Nejnovější

Vláda chce až čtyři nové reaktory, podle premiéra Fialy je to výhodnější

Jan Polák | Wikimedia commons

Vláda ve druhém kole tendru vyzve francouzskou společnost EDF a korejskou KHNP, aby předložily závazné nabídky na stavbu až čtyř nových reaktorů v Dukovanech a Temelíně. V této části již nebude pokračovat americký Westinghouse, jehož návrh v prvním kole nesplnil podmínky. Na nové návrhy budou mít uchazeči čas do 15. dubna. Podle premiéra Fialy dosavadní nezávazné nabídky na stavbu více reaktorů vycházejí výhodněji.

Všichni tři zmínění uchazeči poslali na konci října minulého roku finální nabídku na stavbu jaderného bloku v Dukovanech. Součástí byly i nezávazné návrhy na stavbu dalších tří reaktorů. Vyhodnocuje je skupina ČEZ, která má výběrové řízení na starost.

Podle premiéra Fialy dosavadní nezávazné návrhy na stavbu více reaktorů vycházejí výhodněji než stavba pouze jednoho bloku. Konkrétní ceny ovšem neuvedl. „Dosavadní průběh tendru ukazuje, že dodávka více reaktorů současně by nám mohla zajistit nižší cenu až o jednu čtvrtinu u jednoho reaktoru. Proto jsme se rozhodli požádat uchazeče, aby nám předložili závazné nabídky na dodávku až čtyř nových jaderných reaktorů. Na jejich základě potom vybereme dodavatele a rozhodneme, zda si necháme postavit více reaktorů nebo ne,“ řekl Fiala.

Ve druhém kole budou osloveni pouze EDF a KHNP, jejichž návrhy obsahovaly požadované a potřebné náležitosti. Naopak americký Westinghouse již osloven nebyl, protože podmínky nesplnil. Podle ministra průmyslu a obchodu Jozefa Síkely (STAN) byl hlavní problém, že jejich návrh nebyl závazný, a tak nemohl být v hodnocení srovnatelný. Dále prý v nabídce nebyl jednoznačně určen subjekt, který by za kvalitu díla zodpovídal. Americká společnost zatím rozhodnutí neokomentovala. Termín pro podání nových závazných nabídek je 15. dubna. Společnost ČEZ bude mít následně měsíc a půl na vyhodnocení, které poté předá vládě.

Pokud by se nakonec opravdu stavěly čtyři reaktory, dva budou v Dukovanech a dva v Temelíně. Pravděpodobně by se mělo jednat o největší investici Česka v novodobé historii. Dle prohlášení ČEZu má jeden nový reaktor stát asi 160 miliard korun, ovšem v cenách z roku 2020. Česko má v současnosti šest jaderných bloků ve dvou elektrárnách. Dva bloky, každý o výkonu přibližně 1000 megawattů, jsou v jihočeském Temelíně. Čtyři menší bloky s výkonem 510 megawattů stojí v Dukovanech na Třebíčsku.

Napište komentář

Váš e-mail nebude publikován.


*