Nejnovější

EXKLUZIVNĚ: Víme, kde přesně Andrej Babiš mladší na Krymu byl. Pomohly fotografie zveřejněné premiérem

AKTUÁLNĚ. Fotografie zveřejněné na oficiálním facebookovém účtu premiéra České republiky měly dokazovat, že pobyt jeho syna Andreje Babiše ml. na Krymu nebyl únos, ale výlet. Dá se však podle těchto fotografií zjistit, kde se Andrej Babiš ml. na Krymu pohyboval? Ve spolupráci s mezinárodním investigativním týmem Bellingcat a twitterovými uživateli přináší redakce Houpací Osel exkluzivní informace o tom, kde byly fotografie pořízeny. 

Premiér Andrej Babiš v reakci na reportáž investigativních novinářů Sabiny Slonkové a Jiřího Kubíka ze Seznam zpráv zveřejnil fotografie svého syna Andreje Babiše ml. na Krymu. Učinil tak proto, aby veřejnosti dokázal, že Babiš ml. nebyl na Krym nedobrovolně zavlečen, ale jel tam z vlastní vůle za rekreačními účely.

Pod fotografiemi se následně otevřela diskuze o tom, zda jde o originální fotografie a jestli s nimi nebylo nějak manipulováno. To se nepotvrdilo. Fotografie však z profilu premiéra zmizely. I proto redakce Houpací Osel navázala spolupráci s mezinárodním investigativním týmem Bellingcat, aby alespoň zjistila, kde přesně byly fotografie pořízeny.

Protopopov v Moskvě

Investigatec Christiaan Triebert z Bellingcatu požádal o pomoc s pátráním twitterovou komunitu. Fotografie údajného opatrovníka Babiše ml. Petra Propopova, kterou zveřejnil v rozhovoru s ním server Novinky.cz, byla pořízena v Moskvě na Vrabčích horách.

„V září jsem ho 2017 vzal zase do Ruska. Museli jsme žádat o víza, sám si ho podepisoval. Dostal ho na měsíc. Tak jsme jeli do Bratislavy za maminkou na pár dní a pak letadlem z Vídně do Moskvy, kde jsme strávili také několik dní, a odtamtud na Krym,“ řekl Protopopov pro Novinky.cz.

K vypátrání přesné lokace pomohly převážně dvě dominanty viditelné za Protopopovem – největší sportovní stadion v Rusku Lužniki a budova Ruské akademie věd.

S přítelkyní v Sevastopolu

Babiš mladší se měl podle Protopopova na Krymu seznámit se svou přítelkyní. O ní se několikrát zmínil i Babiš starší. Měla být jedním z důvodů, proč jeho syn na Krym odjel.

To podepřel i jednou z fotografií, které zveřejnil na svém facebookové profilu. Babiš mladší je na ní se ženou na kamenité pláži, v pozadí jsou viditelné budovy.

Právě tyto informace pomohly určit přesné místo, kde byla fotografie pořízena. Jde o pláž v blízkosti zaniklé polis Chersonésos. Ta se nachází u krymského přístavu Sevastopol.

 

S činčilami na zádech

Nejdiskutovanější fotografie, která se na sítích premiéra objevila, byla pořízena Kornilovově nábřeží v Sevastopolu. K určení přesné polohy pomohly stromy v pozadí fotografie. Tyto indície pak stačilo porovnat s panoramatickými fotografiemi z online map ruského webového vyhledávače Yandex.

Pomohly odrazy v oknech

Poslední fotografie byla také úspěšně geolokalizována. Babiš mladší na ní sedí v kavárně s vodní dýmkou. Okolní nábytek má na sobě logo petrohradského pivovaru “Балтика” (Baltika, pozn. red.). To jsou první vodítka, kterých si lze všimnout.

K určení přesné polohy však pomohly hlavně odrazy v oknech a porovnání s fotografií na cestovním serveru TripAdvisor. Místo, kde byla fotografie pořízena se jmenuje Lounge-Cafe “Лица” (Lica, pozn. red.) v Sevastopolu.

 

Text postupně aktualizujeme. Průběh pátrání a spolupráci Houpacího Osla, Bellingcatu a twitterových uživatelů můžete sledovat i online na Twitteru.

Jan Žabka
Jan Žabka (Články)
Zatím stále studuje žurnalistiku na FF UP. Tam také organizuje Studentskou žurnalistickou konferenci. Podle některých se jedná o aktivního blbečka. Prý nesnáší zbytečnosti. Šéfredaktorský veterán.

Napište komentář

Váš e-mail nebude publikován.


*