Nejnovější

Přehled: Týždeň v znamení polievky a valentínok

Grafika: Katarína Dovinová

Pondělí:

Andrej Babiš, lídr ANO, v pořadu Partie na TV Prima jasně vyjádřil svůj záměr být premiérem v případě vítězství hnutí v roce 2025 a utnul spekulace o kandidatuře prvního místopředsedy hnutí Karla Havlíčka. Kritizoval ODS a jejího lídra Petra Fialu, označujíc ho za nejhoršího premiéra v historii. Otevřeněji však hovořil o koalici s hnutím SPD a vyjádřil snahu o vytvoření jednobarevné vlády. Potvrdil Kláru Dostálovou jako lídryni ANO do eurovoleb a kritizoval českou vládu za přístup k migračnímu paktu. Babiš opakoval odmítání přijímání ilegálních migrantů a vyjádřil podporu Donaldu Trumpovi, který svými výroky o NATO zneklidnil několik evropských politiků. Ještě aby Trumpa nepodporoval, když s nim kdysi sladil i čepičku!

Podnikatelé v národním parku České Švýcarsko čelí ekonomickým problémům kvůli uzavření oblíbených turistických atrakcí po ničivém požáru před dvěma lety. Edmundova soutěska, jeden z nejoblíbenějších cílů turistů, zůstává stejně jako Gabrielina stezka uzavřená. Podnikatelé vyjadřují obavy o přežití svých byznysů a vyzvali premiéra Petra Fialu, aby řešil situaci na vládní úrovni. Uzávěrky turistických tras vedly k propadu návštěvnosti, a tím i k ekonomickým ztrátám, odhadovaným v letech 2022 a 2023 na dvě miliardy korun. Fiala teď má na starosti rozjet obchodní pohyblivost, která je pečlivě uzamčená stejně jako Gabrielina stezka, tak snad na tom nevyhoří.

Klimatičtí aktivisté provedli útok na umělecké dílo, když dvě členky skupiny „Riposte Alimentaire“ vylily polévku na obraz francouzského impresionisty Clauda Moneta Le Printemps v lyonském Muzeu krásných umění. Skupina se k činu přihlásila s výzvou k akci na ochranu klimatu. Zasažený obraz z roku 1872 bude důkladně zkoumán ohledně výše škod. Obě extremistky byly zadrženy a obviněny z vandalismu. Tato organizace upozornila na své aktivity již v minulém měsíci, kdy vylila dýňovou polévku na Monu Lisu v pařížském Louvre. Doufejme, že další jejich „kulinářské“ experimenty budou mít méně impresionistické následky. Možná by si měli zvolit jiný způsob, jak připravit ‘horkou debatu’ o klimatu.”

Úterý:

Ministr vnitra Vít Rakušan zavítal v rámci své debatní tour ,,bez cenzury‘‘ do Mostu, a to konkrétně do ikonické restaurace Severka, kterou proslavil český seriál Most. Podobně jako na předešlých ministrových debatách se i tentokrát setkal s pravidelným skákáním do řeči, pískotem a nevhodným chováním účastníků. Kromě dětí měly v obecenstvu zastoupení všechny generace. Z publika zazněly dotazy ohledně kauzy Dozimetr, podpora Ukrajiny, bezpečnosti, školství, ekonomiky, přijetí eura, potírání dezinformací, důchodů, protestů zemědělců a mnoho dalších. Pro fanoušky seriálu nic nového , jsou totiž v Severce zvyklí na mnohem dramatičtější situace.

Země EU se shodly na pravidlech, které mohou otevřít cestu k využití zisků ze zmrazených peněz Ruské centrální banky k podpoře Ukrajiny. Peníze banky zadržují Střediska pro mezinárodní vypořádávání plateb a od začátku ruské invaze EU zablokovala okolo 200 miliard eur. Jejich převážnou část drží zmíněná střediska a nyní budou muset zvláště vykazovat všechny mimořádné zisky, které mají z operací s těmito financemi. Budou mít také omezenou možnost s příjmy dále nakládat. Rada EU rozhodla o zavedení finančního příspěvku z těchto čistých zisků do rozpočtu EU k podpoře, obnově a rekonstrukci Ukrajiny. Vypadá to, že EU se rozhodla, že peníze z ruské centrální banky mohou být dobrým zmrzlým dobročinným sorbetem pro podporu Ukrajiny.

