Nejnovější

Střelba v gay baru na Slovensku. Co všechno víme o nenávistném útoku?

Zdroj: Facebook | Tepláreň Bratislava

Devatenáctiletý útočník zastřelil ve středu v Bratislavě dva muže a postřelil servírku gay baru. K útoku se přihlásil na svém twitterovém účtu, kde střelbu i komentoval. Nenávistnou motivaci potvrdil manifest, který zveřejnil.

„Rozhodl jsem se. Udělám to,“ objevilo se ve středu večer na Twitteru. Ještě toho samého dne Juraj Krajčík zaútočil v bratislavské ulici Zámocká.

„V důsledku ní utrpěly dvě osoby střelná zranění, kterým na místě podlehly, třetí osoba utrpěla zranění, se kterými byla převezena k ošetření do nemocnice,“ uvedl ještě večer mluvčí bratislavské policie.

Až v průběhu noci vyšlo najevo, že se střelba týkala oblíbeného LGBT+ baru Tepláreň. Mladík vystřelil minimálně desetkrát. Při útoku zemřeli dva muži, třicetiletý student Matúš Horváth označující se za bisexuála a jeho kamarád Juraj Vankulič, který se prezentoval jako nebinární osoba.

Útočník také postřelil servírku, která byla převezena do nemocnice.

Oba muži přišli o život před vchodem do baru. Pachatel na své oběti zřejmě čekal i desítky minut schovaný ve výklenku nedaleké budovy. Oblečený byl celý v černém, na hlavě měl čepici a na obličeji roušku.

Co víme o střelci?

O osobě útočníka mnoho oficiálních informací není. Slovenská média ho identifikovala jako devatenáctiletého Slováka Juraje Krajčíka. Ten už dříve na sociálních sítích sdílel extremistické názory.

K jeho usvědčení přispěla pak právě jeho aktivita na sociálních sítích. Na svém twitterovém účtu se ke střelbě sám přihlásil. Použil hashtag hatecrime (zločin z nenávisti), gaybar a Bratislava. Na platformě zveřejnil i komentář k události: „Necítím žádnou lítost, není to směšné?“.

Ještě několik hodin před střelbou zveřejnil na Twitteru 65stránkový manifest „Volání do zbraně“ opatřený černobílým kruhovým symbolem vzdáleně připomínajícím nacistickou symboliku.

Rasistický manifest zaměřený proti židům a LGBTQ+ komunitě potvrzuje nenávistnou motivaci útoku. Podle Deníku N v něm vybízí k násilí vůči sexuálním, rasovým i náboženským menšinám, které v dokumentu označuje za „nepřátele bílé rasy“.

Mohlo by se zdát, že nenávistné názory útočník převzal od svých rodičů. Jeho otec kandidoval za slovenskou stranu Vlast, která je krajně pravicová. Jeho matka projevovala proruské tendence. Tyto proudy ale útočníkův manifest podle Voxpotu odmítá. Mohly však přispět k radikalizaci jeho myšlení.

Podle dostupných informací to vypadá, že se Juraj Krajčík radikalizoval na sociálních sítích, zejména pak na anonymním fóru 4chan. Informace získával také z kanálů na síti Telegram.

Celou událost měl Krajčík promyšlenou. Kromě manifestu to potvrzuje také twitterový příspěvek, který zveřejnil dva týdny před střelbou. V příspěvku jsou fotky před klubem Tepláreň, kde ve středu zaútočil.

„Pokud by mu hrály okolnosti do karet, začal by – podle vlastních plánů – zabíjením v budově, ve které se setkávají někteří ortodoxní židé, a až odtamtud se chystal přesunout k Teplárně,“ napsal na sociálních sítích slovenský publicista a bezpečnostní expert Radovan Bránik, který manifest četl.

Tento bar nebyl jediným cílem. Autor v manifestu zvažuje další místa pro potencionální útoky. Měl podle vlastních slov nachystaný seznam, který ale nezveřejnil. „V případě, že první den přežiju, nechci, aby mé další cíle věděli, že jsou na seznamu,“ napsal. K žádným dalším útokům už však nedošlo.

„Další útok střelce už nehrozí“

Vrahovi se podařilo z místa činu uprchnout. Policie uzavřela část bratislavského centra a zasahovala na vícero místech. Nad městem létal i policejní vrtulník. Později večer byl zadržen muž, nešlo však o pachatele.

Skutečného strůjce vražedného útoku vypátrala policie až v ranních hodinách. Mrtvého střelce objevil náhodný kolemjdoucí blízko ministerstva školství.

„Další útok střelce ze Zámocké ulice v Bratislavě nehrozí. Policie dnes ráno vystopovala střelce mrtvého,“ uvedla slovenská policie na svém Facebooku. Podle speciálního prokurátora Daniela Lipšice se jedná o sebevraždu.

Policie pracuje s vyšetřovací verzí, že šlo o útok motivovaný nenávistí vůči sexuálním menšinám a lidem jiné rasy.

Tragédie se otiskla do společnosti

Nenávistný útok se silně dotkl nejen slovenské LGBT+ komunity. „Kdokoliv
z nás tam mohl sedět v daný moment, kdokoliv. Jít si tam dát večer kávičku. Já jsem tam také měl být v tu chvíli,“ popisuje majitel klubu Tepláreň Roman Samotný. 

Pocit strachu a nejistoty popsala pro Houpacího Osla Tamara Ridillova. „Jsem z Košic a chodíme s přáteli do gay barů, které tam máme. Už jsem dostala zprávy, že tam chodit nebudeme, protože se bojí,“ svěřila se Ridillova na čtvrtečním solidárním setkání v Olomouci.

„Zdrojem této nenávisti byla sexuální orientace. Něco takového se na Slovensku dosud nestalo,“ reagoval na událost ředitel Institutu lidských práv Peter Weisenbacher. „Vyzýváme všechny demokratické politiky a političky, aby odsoudili tento útok a homofobii. Zejména, aby s tím něco dělali,“ dodal.

Slovenská prezidentka Zuzana Čaputová zkritizovala lidi a zejména politiky, kteří „bezohledně šíří v prostoru nenávist“.

„Tři roky říkám a upozorňuji, že to nemusí skončit jen u slov. Podle dosavadních informací byla střelba v kavárně, kde se scházeli hlavně lidé z komunity LGBT+, trestným činem nenávisti vůči menšině. Tato nenávist stála nevinné lidské životy. Přestaňte s tím, dokud nepřipraví o život další,“ napsala na svém Facebooku.

Ráno na tragédii reagoval i premiér Eduard Heger z hnutí OLaNO. Útok odsoudil se slovy, že „žádná forma extremismu není přípustná“. Sexuální menšiny jako oběť ale nezmínil.

K věci se také vyjádřil opozičník Robert Fico, jehož strana Směr dlouhodobě sází na homofobní rétoriku. „Vyjadřujeme přesvědčení, že každý život má stejnou hodnotu a každá násilná smrt musí být odsouzena. Pokud se potvrdí motiv, který je dnes předmětem širokých diskuzí, půjde o mimořádně závažný zločin,“ uvedl v krátkém prohlášení.


Napište komentář

Váš e-mail nebude publikován.


*