Nejnovější

Přehled: Nie je toho už dosť?

Grafika: Vojtěch Líba

Prehľad týždňa pre vás pripravili Katarína Dovinová a David Hrubý.

Pondělí

Josef Středula již není předsedou Českomoravské konfederace odborových svazů (ČMKOS). Nějakým záhadným způsobem totiž zapomněl, že má platit konfederaci členské příspěvky, stihl na to zapomenout dokonce už pětkrát. Odbory si nové vedení volí 25. března a Středula hodlá svou funkci obhájit. Všechny příspěvky již zpětně doplatil a omlouvá se za svoje ‚‚lajdáctví‘‘. Pořádek dělá přátele a dluhy se mají platit, ale na tyto rčení je po kauze jistě pan Středula ODBORníkem.

Nikky Haleyová se pyšní první výhrou v primárkách proti svému největšímu protivníkovi Donaldu Trumpovi, a to ve Washingtonu. Stala se tak první ženou, která kdy vyhrála v některém z republikánských nominačních hlasování. Navzdory její výhře nominačnímu procesu stále dominuje hlasitý oranžový pán s velmi rozvinutou gestikulací a ostrými tweety, takže se očekává, že to bude právě on, kdo se střetne o křeslo se zapomnětlivým staříkem.

Boris Naděždin opravdu nebude kandidovat na prezidenta. Rozhodl o tom ruský nejvyšší soud. Naděždin se několikrát odvolal proti rozhodnutí Ústřední volební komise, která zpochybňovala pravost jeho podpisů. Soud avšak odpůrci války nevyhověl. Pro vytrvalého Naděždina však nic nekončí, sám uvedl, že bude ‚‚bojovat až do konce‘‘. Putinovi se nejspíš nelíbila popularita jeho soupeře, a tak se tomu vlastně ani nikdo nediví.

Úterý

Do České republiky zavítal francouzský prezident Emmanuel Macron a náruč mu nastavil český prezident Petr Pavel. Ústředním tématem jejich diskuze byla pomoc Ukrajině. Macron ocenil dosavadní angažovanost ČR v podpoře napadené země. Ve Strakově akademii si ho převzal Petr Fiala a podepsali společně tzv. pátý akční plán strategického partnerství mezi zeměmi pro roky 2024 až 2028 a probrali jadernou energetiku. Macron prozradil , že Francie bude Ukrajině pomáhat “jak dlouho bude třeba”. Vypadá to, že nejnovější francouzský export do Česka není jen víno a sýry, ale i nekonečné dodávky solidarity!

Velvyslanci zemí EU dali červenou kartu pozvánce ruského ministra zahraničí Sergeje Lavrova na schůzku, kde jim ministr chtěl klást na vědomí, ať se opováží se jakýmkoliv způsobem vmísit do ruských prezidentských voleb. Místopředsedy Bezpečnostní rady Ruska Dmitrije Medvěděva se to natolik dotknulo, že trvá na vyhoštění evropských ambasadorů ze země. Pane Medvěděv, my si je pro ten pocit bezpečí stejně asi radši vezmeme zpátky, děkujeme.

Prezident Petr Pavel chce najít společnou řeč mezi vládou a opozicí ohledně reformě penzí a jedná o podobě nadcházející schůzky. Než se na o reformě jednat, bylo by dle něj na místě, aby se na ní všichni shodli. Opozici trápí, že k ní nedostali podklady a nikdo se s nimi nebaví. To vládě nedochází, že by se na tom měli dohodnout SPOLU?

Středa

Poprvé po téměř 70ti letech se v České republice objevil záškrt, a bohužel už si s sebou vzal 82 letého pána z Prahy. Od začátku roku lékaři zaznamenali již šest případů. V dnešní době, kdy se rapidně šíří černý kašel a nyní se po letech vynořil z hlubin zapomnění i záškrt, doporučují lékaři přeočkování trojkombinací, a to proti tetanu, černému kašli a záškrtu. Proti moru jedině sloupem, tentokrát ale ne morovým, ale Nejsvětější Trojice!

Julija Navalná svolává ruské obyvatelstvo k protirežimnímu protestu, který se má uskutečnit poslední den prezidentských voleb (17. března). Podle Navalné jsou ruské prezidentské volby naprostá fraška a prezident Putin si sám určí, zda bude mít ‚‚jenom‘‘ 80, nebo 180 procent. Akcí „Poledne proti Putinovi“ tak Navalná navazuje na svého zesnulého manžela Alexeje Navalného. Putin bude mít těžké rozhodování, protože 100 procent mu přijde příliš obyčejné.

