Nejnovější

Horní náměstí v Olomouci v sobotu naplnilo masopustní veselí

Olomoucký primátor udělující právo Masopustní, foto: Veronika Wdówková

Domácí masné výrobky všeho druhu, frgály, vdolky, svařené víno, horká medovina, to vše si mohli zakoupit návštěvníci olomouckého Masopustu minulou sobotu. Kromě dobrého jídla a pití je na Horním náměstí čekal také od desáté hodiny dopoledne do půl páté odpoledne program. Ten byl zahájen symbolickým udělením práva masopustního olomouckým primátorem, který sehrál roli purkmistra a zakončen prodejem zabijačkové polévky, která byla připravena přímo na místě v průběhu dne.

Primátor Miroslav Žbánek (ANO) byl před udělením práva masopustního nejdříve, i se zástupci rady města, vyzvednut průvodem masopustních masek. Ty v průběhu Masopustu udělaly okruh okolo Horního náměstí celkem třikrát. Nechyběla mezi nimi žádná z masek, která je pro tuto slavnost tradiční, jako je například medvěd, kobyla, nevěsta, hejkal, vodník nebo čert.

Po slavnostním zahájení následovala ukázka tradičního řeznického umění. Přímo na náměstí bylo přivezeno už usmrcené prase. A řezník, který si v rámci své role říkal Krkovička, návštěvníkům popsal na zavěšeném zvířeti, ze kterých částí jeho těla pochází různé druhy masa. Poté přímo před lidmi maso také naporcoval a v průběhu dne se svými kolegy ručně připravil klobásy, jitrnice, ovar a další typické zabijačkové produkty. Zlatým hřebem byla polévka připravovaná na zabijačkách, jejímž základem je silný vývar z ovaru a říká se jí prdelanka nebo také prdelačka.

foto: Veronika Wdówková

V průběhu celé akce návštěvníky také bavila buď kapela hrající převážně lidové písně nebo kejklíři, kteří si říkají Komedianti na káře, ti zaujali především děti.

Duo Komedianti na káře, zdroj: Veronika Wdówková

Napište komentář

Váš e-mail nebude publikován.


*