síti X s odkazem na známou rockovou baladu skupiny Scorpions Wind of Change.

Wilders může být další premiér

Pokud by se Wildersovi podařilo sehnat dostatečný počet koaličních partnerů, mohl by se stát příštím premiérem. Žádná strana se ale zatím ke koalici nevyjádřila a k PVV se staví spíše odmítavě. Například Yeşilgözová-Zegeriusová se už před vítězstvím lídra PVV vyjádřila, že by ho jako premiéra nepodpořila. I další politici, jako například Pieter Omtzigt, se vyjadřují podobně. Wilderse nepodporují hlavně z důvodu anti islámského přesvědčení.

Možná koalice by mohla vzniknou například s liberální VVD a centristické NSC. Po výsledku voleb se lídl NSC Omtzigt vyjádřil, že cítí povinnost jít do vlády. Podle místních analytiků tak není koalice s Wildersem vyloučena. Přes velký rozdíl v názorech stran, by tato spolupráce byla složitá a neobešla by se bez vyjednávání.

Napište komentář

Váš e-mail nebude publikován.


*