České vládě už pomalu dochází trpělivost s Ficovými proruskými gesty a rozhodla se přerušit se Slováky veškerá jednání kabinetů obou zemí. Vláda tak učinila jen několik dní po kontroverzním meetingu slovenského ministra zahraničí Juraje Blanára se svým ruským protějškem Sergejem Lavrovem v turecké Antalyi. Náš premiér jejich setkání označil za ‚‚velmi problematické‘‘. Kabinet raději řeší vlastní problémy než slovensko-ruské tanečky, možná by měli zvážit nový diplomatický tanec – nazvěme ho třeba ‘Foxtrot bez Fica.

Štvrtok

V Prahe dnes opäť protestujú poľnohospodári. S traktormi si dali okruh alá Praha v okolí Letňanských sadov cez nábrežie Edvarda Beneše a cez ďalšie turisticky (ne)významné miesta až po Úrad vlády. Tam nechali jedno veľké voňavé prekvapenie – kopu hnoja! Komu sa nelení, tomu sa zelení a Úrad vlády bude mať určite najkrajšie púpavy rastúce z chodníku.

V Univerzitnej nemocnici v Košiciach v skorých ranných hodinách vypukol požiar. Väčšinu pacientov evakuovali do iných zariadení, no požiar sa im podarilo dostať pod kontrolu. Oheň vypukol na psychiatrickom oddelení, spôsobila ho zrejme manipulácia s otvoreným ohňom. Porekadlo „Kto si hraje, nezlobí” tak neplatí všade.

Neďaleko Písku (a teraz sa nebavíme o žltých zrnkách, ktoré sa dostávajú do topánok) v juhozápadnom Česku doobeda zaznamenali zemetrasenie o sile 3,1 stupňa a hĺbke 13 kilometrov. Geofyzikálny ústav údaje o sile s hĺbke neskôr navýšil. Trinástka sa zas a znova ukazuje ako nešťastné číslo.

Piatok

Tento piatok by snáď ani nemohol byť krajší – nielen že máme víkend za rohom, ale oslavujeme aj medzinárodný deň žien. Chyba – práve dostanete do držky zlou správou. Veľký bariérový útes v Austrálii prechádza ďalšiu vlnou blednutia koralov. Stáva sa to, keď vystresované koraly vypúšťajú riasy, vďaka ktorým sú farebné. Táto UNESCO pamiatka si vlnou blednutia prechádza už piatykrát. Podľa Greenpeace je tempo, ktorý tieto vlny prichádzajú, desivé.

Pri negatívnych správach ešte chvíľu zostaneme – podľa výročnej správy o právach LGBT komunity v EU považujú Slováci túto komunitu za druhú najviac diskriminovanú. Myslíte, že vláda podnikla nejaké kroky, aby im to uľahčila? Sike! Namiesto toho tu máme politikov, ktorý aj v roku 2024 na túto komunitu stále útočia a robia si z nej nenávistný politický terč. Radosť existovať!

Aby tento deň nebol len negatívny, vo vačku máme aj jednu pozitívnu správu. Írsko dnes čakajú dve ústavné referendá, ktoré budú modernizovať pohľad na ženy a rodinu. Hlasujú o tom, či vypustila frázu o povinnostiach matiek v domácnosti – po novom si budú pomáhať všetci členovia domácnosti. Chcú taktiež zrušiť formuláciu o špeciálnej ochrane manželstva, ktoré je základným kameňom rodiny – namiesto toho by bola rozšírená na všetky vzťahy s deťmi.

Na záver nám v mene redakcie dovoľte zaželať vám krásny medzinárodný deň žien! Namiesto kvetov vám prajeme rovnocenné práva, dostupnú lekársku starostlivosť na všetkých úrovniach a platy rovnocenné mužom.

Redakce
Redakce (Články)
Houpacího Osla založili v roce 2014. Od té doby se složení redakce několikrát změnilo, duše webu ale zůstala stejná. Jsme studentská undergroundová redakce a píšeme o tom, co nás baví a zajímá.

Napište komentář

Váš e-mail nebude publikován.


*