Nejnovější

Macron v Praze zdůraznil důležitost podpory Ukrajině, podporuje českou iniciativu v nákupu další munice

Foto: Jacques Paquier | Commons.wikimedia.org

V úterý 15. 3. 2024 navštívil Pražský hrad francouzský prezident Emmanuel Macron. Přijel jednat se svým českým protějškem Petrem Pavlem o další podpoře Ukrajiny a několikrát se vyslovil, že Rusko nesmí vyhrát, jde podle něj i o naši budoucnost. Součástí jednání byla i možnost nákupu munice ze zemí mimo Evropskou unii. Po uctění památky na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy se k Macronovi a Pavlovi připojil i premiér Petr Fiala (ODS) a debatovali o jaderné energetice. Macron také podpořil francouzskou společnost EDF, která je jedním ze dvou uchazečů o stavbu nových jaderných reaktorů v Česku.

„Rusko nesmí na Ukrajině zvítězit. Musíme si být vědomi, že válka se nás dotýká,“ jsou hlavní slova E. Macrona z jeho návštěvy v Praze. Zdůraznil také, že se jedná o nelegální napadení suverénního státu a že podpora Ukrajiny, jakožto napadené země, bude trvat tak dlouho, jak bude potřeba. Macron ocenil i českou iniciativu k nákupu munice v zemích mimo Evropskou Unii a potvrdil, že se k ní Francie připojí. Potřeby Ukrajiny jsou takové, že je nestíhá ani urychlená výroba munice v Evropě. „Musíme oslovit neevropské země, musíme čelit krátkodobým potřebám,“ řekl v jednání.

„Evropa musí hrát větší roli v odstrašení Ruska. Neměli bychom si zavírat možnosti podpory Ukrajiny včetně pokračování diskuse o možné přítomnosti na Ukrajině,“ doplnil francouzské prezidenta Petr Pavel. A znovu tak zdůraznil, že je pro hledání nových forem pomoci. Ne snad, že by myslel vyslání vojenských jednotek, ale spíše vojenských instruktorů a zřízení nějaké výcvikové mise. „Není to porušením žádného mezinárodního pravidla,“ dodal.

Po jednání na Pražském hradě jeli společně s Pavlem uctít památku obětí střelby na Filozofické fakultě loni v prosinci. Této počesti, kdy oba prezidenti položili věnce k pamětní desce Jana Palacha, se účastnila i rektorka UK Milena Králíčková a děkanka Filozofické fakulty Eva Lehečková. Ani tento pietní akt se bohužel neobešel bez demonstrujících jedinců s palestinskými vlajkami a hesly jako „Stop zaslepené podpoře Izraele“.

Z Palachova náměstí potom oba zamířili do Strakovy akademie na schůzku s premiérem Fialou. Zde jednali převážně o jaderné energetice, která ve Francii tvoří významný zdroj elektřiny, stejně jako v Česku. Vyzdvihl zapojení francouzské spolčenosti EDF do druhého kola tendru o stavbu až čtyř nových jaderných reaktorů na území Česka. Zmínil, že firma vylepšuje svou nabídku a chce do projektu více zapojit i české společnosti.

Macron do Prahy přijel ve speciálně upraveném a pancéřovém SUV vozu Peugeot 5008. Do České republiky zavítal po roce a půl. V roce 2022 se zde účastnil neformálního summitu Evropské rady. Do České republiky od jejího vzniku přijeli všichni francouzští prezidenti.

Napište komentář

Váš e-mail nebude publikován.


*