Nejnovější

Sněmovna oslavuje falešné manželství pro všechny, členové LGBTQ+ jsou zklamaní

Silar| Wikimedia commons

Sněmovnou znovu neprošel zákon o manželství pro všechny. Minulou středu poslanci sice podobu nového zákona odhlasovali, nikoliv však v jeho původní podobě. Z prvotního návrhu zůstala jen možnost pro páry stejného pohlaví osvojit si biologické dítě svého partnera. Možnost adopce z dětských domovů pro tyto páry třetím čtením ve sněmovně neprošla.

Minulý týden byla upřena velká pozornost veřejnosti na jednání sněmovny, které probíhalo ve středu. Na tomto jednání se mimo jiné mělo řešit právě manželství pro všechny, tedy i pro páry stejného pohlaví. Časté argumenty proč by zákon měl projít v jeho plné výši jsou například: Dosavadní nemožnost dědit po zesnulém partnerovi, přestože majetek nabyli společně. V tomto případě dokonce nemá druhý partner právo pobírat vdovský důchod. Dalším argumentem je umožnění gay párům adoptovat děti a zajistit jim úplnou a milující rodinu. Naopak argumenty proti tomuto návrhu nejsou skoro žádné, přesto původní návrh neprošel. Co naopak prošlo je na kost osekaný návrh tohoto zákona. Namísto schválení stejných práv pro všechny bez ohledu na jejich sexuální orientaci, přišla sněmovna s něčím, co působí více jako populistický kompromis než řešení vážného problému.

V poslanecké sněmovně se to tedy hemžilo radikálními výroky o zachování tradiční rodiny a falešnou snahou ochránit potencionální adoptované děti před posměchem okolí ohledně rodičů stejného pohlaví. Tato slova však ztrácí validitu v porovnání s 37 zeměmi, které manželství pro všechny již uzákonilo a žádný z negativních jevů prezentovaných odpůrci návrhu se doposud v těchto zemích neprojevil. V této situaci trochu pokulhává model demokracie. Z dostupných dat z průzkumu veřejného mínění téměr 91 % obyvatel ČR podporuje manželství pro všechny nebo souhlasí, že by jeho uzákonění neovlivnilo jejich životy. Většina progresivních států Evropy už manželství stejnopohlavních párů uzákonila nebo se k tomu chystá. Opoziční poslanci nemají pádný argument k tomu návrh zákona v plném znění nepodpořit. Přesto manželství pro všechny minulou středu neprošlo. A poslanci naivně věří, že členové LGBTQ+ komunity se nechají opít rohlíkem v podobě nejméně progresivního návrhu „manželství pro všechny”, který vlastně nic nemění a ani se nedá nazývat manželstvím.

Volejte sláva a tři dny se radujte. Akorát, že vůbec

Redakce Seznam Zprávy vypracovala seznam projednávaných návrhů zákona:

  • Původní návrh (hlavní předkladatel Josef Bernard ze STAN): manželství, společné adopce, přiosvojení, ostatní drobná práva – plná rovnoprávnost
  • Varianta 2 (hlavní předkladatel Josef Cogan ze STAN): název partnerství, společné adopce, přiosvojení – kompromisní varianta, která podle odborníků zachovává dvě kategorie lidí, avšak s plnými občanskými právy
  • Varianta 3 (hlavní předkladatel Jiří Navrátil z KDU-ČSL): partnerství bez společných adopcí, přiosvojení, ale komplikované
  • Varianta 4 (hlavní předkladatel Karel Haas z ODS): partnerství bez společných adopcí, bez přiosvojení – podle odborníků pouze kosmetická úprava, zachovává dvě kategorie lidí, bez společných rodičovských práv

Sněmovnou prošla ze všech navrhovaných změn pouze možnost adoptovat biologické dítě svého partnera. K jiné zásadní změně nedojde. Poslanci oslavují dle nich úspěšné řešení problému a srovnávají ČR s 37 zmíněnými zeměmi, které manželství pro všechny opravdu přijaly. Zatímco naši poslanci oslavují, členové LGBTQ+ zaplavují sociální sítě s nespokojenými reakcemi. „Poslanci zklamali jste. To co člověka nejvíce mrzí je, že žádný pádný důvod pro blokování tohoto zákona neexistuje. Řeči o tradiční rodině nebo problémem s názvem manželství jsou pouze skrývaná homofobie a sbírání politických bodů u méně vzdělaných obyvatel,” uvedl na sociální síti influencer Luboš Kulíšek.

Někteří poslanci využili této situace k propagandistickému vyjádření zásluh své politické strany na prosazení rovnoprávnosti manželství. Například Alena Schillerová uvedla na sociální síti Threads tato slova „Česko se stane 38. zemí světa, která umožní sňatky pro páry stejného pohlaví. A přestože nás pětikoalice ve Sněmovně už dva roky válcuje, dnes se její mašina zadrhla, takže by bez hlasů poslanců ANO zákon neprošel.” Za což v komentářích pod tímto příspěvkem sklidila kritiku, neboť z dostupných informací ona sama pro návrh zákona nehlasovala.

Když se však hlasovalo o původním návrhu, který by opravdu zrovnoprávnil všechny občany, ANO i paní Schillerová hlasovali radikálně proti. Jedná se tedy o mazání medu kolem úst voličů a začátek kampaně na blížící se volby do poslanecké sněmovny. Není tomu tak dávno kdy během rozhovoru k prezidentským volbám jeden z kandidátů Andrej Babiš otevřeně manželství pro všechny podporoval. Nyní o pár měsíců později v pozici opozičního poslance hlasoval proti. Bylo by dobré, kdyby si poslanci uvědomili, že zde nejde o spory v poslanecké sněmovně a o poměřování politické moci. Rozhodují o lidských životech. Statisíce lidí se v naší zemi cítí utlačeni a je jim upírána základní lidská potřeba svobodně se rozhodnout o projevování lásky a vytvoření své vlastní rodiny. Nic nebrání tomu zrovnoprávnit občany České republiky, nic kromě konzervativních poslanců měnících názor podle toho, kam vítr fouká a jak se jim to hodí.

Napište komentář

Váš e-mail nebude publikován.


*