V pondělí schválila rada vlády pro záležitosti romské menšiny pracovní definici pojmu „anticikanismus“. Tuto formulaci, která pojednává o negativních postojích vůči Romům, předložila vládní zmocněnkyně Lucie Fuková k schválení vládě. Mezinárodní aliance pro připomínání holocaustu (IHRA) v roce 2020 stanovila anticikanismus jako formu rasismu vůči Romům a vyzvala Česko k jejímu přijetí a praktickému využívání. Tato formulace není právně závazná, avšak podle rady může přispět k osvětě a omezení projevů protiromské diskriminace. Anticikanismus podle této definice zahrnuje diskriminační jednání vůči Romům, vylučování a snižování hodnot romské kultury, fyzické násilí a projevy nenávisti. Navzdory obtížnému úkolu vytváření pravidel proti anticikanismu se vláda rozhodla podniknout v této oblasti kroky. Je možné, že nás nyní čeká nová vlna politicky korektních opatření, zaměřených na potlačení zakázaných slov, a budeme svědky nových „anti“ trendů.

Streda:

V tento krásny romantický sviatok dostala pozdrav od polície mladá študentka, ktorá bola obvinená zo šírenia poplašnej správy. V utorok totiž nahlásila, že sa pred fakultou stretla s bývalým študentom, ktorý sa údajne vyhrážal nekonkrétnou hrozbou. Po tejto vyhrážke policajti prehľadávali budovu so psami a v nepriestreľných vestách. Nič však nenašli – študentka si to totiž vymyslela, aby sa vyhla dekanskému pokusu na skúšku. Vyhnúť sa jej definitívne podarilo – zo školy teraz pravdepodobne poletí skôr, než povie „skúška“.

Česká vláda dnes dočasne zaviedla látku HHC na zoznam zakázaných návykových látok. Zaradenie ešte musí schváliť Európska komisia a následne bude ministerstvo plniť kontrolnú funkciu. Vrátime sa tak do starých dobrých čias, kedy sa deti namiesto nebezpečných zlých látok k otrave uchlastávali. 

Krásny valentínsky pozdrav dnes dostal aj Andrej Babiš – pražský mestský súd ho neprávomocne oslobodil v kauze Čapí hnízdo, ktorá sa týkala dotácie na stavbu kongresového areálu

Štvrtok:

Dnešok začal nepodareným prvoaprílovým vtipom – SMER podáva na komentátora Denníka N Martina M. Šimečku trestné oznámenie. Teraz sa podržte – dôvodom sú vraj „jeho ostatné výroky na adresu slovenského národa“. Šimečkove výroky, že národ je vraj zbabelý hecujú ľudí do konfliktu. Keby blbosť kvitla, centrála SMERu je novou botanickou záhradou.

Soud Jaromíra Soukupa a Hanba Jaromíra Soukupa pokračujú. Soukup podľa súdu nemá vôľu platiť svoje dlhy, a ak má zablokovanú možnosť  predávať firmy alebo nehnuteľnosti. Pod túto blokádu spadá aj jeho byt, ktorý Soukup prepísal na syna. 

Splnomocnenec slovenskej vlády na preverenie pandémie navrhuje udeliť amnestie na priestupky, ktoré ľudia spravili pri nedodržiavaní opatrení počas pandémie, prípadne uvažuje o znížení trestov. Vitajte v Kocúrkove!

Piatok:

Väznený ruský opozičný politik Alexej Navaľnyj zomrel. Informovala o tom tlačová agentúra s odvolaním na väzeňskú službu. Príčina smrti zatiaľ nie je známa, no vzhľadom na to, že Navaľnyj bol hlavný odporca Putina a jeho režimu, určite pôjde o samovraždu tromi streľami do chrbta. 

Slovenská prezidentka Zuzana Čaputová podpísala novelu Trestného zákona, no okamžite ju napadne na Ústavnom súde. Vláde vyčíta hlavne to, že ju schválila v skrátenom konaní. Podľa jej slov by počas jej platnosti občania stratili možnosť dovolať sa spravodlivosti. 

Redakce
Redakce (Články)
Houpacího Osla založili v roce 2014. Od té doby se složení redakce několikrát změnilo, duše webu ale zůstala stejná. Jsme studentská undergroundová redakce a píšeme o tom, co nás baví a zajímá.

Napište komentář

Váš e-mail nebude publikován.


*