Nejnovější

Rusko jako stát podporující terorismus? Idiocie, zní z tamního ministerstva

Wikimedia Commons | president.gov.ua

Odborníci jsou za jedno – Rusko se nechová bezpečně. Jeho vojáci na Ukrajině zabíjejí nevinné civilisty a demoralizují je. Kvůli ostřelování je dnes a denně ohrožena jaderná bezpečnost Evropy. Rusové si stále myslí, že označení jejich země za stát podporující terorismus je idiocie. V případě prohlášení Ruska za stát podporující terorismus by však musel být ukončen prakticky veškerý obchod.

V pondělí 26. června Rusové zaútočili na nákupní centrum v Kremenčuku v centrální části Ukrajiny. Zemřelo zde okolo dvaceti lidí. Krvavé záběry z tohoto útoku obletěly svět. „Záchranáři nalezli roztrhaná těla. Žádám OSN o vyslání reprezentanta bezpečnostního výboru, aby se podíval do Kremenčuku, na místo teroristického útoku,“ vyzývá OSN ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj.

„Kdo z vás nesouhlasí s tím, že toto je terorismus? Kdyby jakákoli organizace zabíjela civilisty tak jako Rusko zabíjí Ukrajince, bylo by to zcela určitě prohlášeno za terorismus. Taková organizace by se stala nepřítelem pro celé lidstvo. To, co je postihováno na úrovni teroristické organizace, by mělo být postihováno i na úrovni státu. Rusko se stalo teroristou. Podniká každodenní útoky, bez přestávky. Pracují jako teroristé,“ dodal Zelenskyj.

SÚJB: Útok v Záporoží nebyl omyl

V noci na 4. března ruští vojáci ostřelovali jadernou elektrárnu v Záporoží na jihovýchodě Ukrajiny. „Ruská vojska může zastavit pouze okamžitá evropská akce. Žádná země na světě nikdy neostřelovala jaderné bloky,“ citovaly Seznam Zprávy Zelenského.

Tehdy ruské útoky ostře kritizovala také šéfka českého úřadu pro jadernou bezpečnost Dana Drábová. „Zešíleli. Ale elektrárna zatím drží. Jsou porušeny Ženevské konvence, které obsahují ustanovení o ochraně nebezpečných objektů a objektů, které by se mohly stát nebezpečnými, kdyby se ocitly pod vojenským útokem,“ popsala.

Státní úřad pro jadernou bezpečnost (SÚJB) v aktuální situaci stále považuje ruský jaderný arsenál za hrozbu. „Nejsem kompetentní posoudit, jestli je Rusko teroristický stát, nebo ne. Rusko ale vnímám jako jadernou velmoc, která oficiálně disponuje jadernými zbraněmi a v posledních měsících patrně porušuje své mezinárodní závazky týkající se bezpečnosti a ochrany jaderných zařízení a jaderných materiálů,“ myslí si jeden z pracovníků odboru kontroly pro nešíření zbraní hromadného ničení. Vzhledem k tomu, že je tento názor soukromý, nepřeje si uvést své jméno.

„Obsazení Záporožské jaderné elektrárny vnímám jako prostředek k vytváření tlaku na Ukrajinu a západní svět. Zásadně to ohrožuje jadernou bezpečnost a významně zvyšuje riziko možné jaderné havárie,“ varuje odborník. Přímé útoky na ukrajinskou jadernou infrastrukturu, které trvají po celou válku, nepovažuje za omyl. „Nemyslím si, že by útoky na jaderná zařízení byla součástí běžné války,“ uzavírá.

Rusko je teroristický stát, říká odborník

Odborník na mezinárodní vztahy Tom O’Brian z univerzity v irském Corku považuje Rusko za teroristický stát. „Stát sponzorující terorismus by bylo nelegální podporovat na jakékoli materiální nebo finanční úrovni,“ myslí si O’Brian. Doplňuje, že může jít také o vojenskou asistenci.

Sankce proti Rusku a zemím, které jeho invazi podporují, jsou podle něj na místě. „Každá země, která Rusku asistuje, ale i samotné Rusko by měly pocítit nátlak k ukončení takovéto podpory terorismu. Nejde ale pouze o zásah materiální. Musí být i diplomatický,“ říká odborník.

Podstatné je Rusko izolovat. O’Brian považuje za nejlepší cestu kompletní odtržení od zemí G7 a G20. „Kromě zemí G7 nebo G20 nebude chtít se státem podporujícím terorismus spolupracovat ani žádná známá světová značka. Společnosti z Ruska svůj byznys stáhnou,“ vyjmenoval. Mnohé světové značky se ze země již stáhly – jde například o McDonald’s, Apple, Volkswagen, H&M nebo americká těžařská společnost Exxon Mobile.

Američané jsou stejní, zní z Ruska

Americký ministr zahraničí Antony Blinken navrhl již v dubnu zařadit Rusko mezi státy podporující terorismus. V Rusku se proti němu zvedla vlna nevole. „Všechna opatření, která budou přijímat, byť takového idiotského druhu, budou pokračovat a rozvíjet se. My samozřejmě nic nenecháme bez odpovědi a oni to musí pochopit,“ řekla mluvčí ruského ministerstva zahraničních věcí Marija Zacharovová.

„Neobrátí se vznesení této otázky proti Washingtonu? Co ty statisíce Iráčanů, které ztratily své blízké po roce 2000? Co Srbové, Libyjci a mnohé další národy, které byly připraveny o všechno? Ti mohou vznést stejnou globální otázku ohledně akcí Spojených států a všech, které se k nim připojily,“ dodala Zacharovová. Připomněla, že existuje mnoho důkazů, že se americké zbraně dostávají do rukou teroristů.

Jakub Jurek (Články)
Věnuje se zejména postsovětskému prostoru a kauzám napříč politikou.

Napište komentář

Váš e-mail nebude publikován.


*