Nejnovější

Jak jsme na tom s manželstvím pro všechny? Debata o budoucnosti LGBTQ+ komunity se dostavila na olomoucký Konvikt

Foto: Divadelní spolek ŽROŇK| Divadelní spolek ŽROŇK

Na olomouckém Konviktu se v úterý večer uskutečnila debata s názvem Manželství pro všechny. Pozvání přijali Lenka Sovová a Kryštof Ušela z iniciativy Jsme fér. V rámci diskuze zazněl aktuálních stav návrhu zákona manželství pro všechny a také s jakými věcmi se v rámci narovnávání práv musejí duhové rodiny potýkat.

Rozhodnutí Ústavně-právního výboru v rámci návrhu manželství pro všechny není vítězstvím ani prohrou. Jedná se ve skutečnosti však stále o druhý nejlepší možný scénář pro lepší budoucnost všech stejnopohlavních párů. Nyní je dalším krokem druhé čtení v Poslanecké sněmovně. V této situaci se uskutečnila beseda s názvem Manželství pro všechny, na kterou zavítali Lenka Sovová a Kryštof Ušela z organizace Jsme fér. Ta se již několik let snaží aktivně o narovnání práv pro LGBT+ menšinu v Česku. Celá akce se uskutečnila na olomouckém Konviktu 29. 11. ve večerních hodinách.

Sál na olomouckém Konviktu naplnilo zhruba 25 mladých lidí s cílem dozvědět se aktuální stav zákonu o stejnopohlavním manželství. Jak zaznělo i několikrát během večera z úst hostů ‚‚společnost přesvědčovat nemusíme,” jak je jasné i z přítomného zájmu či z podpory iniciativ, která k nám z různých vrstev přichází. Problém je zakořeněný v politických křeslech, ve kterých sedí konzervativní matadoři české politiky.

„Stále zde mluvíme o Sophiině volbě, kdy si duhové páry s dětmi musí vybírat mezi vlastní důstojností a rodičovskými právy,“ zaznívá od přednášejících při otázce, jaké volbě čelí aktuálně valná část stejnopohlavních párů, které mají společné dítě. Samotný právní rozdíl mezi aktuálním registrovaným partnerstvím a manželstvím je tak nejen symbolický, ale také těžce zasahující do běžného lidského života a každodenního fungování všech duhových rodin. Segregování do druhé třídy společnosti je stále vzhledem k okolnímu dění tristní a zcela nepřístupné v rámci demokratické společnosti, která deklaruje svobodu, volnost a rovnost.

Nekonečný začarovaný kruh

Samotná iniciativa Jsme fér popisuje neustálý boj s frustrací. Dříve se lídři politických stran opírali o argumenty z nedostatku informací a podkladů, jenže všechny tyto obavy a argumenty jsou již dávno vyvráceny fakty a výpověďmi samotných lidí, i přesto však aktivisté musí opakovat stále stejné dokola. „Je smutné, že se dostáváme do začarovaného kolečka, kde stále vyvracíme stejné domněnky a názory.“ Jak také ukázal kompromis, který po prvním čtení představil Josef Bernard (STAN), problém není v samotném názvu návrhu, jak argumentují často jeho odpůrci. Bernardův ústupek spočíval totiž v jiném názvu, ale se stejnými právy, i přesto však nepřinesl podporu.

Dalším důležitým bodem debaty byl zmíněný fakt, že se diskuze neodehrávají v racionální ale v emocionální rovině. Volí se daná rétorika ušitá na míru všem konzervativním odpůrcům. Když se člověk podívá na demagogické politické rozložení členů Senátu, je jasné, že je otázka rovnoprávnosti v rukou ODS spolu s TOP 09 a ANO.

S nabízenými letáčky si člověk v průběhu večera mohl také přečíst hned několik nelítostných čísel. Odebírání lidských práv se týká podle odhadů vědců zhruba 900 000 LGBT+ lidí. Až 67 % Čechů podporuje manželství pro všechny, což je tedy v přepočtu 5,7 milionů legitimních voličů. Dalších 96 % LGBT+ lidí věří, že jim právě umožnění manželství zlepší kvalitu života.

Důležité v návaznosti na tato čísla je také fakt, že spolu s návrhem o manželství pro všechny prošel i ústavní zákaz rovných sňatků, jehož tváří je politik Marek Benda (ODS). To jednak znamená alibismus jednotlivých politických stran, který jim nedovolí nereflektovat samotný hlas společnosti, ale také scénář po vzoru samotného Ruska, kde se tento zákon schválil v roce 2020. Protichůdný návrh, který místo narovnání práv znamená diskriminaci LGBT+ menšiny, je tak stále ve hře a i na něj upozornili Sovová a Ušela.

Jaký je další osud?

Jako nejpravděpodobnější se volí varianta, že situace zůstane stejná jako stávající a udrží se tak status quo. S měnícími se postoji a názorovými obraty jednotlivých politiků totiž není jisté, zda se dočkáme v novém roce spravedlnosti. Jediné, na co se můžeme spolehnout, je, že téma manželství pro všechny uslyšíme v rámci volebních kampaní krajských voleb 2024 a že nejspíše v lednu proběhne v senátním plénu očekávané druhé čtení.

Napište komentář

Váš e-mail nebude publikován.


*