Nejnovější

5 důvodů, proč stojí „Moje zprávy” za starou belu: Soukupova variace na téma „zpravodajství”

„První televizní zprávy tak, jak vám je nikdo jiný neřekne.“ Tímto sloganem se pyšní nová „zpravodajská“ relace televize Barrandov Moje zprávy. Nepřekvapí, že ji neuvádí nikdo jiný než majitel a majoritní moderátor stanice, bývalý boxer a béčkový právník Jaromír Soukup.

Uvozovky u slova zpravodajství” – ve spojení se Soukupovou One-man-show – jsou rozhodně na místě. Jeho již desátý pořad má totiž ke zpravodajství hodně daleko.

1) Amatérské a negramotné

Jednoduché studio s jedním stolem a panoramatem Prahy v pozadí. To vše působí pěkně, dokud Jaromír Soukup nezačne mluvit. Relaci otevírá se slovy, že bez „okecávání“ a „za pouhých deset minut shrne vše podstatné“.

Výsledek je však takový, že sledujete rádoby vtipnou a nepochopitelně sarkastickou tirádu prezentující pouze Soukupovy zmatené názory. A aby toho nebylo málo, celá relace navíc trvá nekonečnou čtvrthodinu.

Jazyková stránka se může kvalitou hravě rovnat té obsahové. Moderátor si vůbec nedělá hlavu se spisovností, každou chvíli se přeřekne a zakoktá a není schopný udržet myšlenku. Korunku pak už dodávají jen nepovedené metafory, kterým se směje pouze sám Soukup.

A nebylo by žádným překvapením , kdyby i ve studiu seděl sám. Statický záběr doplňují obrázky vytvořené postprodukcí, které se zobrazují v rychlém tempu, a spíše než o věcné zobrazení událostí jde o memy ze sociálních sítí.

2) Ke zpravodajství na míle daleko

„Samozřejmě objektivita a zachování některých pravidel musí zůstat, ale forma zpracování může být jiná,“ svěřil se České televizi výkonný ředitel Empressa Media Daniel Köppl v reportáži o tom, zda lze označit Moje zprávy za zpravodajskou relaci.

Jen ve třech odvysílaných dílech se objevovaly věty a spojení jako: „Já si myslím“, „Podle mě“, „Dle mého názoru“, „Tuším, že…“, „Je to tak a tečka!“. Věty, které nemají se zpravodajstvím vůbec nic společného a blíží se spíše nějakému komentáři či glose, čímž se můstkem houpacího osla dostávám k dalšímu bodu.

3) Porušování zákona

Těžko říct, zda záměrně či nevědomky, Moje zprávy neodporují jen zdravému rozumu, ale i zákonu. A to konkrétně zákonu 231/2001 Sb. o provozování rozhlasového a televizního vysílání. Tam se totiž v páté části o právech a povinnostech (paragrafu 31, odstavec 2) píše:

„Provozovatel vysílání poskytuje objektivní a vyvážené informace nezbytné pro svobodné vytváření názorů. Názory nebo hodnotící komentáře musí být odděleny od informací zpravodajského charakteru.“

Navíc se v následujícím odstavci píše, že provozovatel vysílání je povinen zajistit, aby ve zpravodajských a politicko-publicistických pořadech bylo dbáno zásad objektivity a vyváženosti a zejména nebyla v celku vysílaného programu jednostranně zvýhodňována žádná politická strana nebo hnutí, popřípadě jejich názory nebo názory jednotlivých skupin veřejnosti, a to s přihlédnutím k jejich reálnému postavení v politickém a společenském životě.

Tedy je zřejmé, že Soukup nedělá fakticky “zprávy” ve smyslu definováném zákonem. A dokonce nedělá ani vyvážený politicko-publicistický pořad, kterým Moje zprávy pravděpodobně jsou. Právě naopak. Dal vzniknout pouze dalšímu nesmyslnému pořadu, kterých už na Barrandově “moderuje” několik.

A v tom případě tedy stále porušuje licenční podmínky, protože nesplňuje jednu velmi důležitou: tedy že programová skladba musí obsahovat – výše definované – zpravodajství každý den, a to hned několikrát. Pan Soukup by si mohl tento zákon coby právník alespoň nastudovat…

4) Neaktuální zprávy

Jaromír Soukup také velmi rád používá větu: „Shrnu to nejdůležitější, co se daný den stalo.“ 7. listopadu se nejen veřejnoprávní televize, ale i ostatní média věnovala například volbám do kongresu v USA a paktu OSN o migraci, zatímco Soukup glosoval dva měsíce staré informace o sjednocování letního a zimního času. Tolik tedy k aktuálnosti.

5) Hulvátské vyjadřování

Když se moderátor zamýšlel nad tím, že EU chce zavést zákonná opatření kvůli fyzickým trestům dětí, zmínil, že takový pohlavek je nic oproti sledování pořadu Newsroom na ČT24. To podle něj bylo až nelidské mučení.

Soukup se však navíc nebojí nazývat v přímém přenosu bývalou primátorku Adrianu Krnáčovou přezdívkou Krnda, která je hojně užívaná zejména na sociálních sítích. Stejně tak oslovuje ministryni Janu Maláčovou až téměř sexisticky Janinko. No a primátora ústeckého kraje Petra Nedvědického neváhal bez obalu a hned dvakrát nazvat „debilem“.

Těžko říct, zda při pohledu na Soukupa brečet, nebo se smát. Pořad působí docela úsměvně, ale jen když se na něj díváte s nadhledem. To, že má své diváky a podporovatele, je už spíše děsivé. Na závěr lze snad jen konstatovat, že než zpravodajství nebo jakékoliv publicistice se Moje zprávy blíží Soukupově one man show v hospodské hádce. A tečka!

  1. Petr Kaminsky | 28.11.2018 v 16:56 | Odpovědět

    Neni skoda venovat tolik casu analyze takove kraviny? Vsichni to vime. Nechteji to vedet fanousci Emana. Nejcasteji penzisti, kteri neudrzi myslenku (a nekdy ani moc a stolici). To kdyby angazoval Alex Mynarovou s hlubokym dekoltem, to bych se koukal i ja.

Napište komentář

Váš e-mail nebude publikován.


*