Nejnovější

Jeden svět Olomouc: Venezuela: Země ztracených dětí – pocity lítosti a bezmoci

foto: Kristýna Novotná

Observační dokument v režii Juana Camila Cruze a Marca Wiese popisuje katastrofální životní podmínky ve Venezuele. Zemi obklopuje hlad, chudoba a násilí. Zdravotní i vzdělávací systémy skoro nefungují. Hlavní hrdinky bojují o důstojnější životní podmínky, ochranu svých dětí, ale i samotné přežití. Po projekci se k aktuální situaci v jihoamerickém státě se vyjádřil host Lukáš Perutka.

Ústředními postavami jsou v dokumentu samoživitelky Carolina a Kaira, které během několika měsíců odhodlaně hledají nejrůznější způsoby, jak v rozvrácené zemi přežít. Na začátku dokumentu se Kaira potýká s jednou z nejdrastičtějších životních situací, a to smrtí svého novorozeného dítěte. I když se čtyřmi dětmi nemá dostatek peněz na vodu ani jídlo, zázrakem se jí pomocí Caroliny podaří pohřbít novorozeně aspoň do dřevěné truhličky. Spousta mrtvých je totiž ve Venezuele kvůli chudobě uloženo pouze do plastových pytlů.

Carolina následně také přichází o svou jedinou dceru, ale trochu v jiným způsobem. Kvůli strachu o její bezpečí se ji rozhodne umístit do dětského domova. Ve slumové obci totiž panují boje mezi dvěma gangy, do kterých se zapojují i děti. Místo klidného dětství a dospívání se venezuelské děti učí dealovat drogy, střílet ze zbraní a bojovat s hladem a žízní. Matky je v lepších případech posílají žebrat do ulic okolních měst, v těch horších se stávají objektem uspokojení bohatých sousedů nebo dokonce rodinných příslušníků, aby přežily. Samoživitelka Kaira přiznává, že i ona sama se dostala k prostituci a prodeji drog.

Dokument poukázal i na kolabující vzdělávací a zdravotnický systém. Spousta učitelů odmítá v zemi učit, protože v ní dostanou menší mzdu a nenabízí ani standardní podmínky k vykonávání profese. Většina dětí o vzdělání taktéž nestojí, jedna z Kairiných dcer ale ano. Čtvrtou třídu musí opakovat, protože se s její matkou a sourozenci vydali do Kolumbie, kde po dobu několika týdnů žili v azylu. Jen díky cestě do sousedního státu se Kaira s rodinou dokonce dostává k lékaři, kde se potvrzuje, že čeká další dítě. Podobně bídně je na tom venezuelská zdravotní péče. Carolina se snaží lidem ze slumové obce pomáhat prostředky od humanitárních organizací.

Závěrem se k situaci v zemi vyjádřil absolvent doktorského studia iberoamerikanistiky Lukáš Perutka. Za použití příkladných scén z dokumentu potvrdil i vzpomínkami z vlastní zkušenosti současnou katastrofální situaci ve Venezuele. „Současný prezident se o nějaké řešení krize ani nepokusil,“ reagoval na otázku ohledně hlavy státu. Letošní volby budou podle něj stejně bezvýznamné jako před šesti lety. „Vypadá to spíš na scénář Kuba než na scénář v Bolívii,“ dodal. Následně narážel na silnou migrantskou krizi, kterou například v Kolumbii popsal jako na pokraji kolapsu a zmínil, že se některým podařilo emigrovat i do České republiky.

Napište komentář

Váš e-mail nebude publikován.


*